1 de 10
Cultura

El Trapezi de Reus torna aquest maig amb 2 cabarets i recuperant el carrer

La fira del circ Trapezi presentarà una programació de més de mig milió d'euros pensada per recuperar els espais públics de carrer

La Fira Trapezi vol recuperar els carrers en aquesta edició. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Reus | 21 de març de 2023 a les 13:33 |
La Fira Internacional de Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, enceta nova etapa aquest 2023 sota la direcció d'Alba Sarraute i Cristina Cazorla. De la seva mà, i del 10 al 14 de maig, la 27a edició del certamen "recupera el carrer" com a escenari que havia anat a menys els últims anys, per arribar a tots els racons de la ciutat.

El Trapezi serà l'aparador del circ català, estatal i internacional amb 36 companyies, 2 cabarets, una cinquantena d'espectacles i la lupa posada en el "talent emergent", especialment el femení. Companyies de renom com My!Laika, Proyecto Tránsito, Cirque Pardi!,companyia Muta o Le G. Bistaki hi seran presents, hi tampoc hi faltarà la trobada professional, amb petites novetats que s'han avançat aquest dimarts.

El Trapezi de Reus arriba a la 27a edició

La presentació del gruix de la programació de la 27a edició de Trapezi es farà el mes vinent, tot i que avui s'han avançat uns quants noms de companyies i artistes participants. En aquest sentit, les noves directores de la fira han presentat sobretot i per primera vegada el seu projecte per als propers quatre anys.


L’objectiu principal de la nova direcció és posicionar la Fira Trapezi de Reus entre les millors cites de professionals del circ europeu, han dit, i en el curt termini "recuperar el carrer" com a escenari després d'uns anys en què aquest espai "ha patit per diverses raons".

Recuperar el carrer: l'objectiu

Recuperar diversos espais i places per a que el circ arribi a tots els racons de Reus és doncs una de les premisses de l'edició, i un bon exemple és la tornada dels 'firaires' a la plaça de Prim, la mateixa on s'aixeca el Teatre Fortuny, que serà també escenari de la fira. Una altra novetat és la programació d'un segon cabaret, amb una segona carpa, per donar sortida als professionals que es dediquen a aquest gènere.
 

Alba Sarraute i Cristina Cazorla dirigiran el Trapezi. Foto: TarragonaDigitalSobre les 32 companyies participants, al voltant del 50% seran catalanes, i la resta, la meitat de la resta de l'Estat i la meitat internacionals. Les directores han fet una selecció que aposta més que mai pel talent "emergent" i, enguany, amb força representació femenina.

Sarraute i Cazorla han dit que en essència la seva direcció serà "continuista" i han agraït la feina dels últims anys al capdavant del certamen, del director sortint Leandro Mendoza (present a la roda de premsa). "Volem respectar el passat per gaudir del present i encarar-se cap a un futur”; "fer del Trapezi una fira oberta a tots els formats de circ en la qual es posarà especial cura en crear espais que permetin escoltar les necessitats del sector", han exposat.

Un pressupost de més de mig milió d'euros

Amb un pressupost de 530.500 euros, lleugerament superior a la darrera edició, el Trapezi creix una mica en nombre d'espectacles, fins a la cinquantena. "Volem cridar l'atenció dels programadors", ha dit Cazorla.


Amb una programació encara en desenvolupament, entre els caps de cartell hi trobem la companyia My!Laika, que representarà un espectacle que destaca per l’estupidesa de les accions circenses anomenat 'Winter'; Cirque Pardi!, la companyia francesa reconeguda per inspirar les seves obres amb el món del motor i que representarà l’obra 'Rouge Nord'; i Le G. Bistaki, col·lectiu de malabaristes i ballarins que interpretaran 'Baïna[na]', una sàtira poètica en la qual els artistes pinten un fresc social, oníric i absurd del món contemporani.

La programació també comptarà amb diverses estrenes, com la de l’espectacle introspectiu “Corcs”, de la Cia. Muta, interpretat per una artista tarragonina i un músic reusenc, i altres propostes signades per companyies avalades per una llarga trajectòria.

Contra la "fuga de talents"

Alba Sarraute també ha explicat que una de les divises del seu projecte és contribuir a aturar "la fuga de talents" que es detecta especialment entre els artistes de circ catalans i estatals, davant "la precarietat del sector". "És un peix que es mossega la cua", ha lamentat l'artista reflexionant sobre la sortida de molts professionals per estudiar a Europa que ja no tornen a treballar a l'Estat.


Al respecte, la trobada professional és una altra pota del Trapezi i enguany no serà una excepció. Les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts es desenvoluparan enguany en un format híbrid els dies 11, 12 i 13 de maig, combinant sessions en format virtual i presencial.

Com a novetat principal, es recupera el teatre La Palma com a espai a l'aire lliure on celebrar trobades professionals entre artistes, directors i programadors d'arreu. D’altra banda, es convidarà a diferents actors que lideraran les activitats com La Central del Circ, COFAE, CircoRed i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), els quals participaran a l’Espai Pro d’aquesta edició.
Participació