L'Ajuntament de Tarragona fa una aposta per l'educació i desplega diversos serveis de suport

Les conselleries de Joventut, Educació i Centre Cívics ofereixen diversos serveis amb l'objectiu d'orientar, millorar el rendiment acadèmic, vetllar per la igualtat d'oportunitats i desenvolupar habilitats d'estudi

Un dels equipaments que ofereix més recursos a la ciutadania de Tarragona és l'Espai Jove Kesse.
Un dels equipaments que ofereix més recursos a la ciutadania de Tarragona és l'Espai Jove Kesse. | Joan Carles Borrachero/Ajuntament de Tarragona
15 de gener de 2025, 13:55
Actualitzat: 13:55h

Les conselleries de Joventut, Centres Cívics i Educació de l'Ajuntament de Tarragona posen a disposició de tota la ciutadania un conjunt de recursos i serveis de suport educatiu amb l'objectiu d'oferir orientació, millorar el rendiment acadèmic, vetllar per la igualtat d'oportunitats i desenvolupar habilitats d'estudi per a persones de qualsevol edat. Aquests serveis es despleguen des d'aquest mes de gener de manera coordinada i intensificada als diferents equipaments oberts a la població de què disposen aquests departaments municipals, oferint espais i recursos d'orientació i suport a totes aquelles persones que ho necessiten, tant en estudi com en treball com en formació.

Un dels espais que hi ha a disposició de la ciutadania hi ha l'Espai Jove Kesse, que ofereix un ampli catàleg de recursos per donar suport a totes aquelles persones joves que busquen un lloc per estudiar o fer treballs, individuals o en grup. Pel que fa als espais en cessió, l'equipament compta amb estances tant en format despatx com aula, amb taules i cadires i molt versàtils, la qual cosa les fa aptes per a diferents usos. D'altra banda, el casal de joves compta també amb un espai de cuina que permet fer una pausa per berenar.

A més, es pot disposar també de materials en cessió, com ara portàtils, altaveus, material de fotografia i vídeo, entre d'altres. Per fer-ho, només cal disposar del carnet TarragonaJove i permet demanar el material totes les vegades que es vulgui. Per poder gaudir d'aquests serveis, només cal dirigir-se a l'Espai Jove Kesse, on es pot fer la sol·licitud de l'espai i també tramitar el carnet TarragonaJove.

La Xarxa de Centres Cívics

Per la seva banda, des de la Xarxa de Centres Cívics es compta amb el projecte Activa't a l'aula, adreçat a persones majors de 14 anys, que permet accedir als seus equipaments de manera fàcil per tal de fer tasques d'estudi o treball en grup. D'altra banda, la sala d'estudi del Centre Cívic Bonavista també ofereix el servei de suport a l'estudi i animació a la lectura. Es duu a terme amb la participació i el treball transversal amb els centres educatius del barri on s'ubica. La sala d'estudi del Centre Cívic de Bonavista s'ofereix a infants de primària i secundaria de dilluns a divendres de 17 a 19.30 hores.

A Torreforta, la Biblioteca Municipal Pepita Ferrer disposa també d'espais per estudiar, així com préstec gratuït d'ordinadors portàtils per a persones majors de 16 anys. Així mateix, el Centre Cultural Antic Ajuntament també disposa d'espais de lectura i estudi, tant per a infants i joves com per a adults. El centre cultural també compta amb espais d'autoconsulta informàtica, que faciliten l'accés a les noves tecnologies de la informació.

Orientació acadèmica i professional

Com  a complement als espais i recursos de suport a l'estudi, el servei també posa a disposició a l'Espai Jove Kesse d'una persona especialitzada en orientació acadèmica i professional que donarà suport als usuaris. Les accions que desenvoluparà aquesta figura aniran en funció de les necessitats dels i les joves que s'adrecin a l'espai. S'oferiran tutories individualitzades per detectar les seves necessitats específiques i oferir assessorament personalitzat, també durà a terme tallers grupals sobre tècniques d'estudi i aprenentatge, gestió del temps, estratègies per preparar exàmens, etc.

La persona de suport també proporcionarà informació sobre opcions acadèmiques i professionals, incloent assessoria sobre itineraris educatius, beques, etc. Per últim, també facilitarà recursos educatius com llibres, guies d'estudi, eines digitals, etc. Així mateix, també s'ofereix suport en la realització dels deures i treballs.

Des de l'Institut Municipal d'Educació, emmarcat dins el projecte del Pla Educatiu d'Entorn, s'ofereix el servei d'orientació d'àmbit comunitari (SOAC). Aquest servei acompanya, dona suport i orienta a l'alumnat de 0 a 20 anys i les seves famílies en el desenvolupament d'itineraris educatius personalitzats.

Tallers i cursos

Com a últim recurs de suport, des d'aquests departaments municipals es programen cursos i tallers grupals amb l'objectiu de facilitar eines i recursos de suport a l'estudi. És el cas de la Conselleria de Joventut, que durant el curs i també els mesos d'estiu, inclou cursos d'estudi i aprenentatge dins les diferents programacions de Tarragona Jove. Des del Pla Educatiu d'Entorn s'ofereixen també Tallers de Suport a l'Estudi Assistit. Formen part de les activitats palanca del Pla de Millora d'Oportunitats Educatives, i en el marc de les mesures del Departament d'Educació que van destinades a l'alumnat en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i socioeducativa del Servei d'Educació de Catalunya.

Aquest curs 2024-25, s'oferiran un total de 2.880 hores de tallers de suport, que es distribuiran entre els centres del Pla Educatiu d'Entorn de les diferents zones de la ciutat. El jovent disposa també del Centre Municipal de Formació d'Adults Fòrum, un centre educatiu que té com a objectiu promoure l'aprenentatge continuat al llarg de la vida. Es poden inscriure els i les joves a partir de 18 anys. Al Centre Municipal de Formació d'Adults hi trobaran una amplia oferta formativa en llengües, informàtica, graduat en ESO i proves d'accés a cicles formatius i universitat, entre d'altres.

Arxivat a