Atrapen els autors del crim de Salou: Tiroteig en una cèntrica zona de restaurants

Els fets van tenir lloc el 9 de maig del 2022 quan es va produir un tiroteig en un restaurant en plena hora punta

El tiroteig es va produir davant de diversos testimonis.
El tiroteig es va produir davant de diversos testimonis. | Mossos
27 de març del 2023
Actualitzat a les 12:45h
El passat 9 de maig del 2022 Salou va quedar commocionada per un atroç crim amb molts testimonis. Un grup de tres persones va tirotejar i posar fi a la vida d'un jove de 20 anys en un restaurant del carrer Saragossa quan el local era força ple de gent, ja que els fets es van produir sobre tres quarts d'onze de la nit, durant el servei de sopars.

Quan es va perpetrar el tiroteig, un grup de ciutadans van aconseguir retenir un dels autors fins que va arribar una patrulla de la Policia Local de Salou i el va detenir, però els altres implicats van aconseguir fugir. Ara, els Mossos d'Esquadra han aconseguit resoldre el crim en una operació que ha comptat amb la col·laboració de la Direcció de Cooperació Internacional i de Seguretat francesa (DCIS), la policia local de Salou, i sota el paraigua d'EUROJUST.

Tiroteig en plena hora de sopar en un restaurant de Salou

Els fets van tenir lloc el 9 de maig del 2022. Un tiroteig al cèntric carrer Saragossa va deixar en xoc tota la població. Com a resultats de les ferides de bala, un jove de 20 anys va morir al mateix lloc dels fets. 

Un dels presumptes autors va ser detingut en aquell moment gràcies a la col·laboració ciutadana, però els altres dos sospitosos van poder fugir.

El detingut en aquell mateix moment, en un primer moment es va identificar amb documentació que havia robat a França i portava una arma de foc, tot i que en la primera inspecció ocular per part de la policia científica, aparentment no s'havia fet servir en l'agressió mortal.

Després de diverses gestions es va poder identificar aquesta persona i es va constatar que comptava amb nombrosos antecedents policials per delictes contra la salut pública i delictes violents a França.

Els altres dos presumptes autors, que van fugir de Salou en un vehicle, es van aturar a un establiment de menjar a Tarragona. Allà, les videocàmeres de seguretat els van enregistrar mentre amagaven sota un contenidor revòlver del calibre 38 que haurien fet servir en l'agressiómortal, juntament amb alguna peça de roba que portaven en cometre el fet i d'altres objectes.

Els autors de l'assassinat s'aturen a sopar després del crim

Mentre els dos autors estaven a l'interior de l'establiment de menjar, un patrulla de Mossos d'Esquadra que es trobava fent recerca dels fugitius, va accedir a l'aparcament d'aquest establiment i va fer una volta per la zona. En veure la patrulla, els dos autors van agafar el seu vehicle i van marxar de manera precipitada abandonant tots els estris que havien amagat.

Els investigadors van poder recuperar aquests objectes per relacionar-los amb els autors. Els dos autors van poder continuar el seu recorregut fins a la Jonquera, on van abandonar el vehicle en un camí proper a la frontera. Des d'allà, van creuar cap a França amb un altre vehicle.

Els investigadors van poder obtenir indicis per establir com a mòbil del crim una revenja dintre dos grupscriminalsfrancesos rivals. Els presumptes autors van localitzar la víctima a Salou, mentre es trobava de vacances, van baixar fins a la localitat tarragonina per cometre el fet i van tornar a França el mateix dia.

Actualment, dos dels detinguts tenen 35 i 27 anys, mentre que l'home que va disparar en té 21. La víctima tenia 20 anys quan va morir. Segons ha explicat el cap de la unitat territorial de l'àrea investigació criminal de Tarragona dels Mossos d'Esquadra, Javier Tenorio, tot ells tenien nombrosos antecedents policials per tràfic de drogues i per altres delictes relacionats amb episodis de violència, amb lesions i armes de foc.

A més, procedien de la zona de Lió. A banda, Tenorio també ha destacat que va ser "primordial" la col·laboració ciutadana per detenir un dels tres homes implicats en l'homicidi.

Una operació internacional

Amb les dades de la detenció d'un dels presumptes autors i les evidències trobades al vehicle abandonat, i a l'arma del crim, els investigadors van establir un mecanisme de col·laboració amb les autoritats franceses que va permetre identificar poc després els altres dos autors fugits, que es trobaven a presó provisional per un delicte menor un, i per una temptativad'homicidi l'altre.

Per altra banda, el Jutge del Jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona va iniciar un procediment mitjançant també la plataforma EUROJUST per tal que els fets, tot i que van succeir a Catalunya, es jutgin a França, motiu pel qual el detingut a Salou va ser extradit, i tota la documentació derivada de les actuacions dels Mossos d'Esquadra van ser tramitades a les autoritats judicials franceses.

Les tres persones detingudes es troben actualment ingressades a presó a França a l'espera que se celebri el judici.