1 de 10
Successos

S'aixeca el confinament a la zona incendiada a Calafell i els bombers donen per controlat el foc

Durant la nit s’han pogut estabilitzar els focus secundaris i perimetrar el foc que ha cremat unes 24 hectàrees

Les flames no han arribat a afectar cap casa. | Marc Guitart
per TarragonaDigital, Calafell | 15 de març de 2023 a les 11:42 |
Els Bombers han aixecat el confinament per l’incendi de Calafell després d’haver aconseguit perimetrar el foc i estabilitzar els focus secundaris que s’havien originat. A més, no se n’han reproduït de nous.
Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi de Calafell a la una del migdia d'aquest dimecres. A la zona encara hi ha una vintena de dotacions per acabar d'extingir les flames.

Miquel López, inspector dels Bombers, ja havia explicat que durant aquest dimecres es controlarian totes les columnes de fum que poden anar sortint a l’interior i al perímetre, i aniran descartant tots els avisos que els faci arribar la població. Les condicions meteorològiques són favorables perquè el vent ha minvat.L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que les franges de protecció es fan habitualment entre l’abril i el maig, quan creix la vegetació, i ha constatat que aquest incendi ha arribat en un moment poc habitual.

Un incendi en un moment "poc habitual"

"Encara no era el moment de netejar el sotabosc, perquè no és l’època de l’any adequada. No esperàvem que al març tindríem un incendi amb condicions de juliol", ha afegit Ferré, que també ha demanat a les administracions un canvi a la normativa perquè intervenir en solars bruts sigui més ràpid. "Hi ha tràmits que duren any i mig o dos anys fer-los i quan ho tens net al cap de dos mesos ja tornen a créixer les herbes", s’ha queixat.
Els Bombers mantindran 10 camions i 10 vehicles de comandament i suport a Calafell. Pel que fa a l’extensió cremada, la xifra és aproximada perquè hi ha clapes verdes que no s’han cremat al perímetre i focus secundaris que no s’han perimetrat. El càlcul actual és d’unes 24 hectàrees.


"En ser un foc conduit pel vent que anava saltant hi ha clapes verdes", ha explicat l’inspector de Bombers, que ha indicat que es treballarà intensament durant tot el dia, i en funció de com evolucioni el foc es veurà si l’incendi es pot donar per controlat a la tarda.

A l'espera de controlar l'incendi a la tarda

El foc ha cremat algun pati i alguna tanca, però cap casa ha estat afectada. L’asfalt, de fet, va servir per aturar la flama. 30 persones van ser desallotjades però dimarts a la nit ja van poder tornar a les seves cases. Aquest matí s’ha aixecat el confinament de les urbanitzacions de Mas Mel, Bellamar i Bellamel.

Pel que fa a les causes, Cándido Rincón, dels Agents Rurals, ha remarcat que treballen amb diferents hipòtesis. A la zona hi ha activitat agrícola, també hi ha camins per on es pot passejar i hi ha una línia elèctrica. Aquest dimecres faran la investigació, ja que dimarts no va ser possible perquè es va fer de nit.

Rincón ha reconegut que estan preocupats per la primavera que ve pel que fa als incendis. "Tenim una vegetació molt estressada, fa molt de temps que no plou", s’ha queixat.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha enviat un missatge de contenció a la població, tot recordant-los que els Bombers continuen treballant en l’incendi. Protecció Civil ha passat el Pla Infocat d’alerta a prealerta. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 308 trucades per aquest incendi.
Participació