Tomben el recurs de la CUP Reus contra la Hispània per presentar-lo fora de temps

La formació té intenció de tornar-lo a interposar quan s'obri el pròxim termini

L'actual aparcament de zona blava deixarà pas a edificis de protecció oficial, una plaça i un aparcament subterrani
L'actual aparcament de zona blava deixarà pas a edificis de protecció oficial, una plaça i un aparcament subterrani | Jordi Olària Gras
27 de febrer del 2023
Actualitzat el 23 de maig a les 12:49h
El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat el recurs que hi va presentar la CUPen relació amb el projecte de l'antiga Hispània. Ho ha fet per un defecte de forma, concretament, per haver-lo presentat fora de termini, segons ha informat Diari de Tarragona i ha pogut corroborar TarragonaDigital. Des de la formació anticapitalista asseguren que el tornaran a interposar en un altre moment del procés.

El passat 10 de febrer, la regidora de la CUP i futura cap de llista, Mònica Pàmies, explicava que el Tribunal havia acceptat a tràmit el recurs. De fet, va explicar que s'havia obert el procés perquè Contractació «considera que hi ha causa suficient de nul·litat». Els cupaires havien interposat el recurs argumentant, principalment, que la licitació pública no contempla el procés de descontaminació del subsol.

Pàmies subratllava, aleshores, que "hi ha irregularitats en els plecs i en la documentació de tot l'expedient". Posava de manifests que el mateix govern municipal s'havia autoesmenat fins a quatre vegades la licitació pública i, per tant, sentenciava que "no està ben feta". Aquest recurs el van presentar el 18 de gener, que hauria sigut l'últim dia del termini legal per fer-ho en una licitació pública ordinària.
 

La CUP tornarà a presentar el recurs quan s'obri un nou termini

El cas, segons ha explicat Pàmies a TarragonaDigital, és que el projecte de la Hispània compta amb una particularitat. S'han demanat fons europeus per poder-lo dur a terme, i això fa escurçar notablement el termini per presentar-hi recursos. Tant pel que fa al nombre de dies com pel fet que es compten els naturals, no només els hàbils.

Així doncs, el límit per presentar el recurs havia acabat el 8 de gener, motiu pel qual el Tribunal l'ha desestimat. La futura alcaldable de la CUP admet l'error, però assegura que tornaran a interposar el recurs durant el pròxim termini vàlid. L'objectiu principal de la formació és aturar el projecte fins que s'hagi pronunciat l'Agència de Residus de Catalunya, que ha de fer un seguiment de l'expedient.

A l'antiga Hispània, entre el raval de Sant Pere i la riera d'Aragó, s'hi han de construir pisos de protecció oficial, una plaça arbrada, un nou carrer i un aparcament subterrani. A més dels fons europeus, l'Ajuntament també ha demanat un crèdit hipotecari de 6,7 milions d'euros. El passat mes d'octubre, la CUP va alertar que el subsol estava altament contaminat, i que no s'havia tingut en compte a l'hora de plantejar el projecte.

Segons han apuntat, la part del solar on s'ha d'aixecar l'habitatge protegit no està contaminat, i els edificis podrien tirar endavant sense problemes. En canvi, reclamen que s'aturi la construcció de l'aparcament subterrani, que ocupa tota la parcel·la i, per tant, també la zona contaminada. Els cupaires han repetit des del primer moment que la licitació contempla la gestió pròpia dels residus d'obra, però no el tractament de terra contaminada.

També han denunciat que el govern de Reus no havia informat l'Agència de Residus de Catalunya com hauria d'haver fet segons la llei. De fet, han evidenciat que la contaminació ja constava en informes municipals del 2020. Per part del govern es manté que el projecte avança de manera correcta, i que es té constància de la contaminació.

En paral·lel, un grup de veïns ha iniciat una recollida de firmes en contra del projecte. Principalment per la contaminació, però també per la manca d'informació que els ha ofert, fins ara, l'Ajuntament.