Montserrat Caelles a l'entrada de l'Ajuntament, amb el cartell davant i un arbre petit, un naixement i un tió al fons

Més il·luminació i menys actes en la campanya de Nadal més atípica a Reus

S'ha adaptat a la pandèmia i podria patir canvis en funció de la desescalada | La pista de gel de moment no s'instal·larà

A partir de demà divendres, 27 de novembre, i fins al 10 de gener, Reus viurà immers en la campanya de Nadal 2020. Com tot, s'ha adaptat a la pandèmia i, de fet, s'ha dissenyat per «tornar als orígens». Després d'uns anys de dissenyar decoracions i actes que emulaven un parc temàtic, s'ha optat per tornar a «un Nadal més tradicional» segons ha presentat, aquest matí, Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat.

«Volem transmetre aquest Nadal més nostrat, més tradicional, de tornar als orígens», ha exposat. Una campanya comercial en la qual, destaca, «és molt important que un any com aquest, els carrers de la ciutat llueixin més que mai, que donin vida a uns establiments comercials, de serveis i de restauració que sabem que tan malament ho estan passant».

Per fer-ho s'ha previst una campanya sense programació d'actes en si, amb Mercat de Nadal al Mercadal i d'artesania al Pallol, però sense pista de gel ni firaires, almenys per ara. Tot plegat a l'espera que l'evolució de la desescalada actual permeti ampliar el marge de maniobra.

Sense actes de programa, la il·luminació guanya pes

El cartell mateix s'ha fet adaptant el de la campanya de l'any passat, incorporant, això sí, mascareta als personatges que hi apareixen. L'arbre que ja ocupa el centre de la plaça del Mercadal n'és un altre exemple. «Un arbre que, enguany, també és diferent, és gran, verd i que evoca els Nadals més tradicionals, més de sempre; vol fugir de la fredor de les estructures metàl·liques que hem anat utilitzant els últims anys», explica la regidora.

El que no hi haurà, per ara, és pista de gel ni firaires a la plaça de la Llibertat, tot i que no es descarta que s'hi puguin acabar instal·lant. Caelles subratlla que es tracta d'activitats que s'autofinancen a través dels patrocinadors i que no tenen pes en el pressupost municipal de la campanya.

La regidora admet que «ho havíem estat treballant i teníem previst instal·lar-ho si la normativa ho permetia; en aquests moments no ho permet, però estarem atents a com es presenti la desescalada». Així doncs, si l'aixecada progressiva de restriccions ho permetés, no es descarta incorporar tant la pista de gel com la fira d'atraccions a mitja campanya.

El pressupost de la campanya és d'uns 250.000 euros, uns 20.000 euros més que l'any passat. L'increment s'ha destinat, principalment, a la il·luminació, i és que l'Ajuntament ha passat d'assumir el 50% del seu cost a pagar-ne el 70%. El motiu, ha explicat Caelles, és que és més difícil que les restriccions canviants l'alterin.

«Els riscos que l'enllumenat hagués de patir canvis eren poc significatius, a diferència de si apostàvem per un altre tipus d'acció que les restriccions ens poguessin fer canviar-la», reflexiona la regidora. L'encesa de llums serà demà divendres, 27 de novembre, a dos quarts de set de la tarda i, per primera vegada, simultània al centre de la ciutat i als barris de fora del tomb de ravals.

A causa de les circumstàncies, però, canvia de format. «Per evitar les aglomeracions al carrer però mantenir la il·lusió», ha exposat Caelles, s'ha optat per no convocar-ho com un acte públic, sinó per emetre-ho per Canal Reus TV i a través de les xarxes de l'Ajuntament.

Quatre places centralitzen la campanya de Nadal

La plaça del Mercadal acollirà l'arbre, enguany natural i que vol evocar la nostàlgia d'un Nadal tradicional. L'acompanyarà el Mercat de Nadal a partir del 3 de desembre i fins al dia 20, i al terra de la plaça s'hi projectaran elements nadalencs com «estels, bosses de compres o regals».

A la plaça d'Evarist Fàbregas, al costat del Pallol, el Mercadet d'Artesania s'hi instal·larà el 4 de desembre i s'hi estarà fins al 5 de gener. Pujant cap a la plaça del Prim, una altra de les atraccions d'aquesta campanya: «hi trobarem un gran pingüí il·luminat perquè tant infants com adults ens puguem fotografiar i endur-nos un record simpàtic», ha anunciat Caelles.

A la plaça de la Llibertat ja s'hi ha instal·lat, tot i que no s'ha encès, «una gran bola transitable de llum». Comptarà, com la plaça del Mercadal, amb un muntatge de projeccions a terra. Per últim, i de manera itinerant, «hem inclòs la imatge dels follets, que formen part de l'imaginari col·lectiu català i que traurem al carrer».

En concret es passejaran pel centre de Reus «interactuaran amb les persones que transitin els carrers de la nostra ciutat i informaran tothom de qualsevol pregunta que tinguin sobre el Nadal a la nostra ciutat».