1 de 10
SOCIETAT

Una placa commemorativa homenatja Cipriano Martos al cementiri de Reus

S'ha col·locat a la fossa d'on es van recuperar les seves restes fa uns mesos

Suposa la culminació de les tasques d'exhumació iniciades el passat desembre | ACN / Neus Bertola
per TarragonaDigital, Reus | 3 d'abril de 2023 a les 14:18 |
La fossa del Cementiri General de Reus compta, des d'avui, amb una placa en homenatge i record a Cipriano Martos, el militant antifranquista torturat i assassinat per la Guàrdia Civil a la ciutat el 1973. Aquest dilluns, 3 d'abril, s'ha descobert la inscripció que recorda que, durant més de 40 anys, les seves restes van ser al cementiri reusenc. El missatge que s'hi pot llegir explica que, en el marc del Pla de Fosses, s'ha "restituït i dignificat" la seva memòria.

El mes de desembre passat, el dia 12, van començar les tasques arqueològiques per recuperar les restes de Martos de la fossa 11-67 del Cementiri Municipal de Reus. A principis de gener es va localitzar un cos compatible amb el del militant represaliat. Les proves d'ADN fetes a finals de febrer van confirmar que es tractava de les seves restes.


Ara, per restituir la seva memòria, s'ha col·locat una plaça a la zona on es van trobar amb la inscripció següent:

"Cipriano Martos Jiménez (Maldonadillo, Granada, 1942 - Reus, 1973). En aquest espai reposaven —fins al mes de gener del 2023— les restes de Cipriano Martos, sindicalista represaliat i assassinat pel règim franquista lʼany 1973. La seva exhumació i la restitució i dignificació de la seva memòria es van dur a terme en el marc de les actuacions incloses en el Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya."


D'aquesta manera es vol deixar un record del seu pas per la ciutat i convertir-lo en un testimoni de la repressió franquista, també durant els darrers anys del règim. Un homenatge que vol ser, alhora, testimoni de la lluita de Cipriano Martos.
Participació