L'Escola Alba de Reus tindrà un segon edifici per ampliar les instal·lacions

La Diputació de Tarragona ja té l'avantprojecte d'unes obres que permetrien ampliar el nombre d'alumnes

Si es compleix el calendari previst, les obres acabarien el 2026
Si es compleix el calendari previst, les obres acabarien el 2026 | Diputació de Tarragona
16 de març del 2023
Actualitzat a les 20:01h
L'Escola d'Educació Especial Alba de Reus tindrà, el 2026 segons el calendari previst, un nou edifici a les seves instal·lacions. La Diputació de Tarragona, titular del centre, ha presentat l'avantprojecte d'una ampliació en la qual es calcula que s'invertiran uns dos milions d'euros. Permetrà a l'escola incorporar espais nous a les instal·lacions i millorar els actuals.

Encara sense previsions concretes pel que fa a la demanda, el projecte sí que permetrà assumir més alumnes dels que ara són alumnes de l'escola Alba. Pel que fa a l'edifici annex que s'ha previst, comptarà amb un total de 881,15 metres quadrats distribuïts entre una planta semisubterrània i una planta baixa. La primera tindrà 282,95 metres quadrats i permetrà salvar el desnivell d'un dels extrems de l'espai on s'ha de construir, mentre que la planta baixa serà de 598,20 metres quadrats.

L'edifici es construirà a la zona on ara hi ha l'hort, que es traslladarà per no perdre'n l'activitat. Els serveis tècnics de la institució han redactat l'avantprojecte, i serà també a través de personal i recursos propis que es redactarà el projecte executiu. Quan estigui enllestit es licitaran les obres de construcció del nou edifici annex.
 

L'Escola Alba tindrà nous espais i millorarà els existents

L'ampliació permetrà crear una sala polivalent per fer-hi, principalment, psicomotricitat i educació física. Servirà, també, per tenir un pati interior en cas que la meteorologia no permeti sortir al carrer. El nou edifici comptarà amb sis aules més, sales de reunions per atendre les famílies i diversos despatxos.

Amb la incorporació dels nous espais, a més, l'edifici actual de l'escola es podrà oxigenar, "permetrem guanyar eficiència a l'espai actual", ha detallat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Un exemple serà el menjador, on ara s'han de fer torns per esmorzar i dinar. Un altre la infermeria, que ara comparteix instal·lacions amb l'àrea de fisioteràpia on, per la seva banda, es millorarà l'equipament.
 

Imatge virtual de la distribució dels espais al nou edifici Foto: Diputació de Tarragona


El diputat delegat de Centres d'Ensenyament de la Diputació, Carlos Brull, ha detallat també que el nou edifici es construirà tenint molt en compte la sostenibilitat. Per una banda, perquè es preveu que s'instal·lin plaques solars al sostre. Per l'altra, gràcies al Centre d'Innovació i Formació Boca de la Mina que hi ha al costat.

També és titularitat de la Diputació, i la intenció és instal·lar-hi una caldera de biomassa. La intenció és que no només permeti escalfar l'edifici formatiu, sinó que es construeixi un ramal que també doni servei a l'escola. En paral·lel a la construcció del nou edifici del centre educatiu s'invertiran 120.000 euros per millorar el paviment de l'actual pati de l'escola i per construir-hi una estructura fixa que hi faci ombra.
 

El centre ampliarà la capacitat per acollir alumnes

Segons ha explicat Llauradó, l'objectiu del projecte d'ampliació de l'escola Alba és "satisfer unes necessitats detectades pel professorat". Assegura, a més, que no només beneficiaran els alumnes, sinó també les seves famílies. El centre té 54 alumnes entre tres i 21 anys als quals se'n sumen catorze més que combinen la seva escolarització amb un centre ordinari.

Amb l'ampliació, però, les instal·lacions podrien acollir una trentena d'alumnes més, segons ha apuntat Llauradó. Una ampliació que no serà automàtica, sinó que per fer-se efectiva caldran tres requisits. Per una banda, que hi hagi demanda d'escolarització, per l'altra que la Generalitat ho decideixi i, per últim, que el centre es doti amb el personal necessari per assumir el nou alumnat.