Aigües de Reus modernitza els 50.000 comptadors de la ciutat

N'hi ha 14.000 d'instal·lats i 9.000 d'actius | Permeten la lectura real del consum d'aigua i un major control per part de les famílies
Aigües de Reus modernitza els comptadors de la ciutat | Jordi Olària

 

Els 50.000 comptadors d'Aigües de Reus faran un pas endavant a l'era tecnològica fins al 2022. L'empresa municipal canviarà tots els aparells per nous models electrònics que permetran conèixer el consum real i al moment d'aigua dels usuaris i deixar enrere les lectures estimades. Ara mateix ja n'hi ha 14.000 d'instal·lats i 9.000 d'aquests en funcionament, i es preveu completar la renovació de la xarxa d'aquí a quatre anys i mig. Aquest programa suposa una inversió anual de 300.000 euros d'Aigües de Reus i permetrà, quan tots els comptadors estiguin actius, prescindir dels sistemes de lectura que ara realitzen operaris d'una empresa externa.

Els avantatges dels nous comptadors d'aigua

Segons ha explicat Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, aquest canvi de model dels comptadors també s'ha d'acompanyar d'un canvi de mentalitat per part de les famílies i els usuaris. Amb la lectura electrònica, s'ha obert un nou espai al web d'Aigües de Reus que permet accedir al perfil de cada usuari. D'aquesta manera es poden programar alertes que avisin a un mòbil o a través d'un correu quan hi ha consums no previstos o anomalies en la despesa de l'aigua.

Personalitzar les alertes

Aquest espai web permetrà que el sistema avisi l'usuari si es produeixen una sèrie de situacions. A la pràctica serveix per conèixer immediatament si es produeix una fuita a casa, per exemple; pot alertar, també, si la persona gran de la família que viu sola fa moltes hores que no obre cap aixeta de casa, o si aquest mes estem gastant més aigua del límit que havíem marcat prèviament.

Tres exemples dels canvis històrics en els comptadors de Reus | Jordi Olària

 

El projecte Smart City a la porta de casa

La lectura electrònica de l'aigua s'engloba en el projecte Smart City, que vol posar la tecnologia i la informàtica al servei de la gestió de les ciutats. En aquest cas suposa que Aigües de Reus rebi una gran quantitat d'informació a cada moment que, fins ara, rebia cada dos mesos quan es feien les lectures manuals dels comptadors. Amb aquest nou sistema aquesta funció deixarà d'utilitzar-se i es reforçarà, en canvi, tota la part de gestió de dades de l'empresa municipal.

Sense operaris fent les lectures

El servei de lectura dels comptadors domèstics es feia, fins ara, a través d'una empresa externa amb un contracte d'entre 120.000 i 150.000 euros l'any. L'any 2022 es deixarà de fer ús d'aquest servei per part d'Aigües de Reus, així com quedarà en el passat el sistema de lectures estimades. Tant els usuaris com Aigües de Reus tindran les dades del consum d'aigua en temps real.

Daniel Rubio mostra l'evolució dels comptadors a la ciutat de Reus | Jordi Olària

 

El consum responsable de les famílies de Reus

El regidor Daniel Rubio ha afirmat que Reus és una ciutat amb un consum d'aigua responsable. Les dades de què es disposa, de fet, mostren que no s'allunya gens del consum recomanat per l'Organització Mundial de la Salut. L'OMS estima, com un consum aconsellable d'aigua 100 litres per persona i dia; la mitja catalana se situa als 117 litres per persona i dia, i a la ciutat de Reus aquesta xifra baixa fins als 101 litres per persona i dia. Amb tot, Rubio sentencia que l'objectiu que es perseguirà a partir d'ara és aconseguir rebaixar-ho fins als 70 litres per persona i dia.

"Una pròrroga de la Generalitat permet allargar el Pla de Barris de Reus" "Reus organitza activitats d'estiu per a infants amb necessitats especials"