Des d'actuacions més concretes a grans projectes de transformació de la ciutat, el finançament procedent de la Unió Europea en les diferents convocatòries de Fons Next Generation ha permès impulsar i dinamitzar nombroses iniciatives a Reus, especialment, a possibilitar més fites amb despesa compartida i l'alleujament que això suposa pels comptes de l'Ajuntament.
No obstant això, l'historial local ens recorda que no sempre s'ha pogut donar compliment a les subvencions concedides i ha tocat retornar uns diners que no es tenien, havent de fer front llavors amb diners públics i apujant les taxes municipals. Actualment, però, sembla que la majoria de les grans inversions avancen pel bon camí i, sobretot, segons els terminis en calendari que en marquen l'execució.
A TarragonaDigital, recordem quins són els imports de grans iniciatives com el projecte de l'Antiga Hispània, les noves promocions d'habitatge de protecció oficial, les obres de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica o la implementació de la Zona de Baixes Emissions; així com les dates aproximades i l'evolució d'alguns d'aquests projectes.
Rehabilitació energètica del barri Fortuny
L'Ajuntament de Reus acompanyarà la rehabilitació energètica de 10 comunitats al barri Fortuny, un total de 88 habitatges, que milloraran la seva eficiència energètica i, més endavant, podrien garantir la seva accessibilitat. El contracte es va formalitzar el passat mes de febrer i es preveu una inversió d'1,3 MEUR.
En aquest cas, la inversió definitiva i l'abast de les obres depenen dels ajuts Next Generation que l'Agència d'Habitatge de Catalunya encara hauria de confirmar al consistori. La dotació -encara pendent de concessió- s'emmarcaria en l'àmbit d'actuació d'Entorns Residencials de Rehabilitació Programada, dins el Programa 1 de Rehabilitació de Barris.
La intenció del Govern local és aturar el deteriorament de l'entorn d'aquests blocs d'habitatges i actuar per revertir-lo. A més, la Generalitat ja ha seleccionat la zona per formar part de la prova pilot de "Barris amb futur".
Nous habitatges a l'Antiga Hispània
Un dels grans projectes de ciutat -històrics i actuals- i dels cofinançats per la Unió Europea, en el marc del Programa 6 de Promoció de Lloguer Social, és l'Antiga Hispània amb la construcció d'habitatges, un equipament públic i un nou aparcament soterrat.
El contracte es va formalitzar el 12 de juny del 2023, es van iniciar les obres civils del pàrquing el passat novembre i tot plegat haurà d'estar acabat el 30 de juny del 2026. La subvenció concedida és de 2.091.165 euros per als 48 habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients.
Exercint la seva tasca de fiscalització del Govern, precisament, el grup municipal de la CUP va denunciar el passat 11 d'abril d'uns nivells de contaminats en el sòl de l'àrea en obres superiors als previstos inicialment. Va alertar, així mateix, dels perills del projecte i el possible retard en l'execució si l'Agència de Residus de Catalunya acaba intervenint.
Mas Iglesias i Mas Bertran I
El Govern actual continua apostant per les noves promocions d'habitatge i per HPO de lloguer, molt especialment amb el conjunt futur de 132 pisos que s'ubicaran a Mas Iglesias i que s'impulsen des de REDESSA. El contracte, adjudicat l'11 d'octubre del 2023, implica el dret de superfície per 75 anys per a l'empresa escollida.
L'import màxim de l'ajut és de 3.356.100 euros, que s'ajustarà en el moment de la sol·licitud i amb la justificació dels metres quadrats definitius. El termini que fixen per al cofinançament és la finalització dels treballs amb data del 30 de juny del 2026.
Des de l'empresa municipal, s'està gestionant alhora el projecte de millora de l'eficiència energètica dels habitatges de Mas Bertran I, que disposa d'una subvenció dels Next Generation, a través de l'Agència d'Habitatge, de 113.271 euros. El contracte va sortir a licitació el passat 14 de maig.
Rehabilitació a càrrec de Llars Familiars
En l'àmbit d'habitatge, tot i que l'Ajuntament no ha sigut l'entitat beneficiària, sí que es tracta d'una inversió dels NG amb un impacte positiu per a la ciutadania reusenca. La Unió Europea va concedir una subvenció de 75.200 euros, a través de l'Agència d'Habitatge de Catalunya, per a la rehabilitació d'edificis a càrrec del projecte Llars Familiars.
Per complir amb els requisits de l'ajut, els habitatges hauran d'assolir uns elevats nivells d'eficiència energètica i hauran d'estar enllestits per lliurar el mes de juliol d'aquest 2024. Les obres van començar el passat estiu, en un edifici del carrer de l'Estel, al barri del Carme, i els fons europeu se suma als 80.000 euros que va concedir el Govern municipal.
També, per arribar al pressupost total de 384.096,07 euros per a rehabilitar els habitatges que s'incorporaran, després, a la borsa municipal, es van obtenir gairebé 39.000 euros amb una campanya de mecenatge articulada per la Fundació Coop57.
Implementació de la Zona de Baixes Emissions
El projecte de la Zona de Baixes Emissions del municipi de Reus ha rebut ajuts de diferents institucions, entre elles el Departament d'Acció Climàtica i la Diputació de Tarragona, però també dels Fons Next Generation i des de la UE marquen explícitament que el projecte tècnic estigui enllestit el 31 de desembre del 2024.
En aquest cas, el finançament és de 4.777.560 €, d'un pressupost total de 6.572.328 euros, per al desplegament de la ZBE i altres actuacions de mobilitat sostenible. Les obres del projecte tècnic ja estan en fase d'execució i la redacció del pla específic té l'expedient en avaluació des del 15 d'abril del 2024.
A partir de la subvenció europea, també, s'han pogut executar altres actuacions paral·leles:
- Carrils bici de l'avinguda de Falset (129.545,30 euros), que sumarà l'ampliació del vial al carrer Recasens i Mercader; de l'avinguda de Salou (144.883,98 euros) i de Bellissens (310.026,19 euros).
- El pas urbà de la futura Estació Reus-Bellissens, part que correspon finançar a l'Ajuntament i no al Ministeri, preveia inicialment un cost d'1,8 MEUR. Comptarà amb fons Next Generation en relació amb els ODS 9 i 11.
4 milions d'euros per al RENATUReus
A desembre del 2025, el conjunt de les accions plantejades -fins al moment- en el marc del projecte RENATUReus hauran d'estar algunes executades i d'altres amb els tràmits engegats, ja que els fons Next Generation, a través de la Fundación Biodiversidad, les finançaran pràcticament al complet: un 95% dels 4.210.526,32 euros del pressupost previst.
El projecte, que inclou la creació de refugis climàtics i una làmina d'aigua a la zona de la depuradora, espais de biodiversitat en línia amb el pla de la V de Verda, accions de renaturalització i aprofitament d'aigua; va fer un primer pas amb la licitació de la intervenció en quatre patis escolars de la ciutat.
D'altra banda, es troben en procés d'avaluació les ofertes presentades per a la recuperació de la llera urbana de la riera de l'Escorial (183.996,46 euros de pressupost) i per a la creació de la bassa naturalitzada (93.637,51 euros).
Recuperació de la Riera de l'Abeurada
La recuperació de la riera de l'Abeurada, presentada el gener del 2024, ha sigut la primera actuació executada en el marc del Pla de la V Verda de Reus. El termini d'obligat compliment que marcava la subvenció va ser del desembre del 2023.
El cofinançament europeu va ser del 65% del pressupost de 179.443,38 euros, és a dir, 120.000 euros, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Van gestionar la subvenció el Ministeri de Sanitat, la Federación Española de Municipios y Provincias i la Red Española de Ciudades Saludables per a la promoció d’estils de vida saludables.
En aquesta mateixa línia, el següent pas estarà enllestit aquest mateix mes de maig i permetrà dotar d'una nova zona verda de qualitat a la zona de les Clarisses. Es tracta, però, d'un projecte privat quant a construcció, conjuntament amb la promoció de nous habitatges que aniran a càrrec d'Unifamiliar Sant Jordi.
Una comunitat energètica a Agro-Reus
La comunitat energètica del polígon Agro-Reus es posarà en marxa el pròxim mes de juny o juliol, segons va assenyalar el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio en una entrevista amb TarragonaDigital, amb un format público-privat que s'impulsa des de Reus Energia i conjuntament amb empreses instal·lades al sector.
Aquesta es va constituir el 28 de febrer del 2022 amb l'objectiu d'aconseguir l'autoconsum energètic de la zona industrial amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. L'impuls del projecte pilot va rebre un ajut d'1.994.445,70 € de la segona convocatòria del “Programa de incentivos a proyectos piloto singulares de comunicades energéticas (CE Implementa)” de l’Instituto de Diversificación y Ahorro de la Energía, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
L’ajut concedit representava el 55% del cost subvencionable del projecte (3.626.264,92 euros) i va ser el finançament més elevat que van concedir els fons europeus en aquesta convocatòria, que finalitzava el setembre del 2023.
Impuls al Centre Social El Roser
En el marc del Pla de xoc per a l'economia de les cures i reforç de les polítiques d'inclusió, l'Ajuntament va poder recuperar part de la inversió realitzada en la construcció i adequació del Centre Social el Roser amb un finançament europeu d'1.342.275,58 euros.
D'altra banda, el programa de teleassistència avançada "+ x Tu" va rebre el 2023 un ajut de 175.828,83 euros, que s'allargarà fins al 2025. Aquest es desglossa en tres anualitats de 58.609,61 euros que permetran l'ampliació de 100 terminals i 100 persones beneficiàries més cada any, és a dir, un total de 300 segons dades del consistori.
Es tracta d'un servei, impulsat des de l'Àrea de Benestar Social, que dona resposta al creixement de l’envelliment i de les situacions de dependència de la població. Funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any mitjançant un terminal connectat a un centre d’atenció.
Altres àmbits subvencionats i potencials
D'altra banda, hi ha altres iniciatives que també compten amb finançament europeu. Per exemple, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn, el servei de mentoria socioeducativa compta amb una subvenció de 9.750 euros i correspon al curs 2023-2024, pel qual la justificació de la despesa s'haurà de fer abans del 15 d'octubre d'enguany.
L'Ajuntament de Reus va licitar l'adquisició de quatre nous vehicles elèctrics per als serveis municipals, en una aposta per la mobilitat sostenible, que comptaven amb un pressupost de 130.000 euros (IVA inclòs) i un cofinançament europeu de 20.500 euros. Finalment, s'ha formalitzat el contracte per la compra d'una furgoneta i els tres turismes van quedar deserts.
Impulsat des del Departament de Territori, a través d'Infraestructures.cat, els fons Next Generation finançaran el projecte de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica de l'edifici de l'Estació Enològica, que parteix d'un pressupost de 200.000 euros per a la seva redacció, formalitzada el passat 13 de maig i amb un termini previst de sis mesos.
De la mateixa manera, la reforma de la instal·lació de climatització i ventilació de l'edifici de REDESSA Viver, a licitació des del 10 de maig, s'ha presentat a la convocatòria de subvencions per actuacions vinculades a energies renovables tèrmiques per cobrir un pressupost de gairebé 650.000 euros.