Els enderrocs del barri de Carme de Reus, imminents

Aquest dilluns s'ha signat l'acta d'inici d'obres | Les màquines començaran a actuar les pròximes setmanes

Les obres d'enderroc al barri del Carme començaran els pròxims dies. Aquest dilluns s'ha signat l'acta d'inici d'obres, el tràmit burocràtic que marca l'inici dels treballs. Des d'avui, l'empresa guanyadora de la concessió pública de l'Incasòl ja pot començar les tasques per convertir en solars alguns edificis del barri. És una actuació que l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme feia temps que reclamava, i que des de l'Ajuntament de Reus s'havia anunciat per finals d'any.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Finalment, l'assignatura pendent de la Generalitat de Catalunya a la zona, l'enderroc dels pisos que són titularitat seva, començarà. Ha de servir per executar una autèntica reforma urbanística, al barri. L'Ajuntament ja va enderrocar els edificis de titularitat municipal i, a alguns dels solars, hi va instal·lar espais d'aparcament de zona blava. Ara, sobre la taula, hi ha una reforma més ambiciosa.

Els enderrocs pròpiament dits encara hauran d'esperar uns dies o alguna setmana. Primer caldrà actuar en el cablejat elèctric, ja que algunes línies encara són aèries i, per tant, penjades a través de les cases que han d'anar a terra. De la mateixa manera es revisaran la resta de sistemes de subministrament. Caldrà retirar, també, el fibrociment, conegut popularment com a uralita, un material tòxic que requereix tasques específiques per treure'l amb seguretat.

Carrer del Vent Reus
El carrer del Vent de Reus en una imatge d'arxiu | Jordi Olària

 

El futur del barri del Carme

Quan totes dues administracions hagin enderrocat els edificis previstos, alguns es tornaran a aixecar perquè hi hagi, de nou, habitatges, en aquest cas, públics. D'altres, però, no tornaran a ser edificis, sinó que tindran altres funcionalitats. Des de l'entitat veïnal es vol aprofitar aquesta reforma per connectar el barri amb el centre de la ciutat. Una de les propostes és connectar el carrer de Sant Jaume amb el del Vent a través d'un passatge de nova creació.

Pel que fa a la Generalitat, té previst tirar a terra dos immobles al carrer de Sant Francesc, tres al carrer de Sant Jaume, i la resta al carrer de la Closa de Freixa. L'Ajuntament, per la seva banda, en aquells solars on decideixi aixecar pisos de nou, podria cedir-ne l'obra al sector privat. Tal com va avançar TarragonaDigital, el consistori local ja manté converses perquè aquestes entitats —des d'empreses a cooperatives passant per fundacions— puguin fer-se càrrec del projecte.

Els manobres tapien les entrades dels immobles després que les portes fossin ineficaces | Jordi Olària Gras

 

L'Associació de Veïns, en peu de guerra per les ocupacions

Des de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme fa temps que van al darrere que s'executi aquest pla de remodelació del barri. El veuen com  l'oportunitat de rentar-li la cara, oxigenar-lo i obrir-lo a la resta de la ciutat, sobretot al centre. Un dels problemes més denunciats pels veïns són les ocupacions; han arribat a tapiar immobles que són propietat de bancs per evitar que s'hi instal·lin els ocupes.

En altres casos han pogut aturar alguna ocupació just quan es produïa i, en altres, gràcies a la col·laboració veïnal i l'actuació de la Guàrdia Urbana. Des de l'entitat, de fet, diferencien entre les persones que ocupen un habitatge per necessitat i aquelles que vinculen directament amb «màfies i tràfic de drogues».