L'ACA multa l'Ajuntament de Calafell pel pla d'emergència contra la sequera

El consistori l'agència mantenen discrepàncies sobre la quota de consum mensual del municipi

Imatge de l'Ajuntament de Calafell.
Imatge de l'Ajuntament de Calafell. | Ajuntament de Calafell
04 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:32h
L'Ajuntament de Calafell ha rebut una multa de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per no haver elaborat encara el pla d'emergència contra la sequera. Així ho han confirmat fonts municipals a TarragonaDigital, després que hagi transcendit als mitjans de comunicació que Calafell és una de les vuit ciutats catalanes que encara no han presentat el pla.

La multa no és d'un import gaire elevat —900 euros—, però des del consistori la recorreran perquè no estan d'acord amb l'expedient obert. Des de l'Ajuntament expliquen que hi ha una "discrepància" amb l'ACA relacionada amb la quota mensual d'aigua provinent del minitransvasament de l'Ebre que el municipi pot consumir. 

Superant els límits els mesos de gener i febrer

Aquesta quota es va establir fa trenta anys i fixava un límit de consum més ampli pels mesos d'estiu —per l'increment de població— i més baix pels mesos d'hivern. Però la població empadronada a Calafell a principis dels anys noranta se situava en els 8.000 habitants, mentre que ara ja frega els 30.000 habitants. Això ha provocat que els últims anys s'hagi superat el topall d'aigua fixat els mesos de gener i febrer.

"Tot i que a la resta dels mesos estalviem aigua, l'ACA ens penalitza per aquests dos mesos, i no ens permet compensar amb el consum de la resta de l'any", expliquen des del consistori. La situació s'ha produït els últims cinc anys, que és quan Calafell ha tornat a guanyar empadronats després dels anys de frenada posteriors a la crisi immobiliària.

Des de l'Ajuntament lamenten que l'ACA manté una actitud "molt rígida" per la situació de sequera, raó per la qual el conflicte s'ha enquistat i ha acabat amb una sanció. Des del govern local mantenen que seguiran "negociant" amb l'agència per trobar una solució, perquè el que no es plantegen és "tallar l'aigua als veïns a mig mes" o aplicar restriccions el gener i el febrer, quan realment no són els mesos de més consum d'aigua al municipi. 

Fa un mes es va informar quins eren els municipis de més de 20.000 habitantsque encara no havien presentat el pla de sequera. A més de Calafell, també hi havia el Vendrell i Valls, tot i que aquests dos municipis ja tenen els plans en tràmit actualment.