Nova denúncia de la CUP contra el pàrquing de la Hispània per irregularitats mediambientals

La formació alerta que l'empresa que ha d'executar l'obra es basa en normatives que fa dotze anys que van deixar de ser vigents

La CUP de Reus no descarta portar el cas a la fiscalia
La CUP de Reus no descarta portar el cas a la fiscalia | Jordi Olària Gras
23 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:06h
La CUP de Reus ha fet una aturada en l'anunci de propostes electorals aquest dimarts per recuperar un dels temes contra els quals més s'ha oposat aquest mandat, el pàrquing previst a l'antiga Hispània. La formació ha alertat a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) que l'empresa que ha de fer l'obra "no té els coneixements suficients" per garantir-ne la seguretat ambiental i sanitària. La comunicació arriba després que tombessin l'anterior recurs de la formació per presentar-lo fora de temps.

Segons ha exposat Mònica Pàmies, regidora i cap de llista del partit, si no reben resposta portaran la qüestió a fiscalia. Amb l'expedient del projecte constructiu a la mà, assenyala que l'empresa, García Riera, no fa referència als processos de descontaminació ni en aquest document. Tampoc figura al cronograma, que és la previsió del calendari de cadascun dels passos que se seguiran per executar l'obra. És per això, sentencia, que "qüestionem el coneixement de l'empresa sobre contaminants i la llei aplicable".

De fet, posa en relleu que el projecte estableix, com a normes a seguir, normatives "caducades, com la Llei de Residus que es va derogar fa dotze anys". Tampoc es preveuen les prospeccions que s'havien plantejat, denuncia Pàmies. Per tot plegat, insisteix, la planificació de la construcció "mostra que l'empresa no té coneixements suficients" per actuar al solar contaminat.
 

La CUP portarà el pàrquing de la Hispània a fiscalia si no obté resposta

La formació ha alertat l'Agència de Residus de Catalunya sobre aquesta situació demanant que suspengui el procés d'adjudicació del contracte. També avisen que, si d'aquí a un mes no han rebut resposta, portaran el cas a la fiscalia. Els advocats experts en qüestions mediambientals que porten la denúncia per part de la CUP asseguren que hi ha "motius suficients per aturar el projecte", segons ha subratllat la cap de llista.

Preguntada per la premsa, considera que el govern de Reus ha optat per allargar aquest procediment i per no pronunciar-se públicament sobre aquest tema per estratègia electoral. Pàmies ha recordat que la CUP va denunciar la contaminació del subsol l'octubre passat, i va descobrir que el govern en tenia constància des del 2020, però no ho havia notificat a les autoritats. L'actual aparcament de zona blava havia acollit les cotxeres de l'empresa d'autobusos Hispània —que encara ara dona nom a l'espai—.

El subsol té registres molt elevats de contaminació per metalls pesants, una situació que la CUP assegura que ni s'ha tractat ni es preveu abordar amb les garanties i la seguretat necessàries. Per part del govern, que no ha volgut entrar en detalls, només s'ha assegurat que s'ha complert la normativa en tot moment. El mes de novembre, l'Agència de Residus de Catalunya va notificar-los que havia obert un expedient i que havia reclamat més informació a l'Ajuntament.

El consistori no va respondre aquesta petició, i va ser la mateixa CUP qui va traslladar l'expedient del projecte a l'organisme de la Generalitat. El mes de desembre, ha continuat Pàmies, la junta de govern de Reus va aprovar que sigui l'empresa constructora —i no l'Ajuntament— la responsable i la propietària dels residus de l'obra.

Setmanes més tard, l'ARC va visitar la zona i va assegurar que supervisaria les obres de construcció. Finalment, el mes d'abril es va adjudicar la construcció, "sense l'estudi previ que demanava l'Agència de Residus de Catalunya ni l'estudi del grau de contaminació", recrimina la cupaire. En paral·lel, un grup de veïns ha iniciat una recollida de firmes també en contra de la construcció de l'aparcament per la contaminació que hi ha al subsol.

Una de les impulsores d'aquesta recollida de firmes, Lourdes Ramon, assegura que la nova denúncia de la CUP "ens dona una mica més d'esperança". Acumulen més de 400 signatures de suport i assegura que encara en recullen. Pel que fa al govern, des que es va fer públic la contaminació del subsol, explica que en cap moment s'ha posat en contacte amb els veïns de la zona; "no sé si amb l'associació de veïns ho han fet, però amb els que vivim aquí al costat, no".