El Ball Solemne de l'Àliga posarà punt final als actes més simbòlics de Misericòrdia

La missa, l'Àliga i la cantada dels Goigs centralitzaran el protagonisme d'avui al Santuari
L'Àliga farà el ball solemne curt però fora del Santuari. | Laia Solanellas

La festivitat de Misericòrdia es trasllada, enguany, íntegrament al matí. Després que les danses del Seguici Festiu ballessin la tarda de la vigília a l'exterior del Santuari, l'habitual missa del dia 25 al matí anirà seguida del Ball Solemne curt de l'Àliga de Reus. A falta dels darrers actes, posarà punt final a la part més cerimoniosa de les Festes.

El Santuari prendrà novament el protagonisme, en aquest cas només amb llum de dia després que, finalment, no hi haurà la Baixada del Ball de Diables. A primera hora del matí, i mentre al Santuari de Misericòrdia se celebren les primeres misses, grallers i timbalers de la ciutat rondaran els carrers del centre per oferir les matinades, que també seran tronades per la participació dels tabalers del Ball de Diables.

El Toc de Festa i les 21 salves de morterets en honor a la patrona de la ciutat donaran pas, a les onze del matí, a la solemne missa concelebrada. La presidirà Monsenyor Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona, i la part musical anirà a càrrec de l'Orfeó Reusenc.

El Ball Solemne curt, sense el mateix encant, però amb mesures de seguretat

Serà quan acabi la missa que tindrà lloc un dels pocs actes que s'ha mantingut, tot i haver-lo d'adaptar, dels que serveixen per retre homenatge a Misericòrdia. L'Àliga de Reus oferirà el Ball Solemne curt al matí i a l'exterior del Santuari. «No tindrà el mateix encant, evidentment, però tindrà les mesures de seguretat i ens permetrà fer-la ballar», admet Benji Gerich, president del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals, entitat que integra l'Àliga.

Els seus portadors són conscients que, amb les figures del Seguici Festiu exposades a Cal Massó, «serem els privilegiats que podrem fer ballar l'element per Misericòrdia». De fet, han hagut de canviar la seva dinàmica habitual durant el Ball Solemne. «Només hi haurà un ballador, i és una llàstima perquè ho haurien pogut lluir tres persones entre l'entrada, el ball i la sortida, però no pot ser així i ho entenem perfectament», explica.

Com és evident, no és l'únic canvi que ha patit el Seguici Festiu. «Misericòrdia és molt curt, no és com Sant Pere; és tant intens que el dia 24 era molt important per nosaltres pel punt de disbauxa que suposa, de poder fer ballar l'element d'una manera més desenfrenada», relata.

De fet, tot i haver hagut d'adaptar la cerimoniositat del Ball, considera que s'ha sabut trobar un model adequat. «L'acte de Misericòrdia sempre és per poca gent, perquè encara que el Santuari s'ompli, no hi caben gaires persones; entre la gent que hi cap, les xarxes socials i la televisió, ja fan el fet; ara mateix això serà igual, l'única diferència és que ho farem a l'exterior».

La Cobla Reus Jove els acompanyarà musicalment en la darrera ofrena a la patrona que hi haurà al Santuari. Com també és habitual, els Goigs a la Mare de Déu de Misericòrdia cantats per l'Orfeó amb l'acompanyament del públic posaran punt final a l'acte.

"Imatges: Així és el nou jutjat de Reus, acabat d'estrenar" "La contraproposta de la CUP: Rescatar el Ploms i no fer la nova piscina coberta"