El Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau tindrà un jardí de papallones. Es tracta d'una de les principals actuacions previstes dins la renaturalització i foment de la biodiversitat d'aquest espai, emmarcada en el projecte Tarragona GreenBelt'26. A banda de les actuacions més emblemàtiques, com són l'enderroc de la plataforma del Miracle, la renaturalització del litoral i la renaturalització del riu Francolí, el projecte de renaturalització de l'Anella Verda de Tarragona també posa especial èmfasi i vol millorar la biodiversitat de diversos parcs de la ciutat, com ara el Parc de la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau.
Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, "el jardí de papallones serà una actuació pionera per tal d'afavorir la presència de papallones i d'altres insectes pol·linitzadors. La majoria d'espècies de papallones de Catalunya estan disminuint dràsticament i moltes podrien desaparèixer. Per posar el nostre granet de sorra, aquí al Parc de la Muntanyeta fem un petit pas amb aquest jardí de papallones".
García de Castro ha recordat que la principal causa d'aquest problema és el canvi climàtic, però també l'expansió de les ciutats que els pren hàbitat, "i cal actuar per revertir-ho", ha conclòs. Per això, s'hi plantaran diferents espècies d'arbustos i de flors per generar el nou hàbitat.
Un parc de papallones de 500 metres quadrats
El parc de papallones, de 500 m2, es conformarà d'una estructura de fusta nova ubicada en un tram central que funciona com a nus de comunicacions del mateix Parc de la Muntanyeta, que compta amb una alta densitat de subarbusts florals autòctons que afavoreixen a les papallones i altres pol·linitzadors naturals com ara Erica multiflora, Rosmarinus officinallis, Thymus vulgaris, Globularia alypum, Cistus clusii, C.salvifolius, C. albidus, C. monspeliensis, Helianthemum syriacum, Dorycnium pentaphyllum i Lavandula angustifolia.
Juntament amb el jardí de papallones, el projecte engloba altres actuacions que volen millorar el potencial del parc per a la seva biodiversitat. Per això, també es col·locaran cinc caixes refugi per a rat-penats, 10 caixes niu per ocells insectívors, un hotel d'insectes, i altres zones de refugi per a petits mamífers. A banda de la gestió de la fauna del parc, el projecte engloba un conjunt d'actuacions de millora morfològica, ecosistèmica i paisatgística de la zona.
D'una banda, es delimitaran alguns espais amb tanca de fusta per disminuir l'erosió i la fragmentació, eliminant alguns senders, i instal·lant plafons informatius. D'altra banda, es farà un reforç de les plantacions d'arbrat i arbusts de diverses espècies productores de flors i fruits adequats per la fauna per tal de potenciar-la, així com alguns arbres agrícoles que també aporten valor per la fauna. Finalment, el projecte inclou treballs de senyalització tant a partir de plafons interpretatius.
Aquest parc ocupa una superfície aproximada de 13,67 hectàrees amb una part important de bosc natural i una altra part provinent de la recuperació d'un abocador, clausurat l'any 1995 i reforestat en etapes progressives. Aquesta zona verda va ser concebuda a finals de la dècada dels 90, amb una darrera actuació al 2004 de noves plantacions i traçat de caminals. Els treballs sortiran a licitació durant les pròximes setmanes i està previst que s'iniciïn a l'octubre, amb una durada de dos mesos i una inversió de 89.347,37 euros.