L'Ajuntament de Reus programa activitats a l'aire lliure per a la gent gran per aquest estiu

Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania, considera que durant el confinament «s'ha pogut comprovar la necessitat de reforçar les xarxes comunitàries i relacionals de les persones grans»
Reus organitza activitats per a la gent gran. | cedida

La regidoria de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus ha presentat aquest dimarts, 30 de juny, un nou programa d’activitats d’estiu a l’aire lliure dirigides al col·lectiu de gent gran. Totes elles estan plantejades per al mes de juliol i amb l’objectiu de continuar treballant en el foment de polítiques que promoguin un envelliment saludable. La proposta s'estructura en diversos àmbits, que són la participació social i cívica, la mobilitat i el transport, l'accessibilitat i l'ús d'espais públics i privats, l'habitatge i els serveis socials i de salut.

La Covid-19 ha fet palesa la necessitat de millorar l'atenció a la gent gran

L’estat d’alarma i els efectes de la Covid-19 han posat de manifest la necessitat de millorar l’atenció i reforçar els serveis a la gent gran. En aquest sentit, el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, considera que «durant aquesta etapa hem pogut comprovar com n’és de necessari reforçar les xarxes comunitàries i millorar les xarxes relacionals de les persones grans per fer front a la malaltia i la soledat no volguda en millors condicions».

Una de les competències del municipi és la Promoció de la Salut, i en aquest sentit, aquest tipus d'actuacions formen part del Pla de Salut en l'impuls de Reus com a Ciutat amiga de la gent gran. Un projecte, aquest, promogut per l'Organització Mundial de la Salut per impulsar polítiques d'envelliment actiu. A més, la mateixa regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, des de l’àrea de gent gran, disposa de tot un seguit d’eines per avançar en aquesta situació, entre elles els Casals de la Gent Gran com a espais de trobada i construcció de relacions.

Òscar Subirats presentant el programa d'activitats a l'aire lliure per a gent gran. | Ajuntament de Reus
 

La programació d'activitats

El taller dels horts socials 'Gaudim del nostre entorn' serà una de les primeres activitats a dur-se a terme, el dia 1 i també el 15 de juliol entre les sis de la tarda i les vuit i mitja del vespre a l'espai exterior del casal de Migjorn. Anirà a càrrec de l’associació Natural-ment, que posa en valor la connexió amb la natura i la creació dels hàbits saludables que pot despertar fer un hort. També l’oportunitat de recuperar i transmetre els coneixements agroecològics de la gent gran. L’aforament màxim serà de dotze persones, però des de l'Ajuntament s'informa que es vol donar continuïtat intergeneracional al taller durant l'any.

L'activitat 'Caminades per les Rutes Saludables de Reus' es farà cada dimarts de set de la tarda a dos quarts de nou del vespre amb una ruta circular. Els objectius, conèixer els entorns de Reus, fomentar les relacions entre els participants i activar-los físicament.  Les caminades estaran acompanyades per un professional esportiu proposat pel Consell Esportiu del Baix Camp i la participació també serà de dotze persones com a màxim. El dimarts 14 de juliol, a les deu de la nit, el jardí de la Casa Rull acollirà la projecció del film 'Con los brazos abiertos' en el marc de l'activitat Cinema Solidari a la fresca. L'aforament serà d'un màxim de 80 persones, però serà oberta a tots els públics. 

Meditacions 'Calma la ment' i 'Fem memòria a viva veu', dos programes realitzats durant el confinament, l'últim per les Biblioteques Municipals, es tancaran presencialment. L'activitat de meditació, el 9 de juliol de set a vuit del vespre al jardí de la Biblioteca Xavier Amorós; al mateix lloc es farà el dijous 16 de juliol la cloenda del programa 'Fem memòria a viva veu'. Precisament tots els vídeos que s’han fet durant tot aquest temps des de la declaració de la pandèmia es poden consultar permanentment al canal de You Tube de l’Ajuntament.