Les gavines són una potencial font d’infeccions i ens podrien contagiar

Investigadors australians senyalen aquestes aus com a transmissores del bacteri E. Coli als humans, i a més ens poden contagiar altres malalties
Les gavines ens amenacen de contagiar-nos E. Coli i altres infeccions, segons una investigació | Arxiu

 

Alguns bacteris molt perjudicials per a salut humana es transmeten per l'aigua del mar com hem descobert recentment, i ara coneixem la notícia que també unes aus molt populars com les gavines ens poden contagiar infeccions problemàtiques.

Les gavines poden semblar inofensives si no les molestem, tot i que tenen molt mal geni amb la resta d’ocells, i a les nostres ciutats s'estan tornant molt depredadores i carronyeres. És potser per aquesta raó que els humans ens hem de preocupar que no ens picotegin o que no hàgim d'estar molt a la vora d'elles.

A Austràlia, un estudi realitzat per la Universitat de Murdoch, a Perth, ha confirmat que les gavines d’aquesta illa estan infectades amb súper bacteris resistents als antibiòtics com el I. Coli, la qual cosa fa preocupar-nos que aquests microbis podrien propagar-se de les aus al bestiar o els éssers humans.

La investigació, publicada al 'Journal Antimicrobial Chemotherapy', ha desvelat que aquesta infecció que transmetrien les aus podria derivar en greus contagis a les persones, com malalties del sistema urinari i sèpsia.

Els ocells que s’alimenten dels residus humans són potencials transmissors de bacteris

Els investigadors alerten de la necessitat de trobar l'origen d'aquests microbis resistents als medicaments | Cedida

 

Els autors de la troballa expliquen que a partir d’analitzar 562 mostres fecals, van descobrir que «el 20% de les aus del país eren portadores de súper bacteris resistents a antibiòtics i altres medicaments que ataquen als microbis en el sistema humà». El doctor Sam Abraham, líder de la investigació, conclou que és un problema molt estès a Austràlia.

Afirma que «les gavines actuen com esponges ecològiques (bioacumuladors) i les coneixem com un reservori potencial d’agents que poden causar malalties humanes». Un col·lega seu és més clar: els hàbits alimentaris de les gavines, que mengen les deixalles humanes, poden després propagar aquests bacteris resistents a totes bandes.

Inquieta trobar l'origen de les infeccions que porten les gavines, per aconseguir-ho els experts demanen «un examen dels abocadors humans per determinar on estan adquirint aquests elements perillosos, i si això es pot controlar o no». Corre pressa descobrir-ho perquè els australians temen que aquestes aus marines afectin el seu bestiar i als productes agrícoles.

Això també podria succeir a Europa, on se sospita que des dels nostres productes químics transmetem patògens a la fauna, i és probable que aquests microbis resistents als medicaments ens siguin retornats a través d’aigua i aliments contaminats.

També et pot interessar...

"Les portades d'avui, 10 de juliol" "Les portades d'avui, 9 de juliol"