Passi-ho bé, fins l'any que ve Sant Pere!

Reus posa punt i final a la Festa Major 2019 amb la Professó i els últims balls
El Gegant Indi durant els focs artificials finals de Sant Pere. | Laia Solanellas

 

Entre foc i música s'ha posat punt final, un any més, la Festa Major de Reus. A la capital del Baix Camp, de Sant Pere dona pas a l'estiu de manera clara, i després amb un diumenge molt adequat per reposar forces, els reusencs ja compten els dies que falten perquè torni a arribar. La Mare de Déu de Misericòrdia, d'aquí a gairebé tres mesos, servirà de parada intermèdia abans de tornar al frenesí de Sant Pere.

 

 

L'esclat final del dia 29 de juny a la nit ha posat punt final a setmanes d'actes per a tots els gustos. Les ballades dels Gegants i el Bestiari han estat el penúltim colofó festiu, just abans de la carretillada del Ball de Diables. Com és habitual, i després de l'actuació de la Víbria, els Diables han aconseguit que al Mercadal, tot i trobar-se gairebé a les fosques, s'hi fes de dia amb un repertori de carretilles i sortidors que el públic ha sabut valorar.

 

La calor ha estat protagonista durant la Diada de Sant Pere 2019. | Laia Solanellas

 

La calor, constant al tram final de la Festa Major

L'onada de calor s'ha fet notar de valent, sobretot, durant el tram final de la Festa Major de Sant Pere. Alguns dels actes protocolaris han notat una reducció del públic, principalment, els balls de Lluïment d'aquest dissabte al matí. Si per norma general, la plaça del Mercadal no és plena, aquest 2019 s'ha notat especialment l'alta temperatura.

 

L'han notat també els Xiquets de Reus, que no s'han pogut lluir com haurien volgut a plaça. Entre la resta d'Elements Festius, els efectes de la calor també han deixat petjada, però la implicació amb la Festa Major ha servit per pal·liar-ne els efectes. Especialment entre els Nanos, que tot i ser dels integrants del Seguici que pitjor ho poden passar en condicions com les d'enguany, no han deixat de celebrar el cinquantè aniversari de la seva creació, a mans de David Constantí.

 

Els aniversaris, protagonistes aquest Sant Pere entre els elements del seguici. | Laia Solanellas

 

Els aniversaris de Sant Pere 2019

Els Nanos de Reus que surten actualment al Seguici Festiu són obra de David Constantí, d'ara fa cinquanta anys. L'efemèride no ha passat desapercebuda, sobretot aquest dissabte, traca final de la Festa Major de Sant Pere. És habitual que, entre les figures i les danses del Seguici es facin regals, sorpreses o celebracions especials, i aquesta d'enguany no ha estat una excepció.

 

El Ball de Cavallets ha pujat des de la Prioral amb representacions dels caps dels Nanos Xiquets. També la Colla Gegantera ha celebrat l'aniversari quan els Nanos hi han passat, així com el Ball de Cercolets, que han dansat amb els capgrossos reusencs just abans d'arribar a l'Ajuntament. El Ball de Diables ha reservat un dels tres avisos d'honor de la carretillada per homenatjar David Constantí, avís que ha encès el seu fill, Antoni Constantí.

 

El Ball de Dames i Vells també ha celebrat un aniversari rodó, en el seu cas, els deu anys de la seva recuperació. A més de les habituals actuacions, els dies 27 i 28 de juny, l'entremès satíric i malparlat va tenir la seva pròpia festa d'aniversari amb els seus homòlegs de Valls, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca.

 

L'última Tronada de Sant Pere 2019. | Laia Solanellas

 

Allargar el fi de festa tant com es pugui

L'esclat final del 29 de juny a la nit deixa extasiats els més fanàtics de la Festa Major. Les ballades dels Elements Festius, les enceses de la Víbria i el Drac, i la carretillada dels Diables han donat per acabat, aquest dissabte, el Sant Pere de Reus. Encara hi ha hagut qui ho ha allargat amb el concert de gralles que Els Ganxets han ofert a Cal Massó per intentar que la festa no acabés.

 

El bust reliquiari de Sant Pere ha tornat a la Prioral. | Laia Solanellas

 

Tradició i modernitat, solemnitat i disbauxa

Aquests darrers dies han portat, a la ciutat, els actes més tradicionals, però també aquells que es van consolidant a poc a poc. L'anada a Completes i la solemne Processó han compartit programa amb propostes més ocioses i esbojarrades, des de les de més nova creació, com la Nit de fer l'Índiu, fins a les que tenen força anys de trajectòria i tornen a trobar-se en un impàs, com Barraques.

 

Ball de Dames i Vells a Reus | Àngel Ullate

 

Aniversaris per a uns, com els Trabucaires i Dames i Vells, homenatges a tota una vida de Festa Major per a d'altres, com la Tro de Festa 2019, la gegantera Carme Latorre. No fa ni una setmana que la Cercavila del Masclet arrencava després d'encendre la primera Tronada, tot just després del pregó que donava l'inici protocol·lari a la Festa Major. Entre la de dilluns, 24 de juny, i les de divendres i dissabte, la festa ha deixat moments per a tots els gustos.

 

La música ha tingut presència a força dels actes programats, des dels més irreverents, que ja es van poder tastar el cap de setmana passat, fins als més tradicionals, però no per això menys festius, com els Vermuts de Festa Major. I tot plegat a l'espera de cadascuna de les quatre Tronades, preparades minuciosament perquè no falli res. I si la de Completes marca l'inici dels dies àlgids de la festa, la de Sant Pere al matí dona pas a les actuacions de Lluïment del Seguici, i la de la Processó marca l'inici de la fi, i entre foc i música s'acaba posant punt final, un any més, a la Festa Major de Reus, la Festa Major de Sant Pere.

La carretillada dels Diables de Reus ha posat el punt i final a Sant Pere 2019. | Laia Solanellas