GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El Bingo CF Reddis: un gran local cèntric de Reus que ha passat de bingo a ruïna

En un carrer cèntric i amb força afluència a Reus, hi ha un edifici abandonat des de fa molts anys però del qual pocs en coneixen la història
Al Bingo CF Reddis hi havia màquines escurabutxaques i sales de jocs | Laia Riba

 

Entre el carrer Sant Joan i el carrer Sant Llorenç de Reus existeix una zona abandonada en mig de la ciutat. Un espai buit on la majoria de reusencs i reusenques han passat més d'un cop per davant, un edifici antic i abandonat però amb un gran valor històric per la ciutat. Antigament s'hi situava el Bingo CF Reddis, el que va ser com una mena de local social de l'actual equip que està a Segona Catalana. Aquest edifici ocupa tota la illeta entre el carrer dels Recs i el carrer de Pere Òdena, i actualment es troba en desús.

 

El Bingo CF Reddis ocupava tota la illa entre el carrer de Sant Joan i el carrer de Sant Llorenç | Laia Riba

 

Un gran local abandonat al mig de Reus

Davant del carrer Sant Llorenç hi ha un edifici, de grans dimensions que fa molts anys que està abandonat. Aquell immoble s'ha convertit en un element més d'abandonament en el paisatge urbanístic del centre de Reus. Els habitants de la ciutat l'han acceptat com un local que fa més de dues dècades que està abandonat, però antigament va ser un espai d'oci on més d'un reusenc va passar-hi la tarda.

 

El Bingo CF Reddis

En aquest edifici es duien a terme diverses activitats relacionades amb el joc, principalment sessions de bingo. Duia el nom de Bingo CF Reddis a causa de la normativa d'aquella època on els locals de joc havien d'estar vinculats a una entitat. Els socis fundadors van ser Ramon Giné i el propietari de Cafè Brasilia de Reus, i van decidir adoptar el nom del segon club de futbol de la ciutat. Segons explica a TarragonaDigital Jordi Garcia, soci del Reddis i coneixedor de la història del club, «gràcies al local del bingo el CF Reddis va poder sobreviure econòmicament un temps». El club de futbol no passava per una bona època econòmica, i gràcies a la remuneració mensual que rebien del bingo per portar el seu nom, van aguantar diversos anys.

 

Entrada a la Sala Recreativa del Bingo CF Reddis pel carrer dels Recs | Laia Riba

 

El bingo, la base econòmica del CF Reddis

Malauradament el Bingo CF Reddis va durar pocs anys, la causa va ser la davallada del 'boom' del joc i va acabar tancant. Amb el tancament del local, el club de futbol va deixar de rebre la subvenció i va haver de renunciar al futbol base per problemes econòmics. Els fundadors del saló de Bingo CF Reddis no van arribar a comprar el local, sinó que el tenien de lloguer a uns amos els quals encara el tenen en propietat però no en treuen utilitat.

 

Una ocupació el 2005 va voler donar-li una oportunitat al local

Des d'aquell moment l'immoble va quedar abandonat i sense cap activitat. Durant anys va estar en desús i a poc a poc es va anar degradant i fent malbé les instal·lacions. L'any 2008 un grup de persones van entrar a aquest immoble per reformar-lo i fer-lo servir com un casal de joves, amb accions socials. Aquest grup va començar a reformar l'immoble que es trobava totalment degradat, per poder realitzar activitats per al veïnatge del barri, a més d'oferir un espai als jóvens de Reus i a totes les entitats perquè hi poguessin fer activitats. Finalment els cossos de seguretat van expulsar al grup de persones de l'antic Bingo CF Reddis, i es va aturar la 'reforma'.

 

L'edifici mostra signes de vandalisme a la majoria de finestres | Laia Riba

 

El Bingo CF Reddis, ara llenç de l'art urbà reusenc

Recentment, una de les parets de l'edifici del carrer de Pere d'Òdena s'ha fet servir en diverses ocasions per iniciatives artístiques juvenils. La paret ha esdevingut el llenç del projecte del Casal de Joves La Palma, Llambordes. Diversos joves han fet servir les parets del local per expressar les seves obres artístiques en una iniciativa d'art urbà. Actualment, aquest carrer presenta una exposició a gran escala de fotografies de diversos artistes, també dins del marc del projecte Llambordes.

 

Imatges del programa juvenil Llambordes exposades a la paret del local | Laia Riba

 

Un altre edifici més del centre de Reus abandonat 

L'immoble on abans hi havia el Bingo CF Reddis, se suma a la multitud d'edificis del centre de Reus sense habitar i en estat greu d'abandonament. Alguns d'ells, en mal estat degut a la seva deixadesa i que poden arribar a suposar un perill pel veïnat si no s'adeqüen. Edificis mítics i històrics de la ciutat que podrien ser utilitzats fer fins comercials o bé, socials i que s'estan perdent a causa del seu abandonament.