L'Ajuntament de Reus insisteix i assumirà el 'gastromercat' amb recursos propis

El projecte té 1,56 milions d'euros de pressupost municipal després de no haver trobat ni operador privat ni subvencions europees

Fa dos anys que el govern de Reus busca maneres d'impulsar aquest projecte
Fa dos anys que el govern de Reus busca maneres d'impulsar aquest projecte | Ajuntament de Reus
16 de març del 2023
Actualitzat a les 16:28h
El Mercat Central de Reus reformarà la seva entrada principal i incorporarà un espai de gastromercat a l'interior. Es tracta d'un projecte que, fins ara, s'havia intentat impulsar amb fons europeus i la implicació d'algun operador privat, però no havia tingut èxit. El plantejament inicial de l'Ajuntament no havia convençut el sector privat, i Europa ha denegat dues vegades la sol·licitud de subvenció per al projecte.

La primera vegada va ser ara fa un any, i la segona, el mes de setembre passat. Ara és el consistori sol qui ha decidit insistir en aquesta idea, i abans que acabi el març sortiran a licitació les obres per reformar la façana del carrer de Sant Joan. Comptarà amb un pressupost d'1,56 milions d'euros dividit en dos contractes i un termini d'execució d'entre cinc i sis mesos des que s'adjudiquin.

Per una banda, al lot principal s'hi destinaran 956.402,95 euros i ha de servir per reformar l'accés principal i construir una plaça elevada que connecti amb l'interior. L'espai exterior ocuparà 450 metres quadrats i tindrà connexió directa amb la zona on, fins fa tres anys, hi havia hagut un Caprabo. L'espai que havia ocupat el supermercat també es reformarà, obtenint 440 metres quadrats interiors que s'haurien de destinar a l'activitat de gastromercat.

Aquest primer lot del contracte contempla l'enderroc de l'espai interior, la construcció de nous serveis i l'ampliació de les instal·lacions. A la part exterior s'obrirà la façana principal i es demoliran les escales i rampes actuals per construir un moll elevat, un nou accés al mercat i una marquesina.
 

Es reformarà la façana principal del Mercat Central de Reus amb una nova terrassa Foto: Ajuntament de Reus

 

L'Ajuntament de Reus insisteix en el projecte de gastromercat

El segon contracte s'executarà amb els 602.902,32 euros restants del pressupost i actuarà al sistema de climatització. Fins ara, la zona que havia ocupat el supermercat Caprabo tenia un sistema de climatització independent del de la resta del mercat. La intenció és que el del nou espai quedi inclòs en el sistema general de l'equipament.

Mentre aquests contractes avancen en els tràmits administratius, l'Ajuntament treballa per treure un tercer concurs públic, el de l'explotació del nou espai. No es coneixen detalls d'aquesta part del projecte, però "si tot surt com està previst, l'objectiu és obrir el nou accés a finals del 2023". A la pràctica ha de ser un espai de restauració, almenys segons es va presentar inicialment, l'abril del 2021.

Aleshores es buscava un operador privat que invertís 700.000 euros per cobrir part de les obres que ara assumirà l'Ajuntament íntegrament. El resultat serà un negoci de restauració amb terrassa exterior a la nova plaça elevada. El que es deixava a criteri d'aquesta hipotètica empresa era la relació que tindria amb les parades del mercat.

La voluntat del govern era que la gastronomia que s'oferís sortís de les mateixes parades, però no es preveia establir una clàusula vinculant en aquest sentit. El que es manté, també, és la previsió que el gastromercat funcioni amb un horari més ampli que l'actual mercat.