Imatge d'arxiu de l'amfiteatre de Tarragona

Tàrraco guanya a Empúries al programa de TV3

Batalla monumental entre els dos jaciments clàssics més espectaculars de Catalunya

La ciutat romana de Tàrraco ha estat la coprotagonista d'un dels programes estrelles actuals de TV3. El format, anomenat Batalla Monumental, posa cara a cara alguns dels monuments més importants de tot el territori català. El duel finalitza amb una votació online que es realitza a les diferents xarxes socials, on els usuaris poden dir la seva opinió i decideixen qui passa a la següent ronda. Al primer programa es van enfrontar el conjunt arqueològic d'Empúries i les ruïnes romanes de Tàrraco.
Tàrraco va ser una ciutat avançada del seu temps: disposava d'un servei de clavegueram, aqüeductes i una gran activitat social i econòmica. Entre els seus habitants era habitual reunir-se al Fòrum per comentar fets d'especial rellevància, o bé, per a passar l’estona jugant a l'Alea, una activitat que pot recordar al Blackjack online del segle XXI o al llançament de daus amb les puntuacions que se'n derivin.
Com a rival de Tàrraco, van triar les ruïnes grecoromanes d'Empúries, un dels jaciments més bonics de tota la zona costera europea. Els encarregats d'exposar les virtuts dels dos espais monumentals i de defensar-los van ser Candela Figueras (Tàrraco) i Ivan Medina (Empúries). Els dos van exposar els punts forts dels dos espais, i s'hi van poder veure algunes imatges que justifiquen la selecció. Per exemple, tal com es va informar prèviament, el Pont del Diable va ser un dels espais triats per a explicar la vida dels romans fa dos mil anys.

Així mateix, es van explicar les lluites dels gladiadors que van tenir lloc a la capital imperial amb una representació històrica d'aquesta tipologia de conflicte. Els encarregats de fer-la van ser els experts en recreació històrica que van mostrar algunes de les tècniques més populars del seu context.

També van aparèixer alguns personatges il·lustres que van exposar els seus arguments per tal de donar més rellevància a un jaciment o l'altre. Fermí Puig va defensar la ciutat de la Costa Daurada i Xavier Sala-i-Martín, la de la Costa Brava. L'encarregat de dirigir el programa és el popular presentador Roger de Gràcia.

TV3 ja ha fet pública la votació final, que ha acabat amb el triomf de Tàrraco. La ciutat mil·lenària s'ha imposat al capdavant amb el 59% dels vots, pràcticament 6 de cada 10. Una victòria aclaparadora que ha fet que la urbs romana es classifiqui directament per a la gran final.

La bellesa de la capital imperial ha meravellat a moltíssimes generacions de catalans. Sol ser una de les exposicions paradigmàtiques quan a les escoles s'explica el modus vivendi dels romans. Moltes de les seves runes encara es poden veure disseminades per la ciutat, i té la particularitat que la ciutat actual de Tarragona ha estat edificada sobre les runes romanes. Això li atorga una pervivència especial que trenca amb altres jaciments que s'han quedat ancorats al passat. Com és el cas, per exemple, d'Empúries, on no s'ha edificat cap altra ciutat moderna.

El seu rival es decideix entre els altres 6 monuments triats. En total són 8 capítols de 45 minuts dels que ja en coneixem tres. El primer és ha estat el de Tàrraco vs. Empúries; el segon, el Castell de Cardona vs. el Castell de Miravet, que ha finalitzat amb el triomf de la fortalesa amb el 53% dels vots; el tercer, la batalla entre el Romànic, amb el monestir de Sant Pere de Rodes i l'església de Sant Climent de Taüll. Les votacions es realitzen a través dels perfils oficials del show.