Joan Martí i Alanis, un príncep a Les Peces

Recordant les darreres passes de qui va ser Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra

De ben segur que per a molts lectors el nom de Joan Martí i Alanis els resultarà desconegut, de la mateixa manera que els sonarà desconegut el poblet de Les Peces. Home i poble estan relacionats per un mateix adjectiu i alhora qualitat: La senzillesa.

Joan Martí i Alanis, va néixer al petit poble del Milà, a l'Alt Camp, l'any 1928. Cursà els estudis eclesiàstics al seminari de Tarragona des del 1939 fins al 1951, quan fou ordenat sacerdot. Després d'una intensa dedicació en el si de l'Església, esdevingué Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra l'any 1971. Ocupà el càrrec fins a l'any 2003, moment en què es retirà i es traslladà a Les Peces.

El Bisbe Martí es caracteritzà entre moltes coses, per la defensa de la sobirania Andorrana davant dels estats Espanyol i Francès. Fou un dels principals impulsors de la modernització de l'estat pirinenc així com de la seva constitució aprovada l'any 1993 que defineix Andorra com un «Estat independent, de dret, democràtic i social». Pel que fa a la seva activitat pastoral va remodelar el Bisbat d'Urgell modernitzant-lo i potenciant l'ús del català en l'activitat del Bisbat.

Després de trenta-tres anys al capdavant del Bisbat d'Urgell i el Coprincipat, Monsenyor Joan Martí i Alanis, Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, es retirà discretament al petit poble de Les Peces, agregat del municipi d'Albinyana al Baix Penedès. Allí passà a ser el Bisbe Joan, un home senzill, humil i discret del qual, tots el que el van tractar en guarden un bon record. Un veí més que participà en diversos actes populars i religiosos del poble i la comarca.

Les Peces és un poble rural, petit i humil. Té una petita església i una rectoria que guarda la senzillesa de la típica casa de pagès. Just al costat de la rectoria hi ha un ampli hort amb vista a les vinyes i amb la serra del Montmell al fons. Aquest va ser el raconet de món que, el que havia estat bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, va triar per passar la seva última etapa. Tranquil·litat, senzillesa, austeritat i humilitat. El Bisbe Joan i Les Peces compartien aquestes característiques i potser per això, una persona que va tenir una gran importància dins el panorama polític i eclesiàstic de finals del s. XX, va decidir formar part d'un poble de senzillesa cistercenca.

El bisbe Joan va passar els seus últims dies recollit en una profunda reflexió, dedicat a reposar i gaudir de cada petit detall que li oferia el seu hort, que ell va convertir en un agradable jardí florit. El Bisbe Joan va passar els seus últims anys entre roses, pregàries, lectures i converses fins que traspassà, el diumenge 11 d'octubre del 2009 a Barcelona, a l'hospital de Nostra Senyora de l'Esperança.

La passada tardor, el periodista alcoverenc Xavier Pete, va presentar una exposició al Museu d'Alcover sobre la vida i figura del Bisbe titulada 'Joan de Ca Piroi, d'Alcover a Andorra. Records i imatges d'un religiós que va ser príncep'. Una exposició que posa en relleu i reivindica la figura d'un il·lustre camp-tarragoní. El propvinent 18 de gener, l'exposició es traslladarà a l'església del Sagrat Cor de Les Peces, sota el títol de 'Joan Martí i Alanis, un príncep a Les Peces'. Un homenatge i reconeixement a la figura d'un home d'estat i d'església, però sobretot un home bo.

"Barnagona, Tarragona un barri de Barcelona" "Una escola de música sota sospita"