L'hivern entra un any més pels finestrals de la Prioral de Reus

Atenció amb les temperatures aquesta setmana, seran molt atípiques

Les TºC pujaran molt i podrien assolir rècords a finals de setmana en punts costaners

Aquesta última setmana  de gener  que iniciarem serà especial, ja que tindrem les temperatures  més altes  de tot l'hivern  d'enguany i, a més, de forma descarada. De cara a finals de setmana, l'anticicló  de les Açores es col.locarà de tal manera que ens podria enviar una ventada  de ponent  que podria deixar rècords  de temperatures  màximes per un mes de gener  a molts indrets de la costa  que superarien àmpliament els 20ºC.

Per tant, haurem d'anar seguint com evolucionen els mapes  de cara a aquesta possible fuetada càlida de finals de setmana. Malgrat tot, fins llavors aquests primers dies de la setmana  encara seran bastant moguts, amb ventades, ruixats  i unes temperatures  totalment hivernals. De fet, fins al pròxim dimarts  el termòmetre  tornarà a baixar  amb contundència a molts indrets del Pirineu i l'interior de Catalunya.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dilluns 25 de gener

Així doncs, aquest dilluns, 25 de gener, vindrà marcat per força núvols baixos a la costa i prelitoral de Barcelona, Altiplà Central i Ponent. De fet, en aquestes dues últimes zones dominaran les boires al matí. Cel més aviat ennuvolat en aquests punts. Aquesta nuvolositat també pot afectar el sud de Girona i nord de Tarragona.

A partir del migdia, els núvols  del sud aniran a menys, però al nord-est aniran a més i es produiran ruixats  febles en general, que podrien afectar Osona, La Selva, el Gironès i nord del Vallès Oriental. El vent  anirà a menys, però encara bufarà el ponent de forma moderada a l'altiplà central i a últimes hores s'enfortiran  de nou el mestral  i la tramuntana als dos extrems de Catalunya.

Mapa del temps a Catalunya pel dilluns 25 de gener del 2021
Els núvols seran abundants a molts indrets i a la tarda hi haurà alguns ruixats al nord-est | Catalunya Diari

A la resta, circularan bandes de núvols alts i prims per tot arreu, però amb un cel més assolellat, sobretot al terç nord del territori. No es descarta que  alguna gotellada arribi molt local a la mateixa costa de Barcelona a la nit. Les temperatures baixen, tant de dia com de nit, amb glaçades al Pirineu, Prepirineu i punts de l’interior i prelitoral no afectats pels núvols. Màximes de 10ºC a 14ºC en conjunt.

Dimarts 26 de gener

De cara al dimarts, 26 de gener, la situació serà força semblant, amb intervals de núvols baixos a punts de la costa i prelitoral a primeres i últimes hores, sobretot al sector de Barcelona. També hi haurà alguns núvols baixos i boires cap a Ponent, localment persistents. No obstant, el sol dominarà amb el pas d’algunes bandes de núvols alts i prims, però ja sense ruixats enlloc. Les temperatures màximes seguiran baixant amb valors al voltant de només  10ºC  a la mateixa línia costanera, sobretot a les comarques gironines. A l'interior sense grans canvis.

Dimecres 27 de gener

Pel que fa al dimecres, 27 de gener, el pas d’un front càlid atlàntic desgastat farà arribar més bandes de núvols d’oest a est de tot el territori amb un cel variable o força ennuvolat en conjunt. A partir del migdia i durant la tarda, arribarien precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida i a Ponent, però s’escaparan ruixats a més comarques, sobretot de l’interior. Poca cosa tot plegat, amb una cota de neu ja molt alta, per sobre dels 2.000 metres. Les temperatures començaran a pujar  amb ganes, tant màximes com mínimes.

Dijous 28 de gener

El temps seguirà amb cels canviants el dijous, 28 de gener, amb la tendència de fronts atlàntics,  però que ja no deixaran ruixats enlloc, però la nuvolositat  anirà de menys a més al llarg del dia, segurament amb més clarianes com més a la costa i nord-est al matí. El vent d’entre ponent i garbí anirà a més i serà més intens a la costa amb unes temperatures que pujaran clarament amb un ambient poc fred al centre del dia.

Divendres 29 de gener

Atenció de cara al divendres, 29 de gener, ja que el pas d’un front obriria les portes a fortes ventades  d’entre ponent i mestral a diverses comarques. Si no hi ha canvis, el vent es deixarà sentir amb ganes a Ponent, comarques de Tarragona i gran part de Barcelona amb ràfegues localment fortes o, al sud del territori, molt fortes. Però el més destacable de la jornada seran els  termòmetres, que podrien assolir valors inusuals  en punts de la  costa, clarament superiors als  20ºC. Haurem d'acabar veient com es configura la ventada per saber si farem rècords o no en un mes de  gener.

Cap de setmana del 30 i 31 de gener

Finalment, el cap de setmana del 30 i 31 de gener vindrà marcat per un cel molt canviant i precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una cota que aniria baixant dels 1.800  als 1.000 metres. Per ara, no s’esperen ruixats fora del Pirineu, però el vent d’entre ponent i mestral seguiria manxant a força comarques. Les temperatures tendiran a baixar bruscament de nou amb un ambient  molt més hivernal. Una dinàmica de zonal atlàntica i moguda que tindrem durant força dies.