1 de 10

EN DIRECTE: Seguiment de la campanya per les municipals a Tarragona

Totes les notícies de la campanya per les eleccions municipals a la demarcació de Tarragona d'aquest divendres, 19 de maig.

El pròxim 28 de maig se celebren les eleccions municipals. | Laia Solanellas
per TarragonaDigital, Tarragona | 19 de maig de 2023 a les 09:10 |
Tot el seguiment de les notícies sobre la campanya per les eleccions municipals del 28 de maig a la demarcació de Tarragona.

TarragonaDigital et porta una jornada més tota la informació política relacionada amb les propostes i actes de campanya relacionats amb la campanya pel 28-M.

 18:50 

La CUP de Reus reclama un observatori municipal com a punt de trobada de l'àmbit educatiu Foto: CUP Reus


La CUP de Reus proposa la creació d'un Observatori Municipal de la Segregació Escolar. Seria un organisme on participarien tots els agents del sector per plantejar mesures contra aquesta situació. És l'aposta principal d'un paquet de mesures en aquest sentit que han presentat aquest divendres.

 17:48 

Ara Reus assegura que l'empresa municipal té la solvència suficient per assumir la mesura Foto: Jordi Olària Gras


Ara Reus es compromet a oferir dues hores gratuïtes als aparcaments municipals de l'Hospital Sant Joan i la plaça de les Oques. L'objectiu és facilitar desplaçaments fets per motius sanitaris, però de retruc també vol que se'n beneficiïn els paradistes del Mercat Central. Assegura que l'empresa municipal té la solvència necessària per assumir aquesta mesura.

 16:37 

Imatge de la plaça de l'Església Foto: Núria Torres/ACN


Som Espluga vol instal·lar un punt de recollida de comandes (click&collect) per al comerç del municipi. Els nous models i horaris de consum requereixen de noves fórmules per seguir fomentant les compres al comerç local. Des de Som Espluga proposem projectar i instal·lar un primer punt de recollida de comandes del comerç local, és a dir, uns mòduls físics en format de caixes d’entrega i recollida, facilitant un sistema de gestió àgil per clients i empresaris. Aquesta és una aposta que vincula la digitalització, i l’augment d'ús d’aquests tipus de sistema “Click and Collect” per a les compres diaries o setmanals. Des de Som Espluga, volem ser-ne pioners en els municipis del món rural.
 
El programa electoral de Som Espluga també inclou altres propostes en l’àmbit de comerç, com ara l’impuls de noves edicions de cicles de formació continuada per a les iniciatives empresarials, comerç local i persones emprenedores amb l’objectiu d’incrementar la seva competitivitat. O bé la implementació d’una targeta de fidelització de compres al comerç local per oferir avantatges, incentivar el consum i impulsar la digitalització del sector comercial.
 
La ubicació que es proposa per a aquesta infraestructura és al carrer Sant Blai cantonada amb el carrer Lluís Carulla, on hi havien els antics contenidors soterrats. Aquest punt es creu idoni perquè es poden reservar un parell de places per a vehicles que puguin aparcar i recollir i perquè és un punt que es troba a cavall de les places de l’Església i del Casal, eix que es pretén potenciar.

 14:31 

Junts per Reus es compromet a crear un fòrum d'entitats els primers mesos del mandat Foto: Junts per Reus


Junts per Reus vol crear un fòrum d'entitats com a "òrgan consultiu i de participació de tot el teixit associatiu". La cap de llista, Teresa Pallarès, també s'ha compromès a incrementar el pressupost de les associacions de veïns de la ciutat. Pel que fa al fòrum, l'alcaldable l'ha promès per als primers mesos del mandat si és alcaldessa.

Ha d'aglutinar entitats de tots els àmbits en un "espai de trobada, de reflexió, d'aportació de propostes i d'avaluació de projectes municipals". La número tres de la llista, Montserrat Caelles, ha explicat que la intenció és convocar una sessió constituent "per decidir conjuntament quin ha de ser el funcionament, la periodicitat i la metodologia de treball".

 14:21 

ERC Reus es compromet a fer arribar les activitats extraescolars esportives a tots els infants Foto: ERC Reus


Amb el títol de Fem equip!, ERC de Reus planteja un programa per impulsar l'oferta d'activitats extraescolars esportives "perquè arribi a tots els infants de la ciutat". L'alcaldable Noemí Llauradó considera "essencial garantir l'oferta d'un esport adaptat a les diferents sensibilitats i capacitats". Exposa que l'esport i l'activitat física no només són un element de salut, sinó també de cohesió social.

A la pràctica, el programa anunciat ha de comptar amb la implicació de la comunitat educativa i les entitats i agents esportius de la ciutat. Joan Anton Verge, número vuit de la llista, considera necessari per implantar Fem equip! actualitzar els equipaments esportius de Reus i les instal·lacions escolars. Aposta per "diversificar els recursos d'espais i materials per potenciar-ne l'ús extraescolar" i per "facilitar l'accés a instal·lacions esportives específiques o espais naturals".

 14:09 

El PSC de Reus ja va proposar la mesura al plenari sense èxit Foto: PSC Reus


El PSC de Reus es compromet a crear un servei municipal d'atenció psicològica si governa el pròxim mandat. La cap de llista, Sandra Guaita, recorda que ja ho van proposar al plenari de l'Ajuntament, però el govern va rebutjar la proposta. De fet, subratlla que hi ha municipis com el Vendrell o Barcelona que sí que l'han implantat.

 12:16 


La candidatura de Som Poble-ERC del Vendrell ha presentat les seves propostes en l'àmbit de l'habitatge. Entre les mesures que implantarien si governessin, hi ha la de destinar un 30% de les noves promocions a habitatge de protecció oficial.

 12:14 


Primer el Vendrell Junts ha promès reduir el sou dels regidors un 15% si formen part del govern municipal el pròxim mandat. També volen eliminar l'obligatorietat de la cita prèvia per ser atès pel SAC.

 10:41 

Imatge de la roda de premsa Foto: Cedida


La CUP de Valls ha presentat les propostes sobre transició energètica. Pere Vidal, l'alcaldable, ha afirmat que «com candidatura municipalista cal afrontar el repte de la transició ecològica des de l’òptica local, assumint la premissa que calen canvis profunds en la nostra quotidianitat perquè es produeixin impactes positius a una escala més gran». En aquest sentit, els cupaires consideren que cal caminar cap a una ciutat més sostenible i resilient. Per tal de guiar aquest canvi de model, la CUP vol elaborar un Pla de Transició Energètica Municipal, que determini, calendaritzi i avaluï l’avenç de la ciutat cap a l’autosuficiència energètica per mitjà de l’autoproducció d’energies renovables i la municipalització de la xarxa de distribució de l’energia.

Per fer front a aquesta emergència, les propostes dels cupaires també passen per donar suport a la instal·lació i desenvolupament de comunitats energètiques locals, aprovant el PAESC, i apostant per un model de producció i consum energètic local i cooperatiu, fent especial èmfasi en l’ús de sostre industrial i públic, i respectant el territori. Així mateix, la formació anticapitalista determina que cal realitzar auditories energètiques a tots els equipaments municipals, especialment a aquells que més consumeixen com els esportius, per tal d’identificar i implementar mesures per reduir-ne significativament el consum. Finalment, els cupaires també han destacat la necessitat d’establir refugis climàtics davant les onades de calor, mitjançant l’ampliació d’horaris d’equipaments municipals com per exemple la Biblioteca Carles Cardó. 

 09:09 

Maria Mercè Martorell torna a la política activa després de 16 anys. Foto: Laia Solanellas

 

TARRAGONA | Maria Mercè Martorell és la cap de llista del PP Tarragona. Ha tornat a la política activa després de 16 anys i aposta per la indústria, el Port i el patrimoni com a motors de la ciutat. Podeu llegir l'entrevista del periodista Antonio Ramos en aquest enllaç.

 09:08 

Mònica Pàmies és la cap de llista de la CUP de Reus en aquestes eleccions municipals Foto: Laia Solanellas
 

REUS | Parlem amb Mònica Pàmies, la cap de llista de la CUP de Reus, que confia poder condicionar la línia política del pròxim govern municipal. Llegiu l'entrevista del periodista Jordi Olària en aquest enllaç.

 09:06 
Bon dia! Arrenquem una nova jornada de seguiment de la campanya electoral per les eleccions del 28-M a la demarcació de Tarragona.

Podeu consultar totes les notícies a l'especial sobre les eleccions municipals 2023 de TarragonaDigital.com.

Participació