Reus fa un pas més per crear la funerària mancomunada

El darrer ple ordinari del mandat també ha aprovat la Relació de Llocs de Treball de tres organismes autònoms municipals

També s'ha aprovat lliurar la Menció Honorífica Municipal al col·lectiu H2O
També s'ha aprovat lliurar la Menció Honorífica Municipal al col·lectiu H2O | Ajuntament de Reus
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:44h
L'Ajuntament de Reus tanca, pràcticament, el mandat 2019-2023 aquest divendres. Se celebra la darrera sessió plenària ordinària abans de les eleccions del 28 de maig, un ple en el qual no es presentaran ni mocions ni propostes de resolució. Suposa, també, l'últim ple ordinari presidit per l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer.

Precisament per això s'esperava que hi hagués discursos de comiat, de Pellicer i potser d'altres regidors i regidores que no van a cap llista electoral. Tot i això, la sessió s'ha vist interrompuda i s'ha acabat aixecant entre crits i retrets. Durant el plenari, amb tot, s'han aprovat definitivament tant el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible com la implantació del servei de bicicleta públic.

La sessió també ha servit per reconèixer el col·lectiu H2O amb la Menció Honorífica Municipal per commemorar els seus 25 anys d'història. Un homenatge que es farà efectiu en el marc de les Festes de Misericòrdia i que s'ha acordat "en reconeixement de la seva intensa i continuada trajectòria de lluita per la normalització de la diversitat sexual i contra la discriminació", com per l'impuls i organització de diversos actes i projectes.
 

S'aproven les RLT de tres organismes autònoms

A la sessió d'aquest divendres s'ha aprovat la Relació de Llocs de Treball de l'Institut Municipal Reus Cultura, de l'Agència Reus Promoció i de l'Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell. A tots tres organismes autònoms —depenen de l'Ajuntament, però funcionen de manera independent— s'ha acordat la RLT amb la representació sindical. En alguns casos es tracta d'un front de conflicte laboral que ja s'havia fet palès al saló de plens.

La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha recordat que "sempre hem criticat el procés per fer la Relació de Llocs de Treball". Tot i això, i veient que compta amb l'acord de la plantilla, han decidit votar-hi a favor, veient-ho com un primer pas per continuar treballant. Ha fet èmfasi en els greuges que es produeixen entre la plantilla que, orgànicament, és de l'Ajuntament, i els treballadors dels diferents organismes autònoms i empreses municipals.

Una sèrie de diferències que, segons ha reclamat, s'acabarien si s'incorporés tot el personal sota el paraigua directe de l'Ajuntament, plantejament que ha rebut el suport de l'alcalde Pellicer. Tot i que no és l'únic motiu de reivindicació sindical, les RLT han format part de les protestes del personal dels organismes autònoms des de fa mesos, en alguns casos, anys. Al plenari d'aquest divendres s'han aprovat totes tres amb el suport del govern (Junts, ERC i Ara Reus), Cs i la CUP, i les abstencions del PSC i del regidor no adscrit Raúl Meléndez.
 

La funerària mancomunada fa un pas més

S'ha aprovat, de manera definitiva, el tràmit per crear Funecamp, una funerària mancomunada amb Salou, Vila-seca i Constantí i oberta a la incorporació d'altres municipis de la regió. La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha reivindicat que les al·legacions presentades en contra "no aconsegueixen demostrar que la nova empresa funerària no sigui correcte, adient i útil". Ha exposat que, algunes de les al·legacions estan mal plantejades perquè assenyalen com a mancances requisits que no pertoquen a aquest procediment.

Ha assegurat que la creació de Funecamp permetrà abaixar el preu de mercat del sector funerari a la regió de Tarragona i n'incrementarà la transparència. Davant d'aquest plantejament, el regidor de la CUP Edgar Fernández, ha criticat que hi hagi negoci al voltant dels enterraments perquè, d'aquesta manera, no es garanteix el que creu que hauria de ser un dret bàsic. "Estem construint una empresa pública supramunicipal on l'oposició no tindrà cap paper, i això voldrà dir que no hi haurà fiscalització ni control", ha etzibat.

Flores li ha respost que encara no s'ha establert l'organització de Funecamp i, per tant, a hores d'ara no es pot saber quin paper hi tindrà l'oposició. Finalment, l'Ajuntament de Reus ha aprovat l'acord per a la creació d'aquesta empresa amb els vots a favor de Junts, ERC, el PSC i Ara Reus, l'abstenció de la CUP i el regidor no adscrit Raúl Meléndez, i els vots en contra de Cs.