Les escoles de Cunit

El passat dia 12 de setembre va començar un nou curs escolar a Cunit. Enguany, al voltant de 1.900 alumnes desenvoluparan els seus estudis a les estructures escolars del municipi, de la llar d'infants a l'Escola d'Adults, passant per les escoles de primària i l'institut. El curs comença malament. Un cop més, la matrícula viva i la matrícula no prevista al moment de fer la programació del curs escolar 2019-2020 per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han desbordat totes les previsions. Només durant l'estiu, van sol·licitar la inscripció a les escoles de Cunit al voltant de 40 alumnes que no estaven en les previsions inicials, i això ha provocat adequacions.

 

Unes adequacions que s'han apoderat dels recursos que tenien les escoles a la seva disposició. Els equips directius i el professorat han fet un esforç lloable per tal d'adaptar les plantilles de personal i els espais disponibles a una oferta que es distorsiona amb el pas dels mesos. Professors que hi havia per a reforç d'assignatures o a educació especial, s'hauran de passar als grups desdoblats i deixaran de fer la seva feina ordinària per fer unes tasques extraordinàries i no previstes.

 

Fa anys que des de l'Ajuntament de Cunit, i el conjunt de la comunitat educativa del municipi, demanem al Departament d'Ensenyament una resposta a les necessitats del municipi. Fa molts anys que en són conscients, però mai acaba d'arribar la resposta que Cunit necessita. Som un territori dinàmic i les previsions de programacions escolars s'haurien de fer amb aquesta sensibilitat. No podem fer una fotografia del municipi sense tenir en compte aquesta variable, els membres del Departament en són conscients.

 

La situació està arribant a límits de col·lapse i d'insostenibilitat del servei. Des de l'Ajuntament intentem donar una ajuda a la situació i agraïm la col·laboració del Departament d'Ensenyament amb el Pla Educatiu d'Entorn, que continuarem promocionant des del municipi, però aquesta mesura resulta insuficient pels problemes estructurals del sistema educatiu del municipi. Calen més recursos.

 

Caldrà treballar una resposta com a municipi, com a comunitat educativa, per defensar el sistema educatiu de Cunit (Ajuntament, Escoles, AMPAs i el conjunt de la comunitat). Una resposta del conjunt de la societat cunitenca, que vagi més enllà d'interessos partidistes i que doni una resposta al municipi. I també fer pinya amb la resta de municipis del Penedès Marítim, com Calafell i el Vendrell, perquè tenen les mateixes problemàtiques i anar junts a reclamar millores ens farà més forts. Si volem que el nostre poble sigui un poble amb futur, cohesionat i que tingui un sentiment comunitari fort, hem d'anar tots i totes a una, i defensar un ensenyament de qualitat i digne per tots els cunitencs i cunitenques, que seran els nostres ciutadans del futur.
Comentaris

envia el comentari