El Vendrell reconeix la trajectòria artística, cultural i política de Joan Descals

El municipi fa un homenatge a l'artista i intel·lectual pels seus 90 anys

Joan Descals, en l'homenatge que se li ha fet al Vendrell.
Joan Descals, en l'homenatge que se li ha fet al Vendrell. | Òmnium Baix Penedès
Redacció
17 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:20h

Nombroses personalitats i veïns del Vendrell, el Baix Penedès i Catalunya van ser presents aquest dissabte 15 d'abril a l'Auditori Pau Casals per homenatjar Joan Descalsamb motiu dels seus 90 anys. Un acte mitjançant el qual es va voler reconèixer la seva trajectòria artística, cultural i política, que des de fa gairebé 50 anys està lligada a la comarca.

Descals va néixer a Sant Fruitós del Bages, però el 1974 es va traslladar al Vendrell amb la seva família, on ràpidament es va involucrar en la vida cultural, artística i política de la vila. L'acte organitzat per Òmnium Cultural del Baix Penedès va suposar un curós repàs per totes les seves facetes, de la mà de companys de professió i amics.

No hi van faltar Josep Maldonado, Benet Jané o Joaquim Nin, que van recordar els seus anys com a regidor a l'Ajuntament del Vendrell o com a diputat per CDC al Parlament de Catalunya. La professora Isabel Pahissa va fer referència als seus anys de mestre i director de l'institut Baix Penedès, mentre que alguns dels membres del Grup d'Art Polièdric, del qual forma part el mateix Descals, van referir al seu vessant artístic.

Pel que fa a la seva vinculació amb entitats, els encarregats de reivindicar-la van ser Joan Miró, de l'Associació Musical Pau Casals, i Montserrat Jornet, de la Fundació Santa Teresa. Àngels Santacana i Neus Oliveras van fer referència a l'àmbit cultural, mentre que la música va anar a càrrec de La Veu Humana. 

Entre els diferents parlaments també es va comptar amb la participació dels Diables del Vendrell, que van fer un versot dedicat a Descals, i d'Hermini Caballero, que va fer una lectura de poemes. El nét de Descals va fer un petit relat abans que l'homenatjat agafés la paraula per agrair l'acte, on van ser presents polítics com Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Pujol o l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, que va regalar una placa de ceràmica a l'artista. L'homenatge es va tancar amb un dinar al restaurant Xaloquell.