Cançó popular i improvisada tancarà l'Any del Cançoner Popular al Bartrina de Reus

L'homenatge a l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya tancarà un any d'actes per commemorar el seu centenari

L'entrada es gratuïta, però s'ha de reservar
L'entrada es gratuïta, però s'ha de reservar | TarragonaDigital
27 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:55h
El Teatre Bartrina de Reus serà l'escenari de la cloenda de l'Any de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La institució va néixer fa cent anys amb l'objectiu de recopilar les cançons populars catalanes fent un ampli exercici de recerca arreu del país. Per homenatjar-ne la feina s'han celebrat diversos actes al llarg de l'any que clouran aquest divendres, 28 d'abril, a les set de la tarda, al Teatre Bartrina de Reus.

L'entrada és gratuïta, però cal agafar-la per tal de gestionar l'aforament. L'acte el conduirà Raquel Ferret, de Carrutxa i comptarà amb la presentació de Jaume Ayats, comissari de l'Any. Pel que fa a les actuacions, hi haurà glosa de Cor de Carxofa, amb Laia Pedrol i Carles Belda i cant valencià a càrrec de Veus i Paraules.

La programació també inclou gloses de Maribel Servera i Mateu "Xurí" com a Glosadors de Mallorca i jotes per part de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Durant tot l'acte, les actuacions s'intercalaran amb intervencions del poeta Josep Pedrals. L'acte de cloenda vol ser un homenatge més al Cançoner Popular de Catalunya.

Una obra que va néixer amb la intenció de "fer un corpus musical de totes les cançons populars nostres: les que ja són publicades; les moltes que hi ha recollides, emperò romanen inèdites; les que encara ignorem, per mor que vaguen esquerpes per les nostres contrades, on caldrà sobtar-les".

Així ho explicava el mecenes cultural Rafael Patxot en una carta a l'Orfeó Català, on es van reunir entitats especialitzades en estudis folklòrics per impulsar aquesta Obra. Més enllà de les cançons populars, el compendi va incloure "danses, entremesos, rondalles, llegendes, refranys, jocs i instruments de música".