L'Ajuntament de Reus estudia comprar dos dels edificis ocupats el 2017 per fer-hi habitatge social

El banc ha posat a la venda els habitatges del carrer de Joan Coromines | El consistori vol destinar-los a habitatge social
Imatge de la façana dels pisos del carrer de Joan Coromines | Laia Solanellas

 

Els pisos que l'any 2017 van ser ocupats al carrer de Joan Coromines de Reus estan a la venda. Divarian —la branca immobiliària del BBVA— els ofereix a un preu d'entre 111.800 euros i 167.700 segons ha informat el Diari Més. El propietari final dels blocs de pisos, però, podria ser l'Ajuntament de Reus; segons ha pogut saber TarragonaDigital, el govern local estudia comprar-los amb el romanent del pressupost del 2018.

 

Fonts municipals expliquen que l'Ajuntament estudia adquirir promocions que estiguin acabades i buides o que no s'acabessin quan es van posar en marxa. Una d'aquestes, propietat de La Caixa, es troba a l'avinguda de Salou. Marc Arza, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, ha explicat a aquest mitjà que «una idea és comprar habitatge fet o a mig fer; la qüestió és que puguis concentrar-los en una mateixa promoció, per pura economia d'escala».

 

Els pisos ocupats i vigilats per la policia. | Guillem RS

Si el romanent del 2018 ho permet, la compra podria tirar endavant

És per això que l'Ajuntament de Reus està estudiant comprar els pisos del carrer de Joan Coromines. Arza destaca que «ens encaixen molt perquè la zona és molt atractiva, està molt a prop del centre i les mides són una mica més grans del que nosaltres tenim al parc d'habitatge» —les limitacions del parc actual, argumenta, dificulten trobar sortida a famílies de quatre membres—.

 

L'equip municipal, de fet, ja ha fet una primera inspecció dels tres blocs de pisos. «Hem de fer una visita més en profunditat perquè hi ha habitatges que estan en molt bon estat, però n'hi ha que cal fer alguna intervenció i, a l'hora de calcular quina oferta econòmica podem fer, hem de veure què ens costa arreglar-los». Amb aquestes xifres sobre la taula serà la regidoria d'Hisenda qui acabi tenint l'última paraula.

 

El regidor detalla que «ho estem estudiant molt seriosament amb la idea d'aplicar-hi una part del romanent d'aquest any; nosaltres necessitem que, del que comprem, la quota d'hipoteca que ens quedi per pagar sigui sempre més baixa que el que ingressem d'aquests habitatges perquè sigui sostenible; aquí la idea és veure si, amb el romanent d'aquest any 2018, una part es podria aplicar a la compra d'un o dos d'aquests blocs per incorporar-los en bones condicions». 

 

Diferents línies per ampliar el parc d'habitatge municipal

El govern de l'Ajuntament de Reus ja ha admès repetidament que és conscient de la manca d'habitatge municipal de la ciutat. És per això que s'estudien tres vies diferents per ampliar-lo. Per una banda la construcció de noves promocions immobiliàries, una actuació que l'Ajuntament no té capacitat financera per dur a terme i, per tant, el govern local intenta que sigui la Generalitat, a través de l'Incasòl qui ho faci.

 

L'Ajuntament manté converses amb empreses, fundacions i cooperatives d'habitatge perquè construeixin els pisos previstos al barri del Carme. Actualment, els enderrocs ja s'han dut a terme i s'estan treballant els solars, tot i això, l'Ajuntament encara no ha confirmat cap acord amb cap promotor privat. Es tracta, però, de la segona línia d'actuació per ampliar el parc d'habitatge municipal. La tercera via és la d'adquirir promocions ja construïdes.

 

Imatge d'algunes de les portes tapiades de l'edifici després del desallotjament del 2017 | Àlex Olivé

 

Els pisos de Joan Coromines, a la venda a partir de 111.800 euros

Des del passat 26 d'abril, la immobiliària del banc BBVA ofereix un total de 25 pisos al carrer Joan Coromines de Reus a través de la seva pàgina web. Pel que fa als pisos en venda són a partir de 52 metres quadrats útils i se'n poden trobar de diferents distribucions, sis de dues habitacions i un lavabo i 19 amb tres habitacions i dos lavabos. Els pisos tenen un preu d'entre 111.800 euros, el més econòmic, i 167.700 euros, el més car

 

Els habitatges van ser ocupats l'estiu del 2017 provocant el malestar dels veïns de la zona. De fet es van ocupar dos blocs gairebé completament i alguns pisos del tercer, i l'estira-i-arronsa dels inquilins, l'Ajuntament i els cossos policials es va allargar durant setmanes amb punxades i talls de llum i aigua inclosos. La Guàrdia Urbana va acabar destinant-hi una patrulla les 24 hores del dia.

 

L'entitat bancària, a principis de l'any 2018, se'n va desvincular i els va incorporar al seu negoci immobiliari Divarian. Ara la mateixa immobiliària els posa a la venda per un valor a partir de 111.800 euros. Quan l'empresa va prendre possessió dels habitatges va blindar-los col·locant nous panys, precintes, alarmes a cada pis i altres sistemes de seguretat per evitar que es tornessin a ocupar els immobles ja desallotjats. A l'hora de comprovar l'estat dels pisos, des de Divarian van afirmar que no hi havia cap desperfecte important i que no es va fer cap intervenció rellevant.

"El Corredor del Mediterrani i el seu impacte en Reus, a debat" "firaReus tanca el 13è Saló de la Moto amb 500 motos exposades"