​L'entitat de Calafell que lluita per restaurar i retornar al mar les barques de pesca

L'Associació Patí Català Calafell mira de salvar un patrimoni oblidat durant molt de temps

L'associació Patí Català Calafell restaura barques de pesca per tornar-les al mar.
L'associació Patí Català Calafell restaura barques de pesca per tornar-les al mar. | TGNDigital
29 de març del 2023
Recuperar les últimes barques dels pescadors perquè tinguin una nova vida i puguin tornar al mar. Aquest és l’objectiu de l’Associació Patí Català Calafell Vela Llatina, una entitat que va néixer fa poc més de deu anys i que compta amb prop de 250 socis. Les seves instal·lacions de la carretera del Sanatori —on dècades enrere hi havia hagut un hostal i una destil·leria— s’han convertit en unes improvisades drassanes on treballen en la reparació de les embarcacions.
 
“La progressiva desaparició de la pesca com a activitat econòmica va comportar que moltes embarcacions quedessin en desús i mig abandonades a la platja”, explica Josep Inglada, un dels fundadors de l’associació. Durant anys, aquest va ser un patrimoni oblidat, que es va anar degradant a la sorra sense que ningú fes res.
 
Exemples n’hi ha molts, com el de la Francisca, l’última barca de vela llatina de Calafell, que es va anar esllanguint a la platja, víctima del vandalisme, fins que la van cremar. O la Manuela, una de les últimes barques de Sant Salvador, darrera mostra del passat pesquer d’aquest nucli vendrellenc, que es va anar degradant a la sorra fins que el Patí Català va arribar a un acord amb els seus propietaris.
 

Un procés lent i costós

Ara, la Manuela és una de la desena de barques que l’associació té a les seves instal·lacions. Són els mateixos socis els que treballen de forma voluntària per retornar-los la vida i la dignitat. En alguns casos —com el de la Manuela— l’avançat estat de degradació en fan impossible una restauració, i s’ha d’acabar reconstruint de nou. Això és el que s’ha hagut de fer també amb la Francisca, en un projecte que ha comptat amb l’ajuda de l’Ajuntament de Calafell gràcies als pressupostos participatius.
 
Però en altres casos sí que encara s’és a temps per restaurar les barques, tot i que és un procés lent, que pot trigar entre quatre o cinc anys, i sobretot molt costós. En aquest sentit, són vitals les aportacions dels socis i els padrins de les barques, així com els patrocinis i el que puguin rascar de les administracions. A això cal afegir que “cada cop costa més trobar professionals que estiguin especialitzats en la restauració d’embarcacions”, explica l’actual president de l’entitat, Josep Sierra.
 
Barques que estan el procés de restauració a les instal·lacions del Patí Català de Calafell.

Barques que estan el procés de restauració a les instal·lacions del Patí Català de Calafell. Foto: TGNDigital


 
Però el dur treball dona els seus fruits i ja són cinc les barques que s’han tornat al mar i estan amarrades al Port de Segur. Els caps de setmana, els socis de l’associació les poden treure i mantenir-les actives. Deu barques més estan en procés de restauració, de les quals s’espera que cinc puguin estar llestes per la Festa de la Mar que tindrà lloc el mes de juny.
 

Els patins de vela

L’associació també té un vessant esportiu que, de fet, és la que va originar el seu naixement. Tal com explica Inglada, als anys 70 i 80 hi havia una important activitat de patí de vela a Calafell, per l’existència d’un club que estava a la zona de l’Estany. “La llei de costes va provocar l’enderroc d’aquesta seu i l’activitat va decaure”, lamenta.

Inglada formava part d’un grup d’amics que sortien amb patí de manera informal, i en un moment donat van decidir recuperar l’activitat. Així va ser com va néixer l’associació el 2010, enfocada a la formació per als patins de vela. Disposen d’un varador a la sorra on els propietaris dels patins els poden deixar. Una de les activitats que impulsen cada any és un desafiament entre Sant Salvador i Calafell.

Des del Patí Català Calafell són ambiciosos i de cara al futur volen impulsar un “eco-museu” a les instal·lacions de la carretera del Sanatori, on difondre l’activitat pesquera i marinera del municipi. Una manera que les noves generacions coneguin aquesta activitat que, no fa tant de temps, era primordial al poble.