El carril bici de la urbanització Blancafort de Reus, pendent de la Generalitat

El departament de Territori està estudiant el projecte que va presentar l'Ajuntament
El tram entre la T-11 i Blancafort on s'ha de construir i instal·lar una vorera i un carril bici | Jordi Olària Gras

 

La vorera i el carril bici que han d'acabar d'unir la urbanització de Blancafort amb el nucli de Reus està en mans de la Generalitat i segueix sense data d'execució. L'Ajuntament de Reus el va presentar al departament de Territori abans de l'estiu, i ara el Govern català l'està estudiant per executar-lo. Faltarà, encara, establir com es reparteixen els costos.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

El projecte ha de permetre anar a peu o en bicicleta —i ara, també, amb patinet i altres elements de mobilitat personal— per fer el trajecte des del Santuari de Misericòrdia fins a la urbanització Blancafort. Actualment aquesta vorera i carril bici arriben fins a la rotonda de la T-11 i no continuen. L'objectiu del projecte és actuar sobre el tram restant i dissenyar el trànsit a peu i en bicicleta a través de la rotonda.

Rotonda d'entrada actual a la urbanització Blancafort | Jordi Olària Gras

 

Els veïns reclamen celeritat

El projecte no és nou, sinó que fa anys que se'n parla, que se n'han fet estudis i que, el veïnat de la urbanització, espera que s'executi. El president de l'Associació de Veïns, Bartolomé Pluma, recorda que «a principis d'any vam veure el projecte que presentaven a la Generalitat, que incloïa la canalització d'aigües, i ja fa sis mesos que el van presentar».

L'arribada a la urbanització es farà, previsiblement, des de l'antiga entrada a la urbanització, on també hi ha l'entrada del Club Tennis Monterols. La zona ha de quedar definitivament construïda, és a dir, que s'hauran de retirar els blocs de formigó —coneguts com a New Jersey— que ara mateix barren el pas de cotxes i obliguen a arribar fins a la nova rotonda per entrar i sortir de la urbanització.

L'antiga entrada a Blancafort ha de quedar definitivament tancada amb l'execució del projecte | Jordi Olària Gras

 

Elements provisionals i seguretat viària

S'hi ha d'acabar construint un sistema similar. Bartolomé Pluma, recorda que «han posat les New Jersey, que eren provisionals; es van inaugurar l'octubre del 2017, i ja hauria de tenir un plantejament definitiu». Sense tenir en compte l'estètica de la zona, Pluma alerta que «el fet que estigui provisional també provoca que hi hagi una illeta que s'ha de construir però encara està només pintada».

Aquesta situació, adverteix, genera riscos per a la seguretat viària. «La gent que surt del Monterols, en lloc d'anar a la rotonda nova, gira a l'esquerra, cap a Reus, i quan venen de Cambrils no van a la rotonda de la T-11, sinó que giren directament a l'esquerra; és un perill». De fet és precisament per evitar girs a l'esquerra que la Generalitat va començar a actuar en aquesta carretera, on s'han construït o millorat, els darrers dos anys, dues rotondes i diverses entrades i sortides.

Espai on s'ha de construir el carril bici | Jordi Olària Gras

 

L'accés al Club Tennis Monterols

El Club Tennis Monterols ha començat, aquests dies, una actuació d'adequació de l'entrada a les seves instal·lacions des de la urbanització Blancafort. S'asfaltarà un tram de terra i es pintarà una rotonda per tal que els socis del club que hi van des de Cambrils, puguin accedir-hi a través de la urbanització i no hagin d'anar a girar a la rotonda de la T-11.

Des de Blancafort, l'Associació de Veïns considera que l'inici d'aquests treballs mostra el «menyspreu vers la tasca de la nostra associació» de l'Ajuntament de Reus, «i demostra que no necessiten cap associació de veïns quan es tracta de projectes d’empreses privades». Les crítiques les expressen arran del compromís que hauria adquirit el consistori d'informar-los quan el club presentés el projecte d'aquestes obres, però han començat els treballs sense que els veïns rebessin cap notificació.

La urbanització Blancafort fa tres anys que reclama una vorera i un carril bici | Jordi Olària

No descarten mobilitzacions

A llarg termini, de fet, la Generalitat de Catalunya projecta un carril bici que arribi fins a Cambrils seguint la carretera TV-3141. En una segona fase, posterior a l'arribada de la vorera i carril bici fins a la urbanització Blancafort, aquests vials s'allargarien fins al Golf Aigüesverds. La idea, pensada a llarg termini i sense projecte redactat sobre la taula, vol acabar teixint una xarxa de mobilitat sostenible de gran abast.

Pel que fa a la urbanització Blancafort, segueix esperant avenços. Quan Territori hi doni llum verda, Generalitat i Ajuntament acordaran de quina manera es finança i, per tant, quin pressupost hi ha de destinar cada administració. Els veïns, però, segueixen reclamant celeritat, i avisen que han deixat passar l'estiu, però que si no hi ha canvis, aquesta tardor es plantejaran convocar mobilitzacions. No seria el primer cop, ja que anteriorment havien arribat a tallar la carretera entre Reus i Cambrils.

"🏫MALES NOTÍCIES sobre el barracó de l'escola Prat de la Riba de Reus" "🔴 Perd 2 dents en una forta baralla a la sortida d'una discoteca a Reus"