Carles Prats dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Punt i final al Mercat del Carrilet de Reus

L'Ajuntament no ha trobat cap operador privat que s'impliqués en el projecte | El govern anima els paradistes a traslladar-se al Mercat Central

ACTUALITZACIÓ 7/02

El Mercat del Carrilet de Reus està sentenciat. L'Ajuntament de Reus ha informat, aquest dimecres a la tarda, que dona per tancada la ronda de contactes, sense èxit, que havien de servir per trobar un operador privat que s'impliqués en les obres. El projecte previst implicava enderrocar l'actual equipament de manera progressiva per aixecar-hi un nou Mercat del Carrilet que comptés, a la planta inferior, amb un espai per al promotor —un supermercat— que s'hi hagués implicat.

«Un mercat amb el 75% de les parades tancades no és viable per als paradistes» ha assegurat el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats. Així doncs, està previst que el 2021 com a molt tard tanqui definitivament el Mercat del Carrilet, i per això ja s'ha ofert als paradistes que encara s'hi mantenen la possibilitat de traslladar-se al Mercat Central. També s'estudiarà com dinamitzar la zona comercialment parlant després d'aquest gran buit que deixarà el mercat.

Sense futur per al Mercat del Carrilet

Com ja es va informar l'estiu passat, les converses mantingudes per trobar una empresa privada que pagués part de les obres han estat «infructuoses». Segons ha explicat Prats, es van mantenir converses amb sis operadors i tres més no van ni respondre la petició del consistori. Finalment, trobar una empresa que s'impliqués en aquest projecte, condició que era imprescindible, ha estat impossible.

«Hem pres la decisió en el moment en què hem cregut que preníem la més encertada», sentencia Prats. «No ens hem quedat tranquils fins que hem pogut oferir una alternativa pensant en els paradistes del Mercat del Carrilet», afegeix el regidor d'Empresa i Ocupació, una alternativa que, afegeix, va comptar amb la unanimitat del consell d'administració. Ara els esforços del govern local se centraran a dinamitzar el barri del Carrilet per una banda, i el Mercat Central per l'altra.

Façana del Mercat del Carrilet de Reus a l'avinguda de Jaume I
Mercat del Carrilet de Reus | Miguel Cabrerizo

El futur del Mercat Central

Les concessions dels paradistes van expirar i es va aprovar una pròrroga fins al 29 de juny del 2021, moment en el qual hauria d'haver entrat en funcionament l'equipament reformat. Entre el disset de febrer i finals de març es durà a terme el concurs públic per omplir el 40% de parades que hi ha buides al Mercat Central, concurs al qual el govern vol animar els paradistes del Carrilet a presentar-se.

L'espai disponible, 25 mòduls, permetrien encabir-hi tots els paradistes actuals del Carrilet, que són 15 negocis. Tot i això, el concurs és obert a tothom que vulgui instal·lar-hi un negoci, sense que els que actualment el tenen al Carrilet hi tinguin una preferència explícita. Les previsions del govern, amb tot, són que no hi hagi problemes perquè, aquells que ho vulguin, facin el trasllat.

«És molt difícil que tinguem prou ofertes per ocupar tot l'espai buit, i tampoc sabem si tots els paradistes del Mercat del Carrilet voldrà acceptar aquesta opció», reflexiona Carles Prats. «Les previsions apuntaven que es podrien comptar amb els dits d'una mà, però avui parlant hem percebut més interès», afegeix. Les condicions amb les quals s'oferiran les parades buides són de 21 anys de concessió al 50% del cost d'entrada al Mercat Central, és a dir, dels 15.000 euros previstos, es rebaixarà als 7.500.

Imatge d'una carnisseria del Mercat Central de Reus
Imatge d'una de les parades del Mercat Central de Reus | cedida

«També hem dit de paraula que no posarem problemes en la manera de finançar-ho; la voluntat és omplir el Mercat Central i que els primers que hi tinguin interès siguin els paradistes del Mercat del Carrilet». En cas que ho facin, podran traslladar-s'hi immediatament o esperar que s'extingeixi el contracte a l'actual Mercat del Carrilet.

  

  

Si opten per aquesta segona opció, se'ls exigirà que l'endemà mateix estiguin operatius al Mercat Central, i serà llavors quan començaran a pagar les quotes mensuals del nou espai. Al Central és on el govern destinarà esforços de dinamització, com l'ampliació de l'espai que ocupa cada parada, la venda per Internet, l'ampliació dels horaris i la incorporació de la restauració.

Segons ha informat Carles Prats, hi ha set parades del Mercat Central que han sol·licitat ampliar el seu espai, previsiblement, per poder incorporar un espai de cuina. En la mateixa línia es preveu instal·lar, a la part central de l'equipament, una zona amb taules i cadires pensades perquè els usuaris hi puguin consumir l'oferta de les parades. La venda per Internet, que gestionarà Ulabox, s'hauria de posar en marxa els pròxims mesos com el primer pas previst per revitalitzar l'equipament. També s'havia previst per la primavera l'ampliació de l'horari comercial, tot i que finalment s'ha acabat ajornant fins a l'octubre.

Pròxima parada, l'entorn del Mercat del Carrilet

Resten sense definició, per tant, els possibles projectes complementaris, com un bloc de pisos o un alberg, i es desconeix, a hores d'ara, quina fesomia tindrà el carrer de l'Escultor Rocamora, que ha d'esdevenir una via principal per connectar l'estació d'autobusos amb el centre de la ciutat. Es tracta de la pròxima decisió a prendre en aquella zona de la ciutat.

Prats ha explicat que «estem treballant diverses opcions, tant des del punt de vista comercial com d'urbanisme i equipaments». En el primer cas, «ens plantegem una línia d'ajudes específiques per aquest barri», una possibilitat que s'estudiarà en una taula de treball que es vol constituir amb el teixit comercial de la zona. Pel que fa als projectes urbanístics, hi ha sobre la taula «la reforma de l'entorn, l'encaix de l'estació d'autobusos i l'impuls de nous equipaments».


Comentaris