Les obres del corredor mediterrani tallaran els trens durant quatre caps de setmana a l'R2 Sud, els Regionals del Sud i l'R4

Arriba l'hora del "tall total" de trens a Sant Vicenç de Calders, fet que obliga a implementar noves expedicions de bus per cobrir el servei i converteix Cunit en el punt neuràlgic ferroviari

El director de Rodalies, Antonio Carmona, ha fet balanç dels primers mesos del tall ferroviari.
El director de Rodalies, Antonio Carmona, ha fet balanç dels primers mesos del tall ferroviari. | TarragonaDigital
02 de desembre de 2024, 18:57
Actualitzat: 03 de desembre, 8:01h

Ja han passat dos mesos des que es van iniciar les obres al túnel de Roda de Berà, una maniobra que ha causat molts maldecaps als usuaris del transport públic a la demarcació de Tarragona. Tot i els ajustos des de la posada en marxa del pla alternatiu de transport que Renfe va establir, les incidències del dia a dia i les necessitats que es fan paleses obliguen a mantenir canvis constants en la planificació. En aquest sentit, el director de Rodalies, Antonio Carmona, s'ha reunit aquest dilluns, 2 de desembre, amb els alcaldes dels municipis per on circulen les línies R14, R15, R16, R17 i RT2 per fer balanç d'aquest Pla Alternatiu de Transport, el qual de nou patirà modificacions per l'arribada del "tall total" del servei ferroviari a Sant Vicenç de Calders.

Carmona ha explicat que "les obres segueixen els terminis" i que avancen "amb l'objectiu i el compromís que el 3 de març es recuperi el servei ferroviari entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona". Durant la reunió d'avui, el director de Rodalies ha escoltat les demandes dels diversos alcaldes dels municipis afectats, assegurant que "volem escoltar el territori perquè té una sensibilitat que ens pot traslladar i ens ajuda a implementar millores, a banda de l'experiència pròpia".

En aquest sentit, des de Renfe han anunciat que entre els mesos de gener i març de 2025, durant quatre caps de setmana (25 i 26 de gener, 1 i 2 i 8 i 9 de febrer, i 1 i 2 de març), s'ampliarà el pla alternatiu de transport amb fins a 137 autobusos i més de 1.000 expedicions per la suspensió del servei ferroviari amb motiu de les obres del corredor del mediterrani a l'estació de Sant Vicenç de Calders.

La suspensió de trens afectarà les línies R2 Sud i R4 de Rodalies, així com els Regionals Sud (R13, R14 i R15) entre La Plana-Picamoixons i Sant Vicenç de Calders. Per mitigar els inconvenients, Renfe habilitarà serveis alternatius per carretera. Els trens de la R2 Sud mantindran la circulació entre l’Estació de França i Cunit amb tres freqüències per hora i sentit, mentre que entre Cunit i Sant Vicenç de Calders el servei serà substituït per autobusos. A la R4, els trens circularan amb normalitat fins al Vendrell, i es cobrirà el tram fins a Sant Vicenç de Calders amb transport per carretera.

Canvis entre Sant Vicenç de Calders i Cunit

Pel que fa als trens Regionals, es garantiran connexions ferroviàries entre Lleida i Tarragona (R13), Riba-roja d’Ebre i Tarragona (R15), Tortosa i Tarragona (R16), i Tarragona i Salou-Port Aventura (R17). Els viatgers de la línia R14 seran redirigits cap als trens de les línies R13 i R15.

Els serveis alternatius d’autobús oferiran diverses rutes per cobrir les necessitats de mobilitat, connectant Cunit amb ciutats com Reus, Tarragona, Vila-seca, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i altres localitats afectades pel tall ferroviari. A més, s’oferiran opcions directes i amb parades a punts estratègics com Sant Vicenç de Calders, Torredembarra i Altafulla.

Aquest pla de reprogramació s’ha dissenyat conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, titular del servei, i amb la col·laboració dels ajuntaments afectats. Els autobusos alternatius seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, tot i que, per normativa, no es permetrà l’accés amb bicicletes o mascotes.