Unes 86.000 persones, el 81% de la població de Reus, tenen un refugi climàtic públic, ja sigui un equipament o una zona arbrada d’ombra densa, a menys de 300 metres (cinc minuts a peu) de casa seva. Un refugi climàtic és un espai públic on els ciutadans i les ciutadanes poden refugiar-se en situacions meteorològiques extremes, com per exemple durant les onades de calor.
Són espais com ara biblioteques o centres cívics, que compatibilitzen el seu ús habitual amb la funció de refugi climàtic. No són instal·lacions assistencials. Els refugis climàtics estan pensats especialment per a persones vulnerables, com ara nadons, persones grans, malalts crònics i persones amb menys recursos.
L’Ajuntament, a través del servei d’Emergències i Protecció Civil, ha actualitzat l’espai al web municipal sobre Seguretat i Prevenció i Plans d’Emergència per informar a la ciutadania en cas d’onada de calor dels refugis climàtics que tenen a la seva disposició i on es poden consultar els horaris d'obertura durant els mesos d'estiu dels diferents equipaments. La relació d’àrees i refugis climàtics referenciades actualment a Reus es divideix en:
- Espais públics a l'aire lliure amb ombra mitjana o densa i superfície superior a 3.000 m². Ocupen uns 250.000 m² en total. S'estima que 65.000 persones es troben a menys de 300 m d'algun d'aquests espais.
- Refugis climàtics. S'estima que 55.000 persones es troben a menys de 300 m dels refugis climàtics públics. Se’n relacionen 17: Biblioteca Central Xavier Amorós, Biblioteca Pere Anguera, Casal de Joves; Centres Cívics del Carme, Llevant, Mas Abelló, Mestral, Migjorn i Ponent; Centre d'Art Cal Massó, La Palma, Mercat Central i el Mercat del Carrilet; Museu Salvador Vila-seca, Oficina de Turisme i Gaudí Centre, Pavelló Olímpic Municipal i Casal Cívic Reus - La Rambla (Generalitat).
Adreçats a població vulnerable
El refugis climàtics estan adreçats, especialment a persones grans, especialment els majors de 75 anys; persones fràgils que viuen soles o en situació de pobresa; persones amb discapacitat física o psíquica que limiti l'autocura i la mobilitat; nadons i nens de menys de 4 anys; persones que prenen medicaments tranquil·litzants, antidepressius, psicòtics o diürètics; persones amb malalties cròniques: cardiorespiratòries, hipertensió arterial, diabetis, obesitat, Parkinson, Alzheimer; mascotes de les persones vulnerables.
El protocol per a calor s'activa en situació de calor intensa. En el moment que l'Ajuntament rep l'avís del Centre d'Emergències de Catalunya o tingui constància d’un episodi d'onada de calor, s’activa la fase d'alerta del pla d'emergènciamunicipal. La resposta davant d'aquestes situacions es fonamenta en la informació a la ciutadania per tal que estigui preparada, es mantingui hidratada i limiti la seva activitat al carrer. Igualment s’activen els serveis socials i els serveis d'emergència per atendre necessitats puntuals.
Els llindars d'activació del pla d'emergència municipal per causa de la calor intensa estan definits amb criteris conjunts del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el Departament de Salut i la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. En el cas de Reus les temperatures de referència són:
- Calor intensa: Temperatura màxima superior a 34,6ºC.
- Calor molt intensa: Temperatura màxima superior a 36,6ºC.
- Calor nocturna intensa: Temperatura mínima superior a 22,8º C.
- Calor nocturna molt intensa: Temperatura mínima superior a 24,8ºC.
- Onades de calor: Són episodis de calor intensa o molt intensa diürna o nocturna durant tres o més dies consecutius.
Futurs refugis climàtics a la ciutat
En el marc del projecte de renaturalització RENATUReus, l'Ajuntament impulsa la creació de nous refugis climàtics a la ciutat, gràcies al finançament dels Fons Next Generation EU.
Actualment, ja s’ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte bàsic i executiu i direcció d’obra de les obres de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny.
De la mateixa manera, es troba en fase de licitació el contracte per a la redacció del Pla de Refugis Climàtics de Reus, un document que ha d'incorporar informació meteoclimàtica, social, econòmica, urbanística, arquitectònica i paisatgística per poder decidir quins són aquells llocs de la ciutat més idonis per a la implantació de refugis climàtics.