Trapezi omple de circ el cap de setmana de Reus

El gruix de la programació concentra, entre dissabte i diumenge, una àmplia varietat d'espectacles i propostes

El Parc de la Festa acull tres espais diferents amb programació de Trapezi
El Parc de la Festa acull tres espais diferents amb programació de Trapezi | Laia Solanellas
12 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:45h
Amb els motors a ple rendiment, la fira Trapezi encara un cap de setmana ple de programació. El festival ha arrencat aquest dimecres, desplegant varietat de gèneres de circ i amb la previsió de recuperar la presència al carrer i els espectacles gratuïts. La posa en escena dels dos primers dies i la sessió inaugural del Cabaret apunten que la nova direcció manté la bona salut de la Fira del Circ de Catalunya.

Aquest divendres es posarà en marxa a les cinc de la tarda des de l'avinguda del Carrilet, on Marcel et ses Dröles de Femmes portaran Angèle, un espectacle itinerant que es podrà tornar a veure dissabte al matí i a la tarda. Amb la majoria d'entrades de pagament esgotades per tot el cap de setmana, el pes el guanyaran els espectacles gratuïts. Serà el cas de Cirque Pardi!, que actuaran a les set de la tarda al Parc de la Festa amb Rouge Nord.

La posada en escena no deixa indiferent, amb la caixa d'un camió, una grua, un cotxe antic i un mòdul de construcció. Música i bases electròniques en directe completen un espectacle amb aires de performance i un clímax autènticament circense. A les vuit del vespre a la grada del mateix Parc de la Festa s'hi podrà veure Després de tot, de PSIRC, i a dos quarts de nou a la Palma, Latas, de D'Click.

L'oferta gratuïta comptarà amb Company Midnight i el seu US a les nou a la zona blava de Sant Francesc. Serà el mateix espai on una hora més tard hi haurà la companyia Pau Palaus amb Zloty. La jornada la tancaran Las XL amb Degenérate mucho des de la plaça del Mercadal. El programa de dissabte té 34 funcions entre espectacles de pagament i gratuïts, i una dotzena més per diumenge.
 

Les Enfants Sérieux van demostrar el potencial del clown durant la primera jornada Foto: Ajuntament de Reus

 

Trapezi arranca amb un ampli ventall de gèneres

Dimecres i dijous ja s'ha pogut gaudir de circ als carrers i als escenaris de Reus. Cirque Pardi! va donar-hi el tret de sortida després de la inauguració institucional des del Parc de la Festa, on els van seguir Les Enfants Sérieux i My!Laika. Els primers, amb un número de clown i pal fix que demostrava el potencial del gènere sense necessitat de grans muntatges quan es dominen les eines que es fan servir.

Grans i petits van riure, es van sorprendre i van gaudir d'un espectacle que va acabar portant el públic al moment àlgid d'una festa que va acabar entre aplaudiments. La jornada de dimecres la va tancar My!Laika amb una proposta especialment dirigida al món del circ. Relatant, amb tocs d'humor i a través de diferents recursos, situacions que sorgeixen durant el procés de creació d'un espectacle.

Dijous la programació va tornar a començar a la carpa del Parc de la Festa, però el protagonista va ser la companyia Roi Borrallas amb Solo. Tal com indicava el nom de l'espectacle, un sol artista va saber captivar l'atenció i despertar la sorpresa i els somriures i les rialles del públic. L'expressivitat de la cara i els recursos desplegats només amb les mans i el cap van deixar bocabadats els espectadors.

Col·lectiu Mur va portar, a la Palma, un espectacle amb fragments que ja havien visitat Trapezi els dos darrers anys. Una aposta que mostrava la solidesa de les propostes i el recorregut fet pels artistes d'aquesta iniciativa integrada per persones amb discapacitat. Al Teatre Fortuny va ser La Fam Produccions amb Ambulant qui va captivar l'audiència.
 

Cabaret per partida doble

El muntatge, curiosament, tenia el mateix esquema que el Cabaret, amb una consecució de números de diferents gèneres, però lligats per un mateix relat. El teló de fons era el d'una companyia de circ que arribava a la ciutat per desplegar la seva carpa. Sobre l'escenari, els artistes anaven fent gala dels escalfaments primer, i de tota la seva capacitat posteriorment.

Clown, malabars, acrobàcies, suspensió capil·lar, barra fixa, palanca i cèrcol van anar arrancant un aplaudiment rere l'altre. La música en directe va posar el llacet a un espectacle que el públic va evidenciar que havia agradat. Com marca la tradició, la segona jornada de Trapezi la va tancar la primera sessió del Cabaret al Parc de Sant Jordi.

José Luis Redondo, mestre de cerimònies, ja arrencava riallades mentre el públic tot just començava a entrar a la carpa. Mentre no començava l'espectacle en si, el presentador d'enguany va agafar desprevingut més d'un espectador que buscava on seure.

L'autoparòdia i les picades d'ullet i els atacs a espectadors i artistes són el fil conductor que aglutina fins a vuit companyies, presentador inclòs. Un Cabaret que manté el nivell al qual ja té acostumat el públic fidel de Trapezi que l'ha convertit en l'aposta més emblemàtica de la programació de la fira.