Adaptar-se per garantir el futur

El regidor d'Empresa de l'Ajuntament de Reus explica la posició del govern amb relació als Mercats de la ciutat.
El regidor responsable dels Mercats de Reus defensa les decisions que ha pres recentment. | Jordi Olària Gras

«Si els mercats volen continuar jugant un paper clau al teixit comercial han d’adaptar-se als nous temps». Aquesta frase l’escrivia fa pocs dies en un article el catedràtic d’Economia de la URV Josep M. Arauzo. Hi feia una anàlisi molt acurada de la realitat del sector dels mercats i també exposava que el tancament del Mercat del Carrilet s’explica, en bona part, pel canvi de model comercial i de consum dels darrers anys.

Comparteixo —i molt— el diagnòstic del catedràtic Arauzo. És per això que des del govern de Reus i molt especialment des de la regidoria que lidero treballem per impulsar els mercats i el comerç de proximitat. I això, sovint, implica prendre decisions doloroses però responsables. 

Durant els darrers anys, el Mercat del Carrilet ha anat perdent múscul, fins al punt que avui el 75% de parades estan buides i té un dèficit anual de 220.000 euros. Els diners, però, no ho expliquen tot. El fet imprescindible —i torno al principi d’aquest article— és que els mercats s’adaptin als nous temps i garanteixin una oferta molt completa per tal d’atraure el màxim nombre de clients possible. I això passa en molt bona part perquè dins els mercats també hi hagi un supermercat de gran format. 

Per això el govern de Reus ha treballat intensament per tal d’aconseguir la presència d’un gran supermercat dins el Mercat del Carrilet. Ens hem reunit amb sis grans operadors d’aquest sector i d’altres no han volgut ni seure a parlar-ne. La resposta sempre ha estat la mateixa: els grans supermercats no volen instal·lar-se dins un mercat perquè aquest model comercial ja no els interessa. 

I encara un altre element a tenir en compte: els darrers anys, ciutats similars a Reus han apostat per tenir un gran mercat de referència. És el cas de Girona, Vic o Manresa.

A Reus tenim clar que necessitem un gran mercat de referència, amb les parades plenes i diversitat de serveis. Per això treballem per tal que el nostre Mercat Central, amb un 40% de parades buides, recuperi la màxima vitalitat. Per aconseguir-ho n’ampliarem els horaris. En altres ciutats ja ho han fet i ha sortit bé. Fa uns dies, al programa ‘Gent de Mercats’ de TV3, un paradista del mercat de Tarragona —on també s’han ampliat horaris— explicava que els nous horaris «són els que han de ser, t’has d’adaptar a la tipologia de la gent que et vindrà a comprar».

De fet, per reforçar el Mercat Central de Reus també hem posat en marxa un procés per captar nous paradistes. És un procés que té especialment en compte els paradistes del Carrilet. Ells es mereixen tenir una bona oportunitat de futur i els reusencs no volem perdre la seva professionalitat darrere el taulell.

Per tenir futur és imprescindible atrevir-se a afrontar els canvis. No és una tasca ni senzilla ni ràpida, però n’estem posant les bases. Això val pels mercats i també pel comerç de barri, dos àmbits en què tenim posat el focus.

 

Carles Prats és regidor d'Empresa i Ocupació de Reus

Carles Prats | Ajuntament de Reus

 

"La cultura anònima de cada dia, per Miquel Casellas" "Votem no als pressupostos 2020, per Francisco Chamizo"