Boca de la Mina a Reus

El passeig de la Boca de la Mina es tornarà a obrir a principis del 2021

El Parc de les Olors ha quedat llest perquè s'hi planti a la tardor | Les obres del passeig avancen segons el ritme previst

El passeig de la Boca de la Mina de Reus tornarà a ser accessible per a la ciutadania a principis de l'any vinent. Actualment s'ha completat la urbanització del Parc de les Olors, que es plantarà a la tardor, i es duen a terme les obres a l'espai del passeig en si, que després d'aturar-se durant el confinament, està previst que acabin el mes de desembre.

Per completar el projecte faltarà el tercer projecte de la zona, el Jardí Agrari del Camp, que actualment està en procés d'adjudicar-se i que ha de deixar completament enllestida aquesta reforma integral. A la pràctica també s'incorporaran materials diversos per convertir-ho en un espai no només lúdic, sinó també educatiu i divulgatiu. Entre les obres i aquests contractes associats, el pressupost final de la reforma i la seva posada en marxa serà de 3.052.686,42 euros.

El Parc de les Olors, primer pas de la reforma

El Parc de les Olors, amb un pressupost de 488.545,01 euros, ha quedat a punt perquè a la tardor, quan la climatologia ho permetrà, es planti la vegetació que l'ha d'omplir. «Una vegetació mediterrània, amb allò que és nostre, fugint una mica de la gespa més pròpia del nord», ha detallat Carles Pellicer, alcalde de Reus, durant la visita d'obres duta a terme aquest dimarts.

Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha explicat que s'ha concebut com «un espai vinculat al barranc del Molí que hi ha al fons, un espai natural amb recorreguts vinculats a usos lúdics i d'oci i zones d'estada». La seva distribució és la de «tres camins connectats entre si i amb dues franges de paviment, la banda de sauló i la banda pavimentada amb les totxanes amb diferents disposicions».

És el mateix disseny que s'ha pensat per al passeig de la Boca de la Mina en si, que en el cas del Parc, vorejarà els espais vegetals. Hi haurà «plantes autòctones amb olors i flors amb colors intensos que potenciïn la biodiversitat». Compta amb 10.687 metres quadrats i queda perpendicular a l'avinguda de Saragossa del barri Gaudí, a l'altura de l'escola Mowgli.

Els tres camins que s'hi han construït acaben en una zona de descans lleugerament elevada, que permetrà contemplar la vegetació mediterrània des dels bancs que s'hi han instal·lat. Segons es detalla des del govern, «la distribució, color, textura, tipologia i mida de la vegetació pretén ser endreçada i contrastada per emfatitzar les característiques de cada espècie vegetal, i també servirà d’atracció i refugi dels insectes pol·linitzadors i les papallones».

Una esplanada de terra, amb tres camins paral·lels i alguns arbres joves
El Parc de les Olors ha quedat a punt perquè s'hi planti a la tardor | TarragonaDigital

Un espai emblemàtic posat al dia

Des del punt de vista del govern, les obres que hi ha actualment en marxa a la Boca de la Mina han de servir per reformar i endreçar l'espai, reivindicant així la seva categoria de zona verda. Segons Pellicer, «no és el nou passeig de la Boca de la Mina sinó que és un passeig de la Boca de la Mina remodelat, perquè té la seva història i l'hem de conservar».

Admet la manca de zones verdes a Reus, i aquesta reforma vol servir per reivindicar les que ja hi són. En aquesta línia, aquest dilluns es va anunciar la redacció de dos nous projectes en la línia d'ampliar l'espai de zones verdes de la ciutat. Es tracta de la V Verda i d'una nova zona de lleure als afores del nucli urbà.

El passeig en si compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros —1.562.862,35 concretament— finançat com la resta d'obres d'aquesta zona, amb fons europeus. El complementa el contracte de 115.000 euros actualment en procés d'adjudicació, per a la creació de rutes i material de divulgació de la zona.

«Quan vàrem plantejar el passeig de la Boca de la Mina hi havia un interès especial que els solars municipals que teníem al costat s'integressin en aquest passeig», afirma Pellicer. Amb aquesta idea es van concebre el Parc de les Olors i el Jardí Agrari, la darrera pota d'aquest projecte, actualment en procés d'adjudicació, i amb un pressupost de 800.000 euros.

Les obres de la zona del passeig van començar l'octubre del 2019 amb la previsió d'acabar-les en un any. Segons han afirmat avui tant Berasategui com Pellicer, «el calendari d'obres s'està complint» tenint en compte, això sí, l'aturada de dos mesos de les obres a la via pública.

Per tant, es preveu que les obres acabin al desembre i que la ciutadania pugui tornar a passejar per la Boca de la Mina a principis del 2021. Fins ara s'han fet actuacions de subministraments, com la xarxa de fibra òptica, d'aigua, de llum i de gas. S'ha habilitat un dipòsit soterrat de 30.000 litres que capta aigua de la Mina de Monterols.

Els canvis previstos al passeig de la Boca de la Mina

Amb aquest sistema, i comptant amb la xarxa d'aigua municipal si convé, es vol garantir la necessitat de reg del passeig i dels dos espais adjacents. Durant els mesos que queden és quan es veuran els canvis més evidents al passeig de la Boca de la Mina. Per començar, hi quedarà establert un corredor per a vianants.

Igual que en el cas del Parc de les Olors, al llarg de tot el passeig hi haurà un espai de terra —sauló—, i un de totxana per facilitar la mobilitat de les persones amb cadires de rodes i els cotxets. A l'avinguda del Comerç es reordenarà l'entrada al passeig i s'hi crearà una zona d'acollida i benvinguda.

Pel que fa als arbres, el consistori exposa que «s’ha valorat l’estat dels arbres i es plantegen intervencions específiques i de conjunt per conservar-los». A l'altura de l'escola Mowgli, el Parc de les Olors i el Jardí Agrari s'hi ha previst una plaça. Ha de servir de lloc de referència i de distribuïdor entre tots aquests espais, amb un enllumenat diferenciat i un petit escenari.

També es reforçarà l'existència de basses d'aigua al llarg del recorregut del passeig, amb baranes que hi facilitin l'accés i que facin, alhora, la funció de mirador.

El Jardí Agrari del Camp, darrera fase del projecte

La part final d'aquesta reforma és el Jardí Agrari del Camp, un projecte que actualment està en fase de licitació pública. Compta amb un pressupost de 837.196,17 euros i preveu ocupar 7.709 metres quadrats. Amb un perímetre tancat es dividirà en tres zones amb vegetació diferent a cadascuna.

En un espai hi haurà arbres fruiters, en un altre plantes d'horta i, al tercer, un prat verd per fer-hi activitats de lleure i, sobretot, des de les escoles de la ciutat. També s'hi han d'aixecar dues construccions que serveixin de centre de rebuda dels visitants. Precisament per als visitants i per als escolars s'ha pensat també la darrera fase del projecte, més conceptual que d'obra.

Es tracta de la creació de continguts i rutes associades al passeig de la Boca de la Mina. Una aplicació mòbil, productes audiovisuals i de realitat augmentada són alguns dels trets previstos al contracte públic, actualment en fase de licitació amb un pressupost de 115.563, 29 euros.

La posada en marxa d'aquest reformat passeig de la Boca de la Mina la completarà el pla de comunicació del projecte. És el darrer contracte que fa referència a aquest espai, i que s'adjudicarà amb un pressupost de 48.519,60 euros.


Comentaris