El Baix Penedès és la cinquena comarca amb un rendiment més baix de la xarxa d'aigua

Només el 54,7% de l'aigua que surt dels dipòsits municipals es computa a les cases, els comerços o la indústria

Operaris treballant en una canonada a l'Ametlla de Mar.
Operaris treballant en una canonada a l'Ametlla de Mar. | ACN / Consorci d'Aigües de Tarragona
Redacció/ ACN
19 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:59h
El Baix Penedès és la cinquena comarca de Catalunya amb un rendiment més baix de la xarxa d'aigua potable. Així ho ha avançat RAC1 i ho ha confirmat l'ACN amb dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Només el 54,7% de l'aigua que surt dels diferents dipòsits municipals s'acaba computant a les cases, els comerços o la indústria.

La resta no s'acaba computat per diverses raons, com són les fuites que hi ha a la xarxa, el frau, els erros de lectura en comptadors antics, l'aigua que els ajuntaments usen per netejar els carrers o la que fan servir els Bombers per apagar incendis.

Les comarques amb un rendiment més baix són la Cerdanya (46,9%), el Montsià (49,9%), l'Alt Urgell (52%), el Pallars Jussà (52%) i el Baix Penedès (54,7%). Des de l'ACA expliquen que aquest baix rendiment és més habitual en comarques de muntanya, perquè les canonades han de superar traçats llargs i amb desnivells. 

El debat sobre l'eficiència de la xarxa d'aigua potable s'ha posat en primer pla per la situació de sequera i d'estalvi d'aigua que viu Catalunya. Al Vendrell, on fa dos anys que les dutxes de la platja estan tancades, l'oposició ha denunciat que la xarxa d'aigua té pèrdues d'un 35% cada any.