L'invent tarragoní per conèixer l'estat de la mar en temps real

Creen una boia pionera per conèixer l'estat de la mar en temps real i utilitzar les dades per a usos quotidians

Ja hi ha algun ajuntament interessat a adquirir-la.
Ja hi ha algun ajuntament interessat a adquirir-la. | TarragonaDigital
19 de maig del 2023
Actualitzat a les 9:26h
L'empresa Ona Safe & Clean, situada a Constantí, ha estat la primera en crear una boia que informa de l'estat de la mar i altres paràmetresambientals per a usos quotidians. L'objectiu és que els ajuntaments dels municipis costaners disposin d'aquesta informació i puguin utilitzar-la, per exemple, per determinar el color de la bandera que ha d'ondejar a les platges catalanes.

El projecte va començar el 2019 de la mà de la UPC i, actualment, ja es troba al mercat. Cambrils és un dels municipis que s'ha mostrat interessat en adquirir la boia 'Douglas' per aquest estiu. Paral·lelament, la companyia també ha creat un droninnovador en la neteja del litoral.

Durant el 2022, i gràcies a una subvenció dels fons FEDER, els socis de l'empresa Ona Safe & Clean, Moisès Cruañas i David Curto, conjuntament amb un equip de la UPC van poder construir i instal·lar una cinquantena de boies 'Douglas' en diversos punts de la costa catalana. Aquesta prova pilot va evidenciar l'eficàcia d'un producte que Cruañas i Curto esperen que esdevingui "una eina més per a la seguretat de les platges".

De moment, els dos socis ja han iniciat una roda de contactes amb alguns ajuntaments de la costa, com és el cas de Cambrils, qui ja s'ha mostrat interessat en adquirir el producte i poder-lo utilitzar aquest estiu. L'empresa constantinenca també s'ha reunit amb altres consistoris, així com amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Diputació de Barcelona, entre altres.

De la neteja del litoral a mobiliari urbà


Paral·lelament, Moisès Cruañas i David Curto també han dissenyat un dronmarí per netejar els plàstics i la brossa de la superfície. Segons els socis, l'embarcació anomenada 'Seadron' també és pionera a l'estat espanyol, ja que és l'única que incorpora energiesnetes en la seva construcció i explotació.

Des de fa uns mesos, els fundadors d'Ona Safe & Clean donen una segonavida als plàstics recollits i els converteixen en papereres i bancs. Ho fan a través d'un projecte anomenat 'Eco-Urban' i de la mà d'una empresa d'Igualada (Anoia) dedicada al disseny i a la construcció del mobiliari urbà.