1 de 10
Setmana Santa Reus

El programa d'actes de la Setmana Santa 2023 a Reus

Tots els actes i processons de la Setmana Santa 2023 a Reus

Reus recupera totes les processons i actes aquesta Setmana Santa 2023. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Reus | 16 de març de 2023 a les 06:18 |
Reus celebra la Setmana Santa 2023 recuperant totes les processons i els actes tradicionals després de dos anys d'alteracions per la pandèmia. Podeu consultar tot el programa d'actes de la Setmana Santa de Reus aquí:

Dissabte 1 d’abril

- 18:00h. Arribada del Pas Penitencial a Espatlles de l’Ecce Homo a la Prioral de Sant Pere en el seu darrer assaig. 18:30h. A la Prioral de Sant Pere celebració de l’Eucaristia en sufragi dels confrares difunts de la Confraria dels Sants Just i Pastor.
- 20:00h. Tradicional Baixada de Llances dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, en el dia del seu darrer assaig, pels carrers de Reus fins arribar a la plaça de la Puríssima Sang. A continuació, Presentació del XXI Opuscle dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist a l’interior del Temple de la Reial Congregació, que finalitzarà amb el cant de l’Himne dels Armats de la Sang de Reus interpretat per l’E

Diumenge de Rams 2 d'abril

Durant tot el dia i fins el Dimecres Sant al vespre: Exposició del Misteri a Espatlles de l’Ecce Homo a l’interior de la Prioral de Sant Pere, per a la seva veneració i ofrenes florals. Organitzat per la Confraria dels Sants Just i Pastor.

- 17:30h. Trasllat, organitzat per l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, de la venerada imatge del Sant Crist de la Creu al jardí de les Germanetes dels Pobres. El portador del guió infantil serà, Aitor Rius Machado i com a cordonistes Eiden Pinel Torresillas i Yeray Pinel Torresillas. El portador de l’estendard seran la Sra. Mariluz Caballero Gabàs i les cordonistes les Sres. Ester Mellado Ramos i Antonia García Blesa. Acompanyada per la Confraria de Sant Josep i Sant Jaume “Sant Sopar” amb la Creu dels Improperis, els Armats de la R.C.P.S. de N.S.J. i la banda de cornetes i tambors Rosa de Reus, per tal de dur a terme un Viacrucis.
En acabar l’acte, la imatge del Sant Crist serà retornada a la parròquia de Sant Joan Baptista. - 19:00h. A la parròquia de Sant Francesc d’Assís, solemne missa de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari amb l’ofrena del Ciri Pasqual. Posteriorment presentació del cartell de la Processó del Silenci.

- 20:00h. A la Parròquia de Crist Rei, oferiment del Ciri Pasqual a la Parròquia per part de la Confraria de Jesús de l’Amargura.

Dilluns 3 d'abril

De Dilluns Sant i fins Divendres Sant restarà exposat el Misteri del Davallament de la Creu a la seva seu social, Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34). Organitzat per la Pia Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia.
- De 10h. a 13h. i de 16h. a 20h. Visita i ofrenes florals a la venerada imatge del Sant Crist de la Creu a la parròquia de Sant Joan Baptista. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de gladiols i clavells, de color blanc, que portarà el pas de la Llançada a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

- 19:30h. Al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, Santa Missa de Dilluns Sant; a continuació, conferència “El Vexilla Regis en la litúrgia del Divendres Sant” a càrrec de Mn. Rafel Serra i Abellà, prve. Rector i Dr. en Litúrgia, organitzada per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

Dimarts 4 d'abril Processó de l'Amargura

- De les 9h. a les 13h. i de les 16h a les 20h. A la parròquia de Sant Bernat Calvó visita i ofrena floral. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portarà el Sant Crist al Viacrucis i el Monument del Santíssim.
- De 10h. a 13h. i de 16h. a 20h. Visita i ofrenes florals a la venerada imatge del Sant Crist de la Creu a la parròquia de Sant Joan Baptista. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de gladiols i clavells, de color blanc, que portarà el pas de la Llançada a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

SOLEMNE PROCESSÓ DE L’AMARGURA
- 20:15h. Coorganitzada per la Confraria de Sant Tomàs d’Aquino, els Estudiants, i la Confraria de la Verge de l’Amargura, amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. Hi assistiran com a convidats els Timbalers de Calanda, amb una representació de la Cofradía Nuestro Padre Jesús Nazareno de la ciutat de Calanda. La Confraria de Sant Tomàs d’Aquino sortirà del temple de la Puríssima Sang, continuarà pel raval de Pallol, plaça de Catalunya, raval de Santa Anna i plaça de Prim. La Confraria de la Verge de l’Amargura sortirà de l’església de Sant Joan i continuarà pels carrers de Prat de la Riba, Llovera i plaça de Prim, on es trobarà amb la Confraria de Sant Tomàs d’Aquino. Continuaran el recorregut conjunt pel raval de Jesús, raval de Martí Folguera i carrer Misericòrdia. En acabar la processó el pas El Petó de Judes entrarà solemnement a la parròquia de Sant Francesc.

Dimecres 5 d'abril Processó del Prendiment

- De les 9h. a les 13h. i de les 16h a les 20h. A la parròquia de Sant Bernat Calvó visita i ofrena floral. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portarà el Sant Crist al Viacrucis i el Monument del Santíssim.
- De 10h. a 13h. i de 16h. a 20h. Visita i ofrenes florals a la venerada imatge del Sant Crist de la Creu a la parròquia de Sant Joan Baptista. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de gladiols i clavells, de color blanc, que portarà el pas de la Llançada a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.
- De les 17h. a les 21h. Al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, visita, adoració i ofrenes a la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang.
De 18h. a 21h. A la Parròquia de Sant Francesc, ofrena del clavell i el cirial. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portaran els passos de Nostre Pare Jesús del Calvari i la Verge del Calvari a les processons de Dijous i Divendres Sant. Així mateix, es podrà col·laborar a sufragar els ciris del Pas de la Verge. 20:00h. Acte de benedicció del nou Pas a Espatlles de L’Ecce Homo a l’interior de la Prioral de Sant Pere. Organitzat per la Confraria dels Sants Just i Pastor. 20:30h. Solemne sortida del Misteri de l’Ecce Homo de la Confraria dels Sants Just i Pastor, des de l’interior de la Prioral de Sant Pere, per iniciar la primera Estació de Penitència en la Processó del Prendiment, amb l’acompanyament musical de la Banda de CCTT “Sones de Pasión” de Reus.
SOLEMNE PROCESSÓ DEL PRENDIMENT
-20:30h. Solemne Processó del Prendiment. Organitzada per les Confraries dels Sants Just i Pastor, Jesús de l’Amargura i Sant Pere Apòstol i amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. En arribar a la Plaça del Mercadal tindrà lloc, des del balcó de la modernista Casa Navàs, el tradicional cant de “saetes”.
NOU RECORREGUT: Plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, raval de Robuster, raval de Sant Pere, Plaça de la Puríssima Sang, raval de Pallol, plaça de Catalunya, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal, carrer Major i plaça Sant Pere. Al finalitzar la processó, a l’interior de la Prioral de Sant Pere es celebrarà la pregària dirigida pel Mn. Joan Antoni Cedó i Perelló, Prior-Arxiprest.

Dijous 6 d'abril Processó del Silenci

- De les 9h. a les 13h. A la parròquia de Sant Bernat Calvó visita i ofrena floral. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de clavells, de color vermell i blanc, que portarà el Sant Crist al Viacrucis i el Monument del Santíssim.
- De 10h. a 19h. Visita i ofrenes florals a la venerada imatge del Sant Crist de la Creu a la parròquia de Sant Joan Baptista. Tots els confrares i devots podran fer ofrena de gladiols i clavells, de color blanc, que portarà el pas de la Llançada a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.
- A partir de les 10h. fins a les 22:45h. Al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, visita, adoració i ofrenes a la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang, 20h. Santa Missa de la Cena del Senyor, al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, sostinguda pels cants de la Capella de Cantors i Cor Jove de la Reial Congregació.
SOLEMNE PROCESSÓ DEL SILENCI
- 22h. Concentració i recollida d’atxes a la parròquia de St. Francesc d’Assís. 23h. Sortida de la Solemne Processó del Silenci, que seguirà el següent itinerari: carrer Misericòrdia, raval de Robuster, carrer del Fossar Vell, carrer Major, plaça del Mercadal, carrer Monterols, plaça de Prim, carrer Llovera, carrer de Prat de la Riba, per acabar amb una pregària a l’interior de la parròquia de Sant Joan Baptista.

Divendres 7 d'abril: Tres Gràcies i Processó del Sant Enterrament

- 7h. Solemne i tradicional Viacrucis, centenari a la ciutat, organitzat per l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu, amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J., la Creu dels Improperis de la Confraria de Sant Josep i Sant Jaume “Sant Sopar”, el misteris de l’Oració a l’Hort de la Confraria La Salle, la Verònica de la Confraria de la Verònica, Nostre Pare Jesús del Calvari i Verge del Calvari de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari, i les representacions de les altres confraries de la Setmana Santa de la ciutat, i la participació del president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus.

El recorregut del Viacrucis s’iniciarà i finalitzarà a la parròquia de Sant Joan Baptista amb el mateix recorregut que ja és tradicional de cada any. En acabar el Viacrucis la imatge del Sant Crist romandrà a l’exterior de la Parròquia de Sant Joan.

En finalitzar el Via Crucis, trasllat i exposició del pas de la Verònica a l’entrada de la Casa March, carrer sant Joan, 15.

- Des de les 9:30h fins a les 18:30h de la tarda. 8:30h. Solemne Viacrucis, pels carrers dels barris Fortuny i Juroca, organitzat per la Confraria de Sant Bernat Calvó. 8:30h. Al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, Solemne Viacrucis, amb la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang. 8:30h. A la Parròquia de Crist Rei de Reus, Viacrucis per l’interior del Temple organitzat per la Confraria Jesús de l’Amargura.
- 10:45h. A la plaça de la Puríssima Sang, exhibició de la cohort romana dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

- 11:30h. Solemne Processó de l’Agonia amb el trasllat de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang, portada per la Junta de Govern de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, des del seu temple titular fins a l’església Prioral de Sant Pere Apòstol, pel recorregut tradicional. L’Escolania, Cor Jove i la Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang interpretaran el tradicional Vexilla Regis.
- 12h. A l’església Prioral de Sant Pere Apòstol, i presidida per la Venerable Imatge del Sant Crist de la Sang, Solemne Funció de l’Agonia, cadascuna de les Set Paraules de Jesús a la Creu, la qual serà predicada pels preveres de les parròquies de la ciutat de Reus. La part musical i les peces de les Set Paraules aniran a càrrec de l’Escolania, Cor Jove i de la Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang. En acabar, interpretaran el Credo i el Miserere. 
-14:30h. Des de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol, Solemne processó de les Tres Gràcies, amb el retorn de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang, portada per la Junta de Govern de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, al seu temple titular, pel recorregut tradicional. En arribar-hi la Sagrada Imatge, es procedirà a l’emotiu, solemne i tradicional moment de demanar les Tres Gràcies al Diví Crucificat. Tot seguit, adoració de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang.

SOLEMNE PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT, CELEBRADA A REUS DES DE TEMPS IMMEMORIALS
- 20:00h. Organitzada des de l’any 1557 per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, amb la participació de totes les congregacions, arxiconfraries, confraries i germandats de la Setmana Santa de Reus.
La processó surt de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol a les 8 del vespre en punt, i segueix per la plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, ravals de Robuster, Martí Folguera i Jesús, plaça de Prim, raval de Santa Anna, plaça de Catalunya i raval del Pallol i plaça de la Puríssima Sang, per acabar finalment al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Després de l’arribada del Misteri del Crist Jacent del Sant Sepulcre al seu temple titular, com a cloenda de la Solemne Processó del Sant Enterrament, que es celebra a Reus des del segle XVI, pregària, ascens al seu dosser i adoració de la Venerada Imatge del Sant Crist de la Sang.

Dissabte 8 d'abril

- 18:30h. Al Temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, i organitzat per la Secció de Senyors i Senyores de la Mare de Déu de la Soledat de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, veneració i ofrena de flors blanques a la Mare de Déu de la Soledat.
-19:30h. Al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, organitzat per la secció de Senyors i Senyores de la Mare de Déu de la Soledat de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, acte de Vetlla a la Mare de Déu de la Soledat. Cant de la Salve, de l’Stabat Mater i dels Goigs de la Mare de Déu de la Soledat. La part musical serà interpretada per l’Escolania, el Cor Jove i la Capella de Cantors d

Diumenge 9 d'abril

- 11:30h. Al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang , Santa missa de Pasqua i antiquíssim i tradicional acte sacramental de la Funció de la Coronació del Senyor, que se celebra a la Reial Congregació des del 1565, sostingudes pels cants de l’Escolania, Cor Jove i Capella de Cantors de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

 
Participació