La façana de l'Ajuntament de Reus, en una imatge d'arxiu

Sense canvis de guió: aprovats els pressupostos de Reus per al 2021

Govern i oposició han mantingut els discursos defensats aquests dies | PDECat, ERC i Ara Reus aproven en solitari l'expedient

Tal com marcava el guió previst, el govern de Reus ha aprovat en solitari el pressupost municipal per al 2021 en fase inicial. L'oposició en bloc hi ha votat en contra en una sessió plenària que també ha servit per fer una segona modificació d'ordenances fiscalsnomés un mes després d'haver-se presentat i aprovat la primera proposta del govern.

Durant la sessió plenària, el grup municipal de Ciutadans ha passat de tres regidors a dos després que Raúl Meléndez s'hagi donat de baixa del partit i formi part del ple, a partir d'ara, com a regidor no adscrit. També s'ha aprovat iniciar els tràmits previs que han d'acabar desembocant en la creació d'una empresa municipal d'energia verda.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Pel que fa als pressupostos, tant govern com oposició han repetit els discursos que ja havien defensat quan es va anunciar l'expedient. El govern veu els comptes com una eina per fer front a la situació actual, una tesi que no compra cap dels partits de l'oposició.

Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, ha insistit que s'hi preveu un milió d'euros de fons de contingència per si cal actuar de manera urgent, com s'ha fet fins ara amb el Pla de Reactivació Econòmica i Social. També ha destacat les ordenances fiscals, un incentiu, apunta, per atraure activitat econòmica, ocupació i habitatge protegit.

L'oposició gira l'esquena als pressupostos del govern

Els partits de l'oposició segueixen defensant que no es fa prou o no es fa de la manera adequada. Començant ja per la mateixa tramitació dels pressupostos. S'han repetit les crítiques per no haver-se trobat amb cap dels grups per debatre o negociar uns pressupostos que, segons el govern, volen ser de consens.

Débora García, portaveu de Cs, ha insistit que la segona modificació d'ordenances aprovada avui mostra la «improvisació» del govern. Unes modificacions que, a més, assegura que s'han fet per beneficiar l'Ajuntament en si i no la ciutadania. De fet, remarca, s'haurien pogut aplicar bonificacions amb més impacte entre els reusencs i les empreses que les que ha aprovat el govern.

La CUP considera que els comptes no s'han previst tenint en compte la situació actual i la incertesa que genera, i ha tornat a posar d'exemple la memòria que acompanya el pressupost del Centre Mèdic Quirúrgic. S'hi reflecteix que, durant el 2020, la pandèmia ha tingut un efecte notable en l'activitat de l'empresa municipal, però en canvi, critica la portaveu Marta Llorens, el pressupost del 2021 s'ha previst dins de la normalitat, sense contemplar que torni a haver-hi afectacions per la covid.

Com ja va fer aquesta setmana durant la seva valoració de l'expedient, el portaveu del PSC de Reus, Andreu Martín, ha exposat que tampoc creuen que els pressupostos s'hagin fet tenint en compte la realitat actual. Per una banda, apunta, perquè es podrien incorporar entre 30 i 50 habitatges al parc públic municipal i se sacrifiquessin inversions no urgents, com la construcció del complex de piscina coberta.

Un punt en el qual coincideixen amb la CUP, tant perquè ho veuen com una inversió que podria ajornar-se, com perquè no serà de gestió pública, sinó privada. Els socialistes, a més, segueixen reclamant que no es tanqui el Mercat del Carrilet, almenys fins que el govern sàpiga i planifiqui què farà a la zona, perquè si no, «tindrem un edifici buit» sense ús ni objectiu futur, ha sentenciat Martín.