La Caixa ens aporta la felicitat

Nosaltres, quan érem joves i amb els diners que vam recollir de la primera comunió, vam obrir una llibreta en aquesta entitat bancària. No sabíem ni de bon tros que realment la nostra felicitat s'amagava a l'ombra d'aquesta estrella de Miró, que vetlla per tots nosaltres, encara que molts cops no ho sapiguem. Ella sempre s'ha preocupat perquè assolim els nostres somnis des de les seves oficines, virtualment o per telèfon. Tots els camins ens porten al paradís que està sota el seu domini.

Fa uns 15 anys vam descobrir que alguns, pels volts de Nadal, rebien un detallet d'aquesta entitat bancària. En aquells moments, un grupet de persones que confiàvem la nostra nòmina i la nostra hipoteca a aquesta empresa, i que no vam estar entre els escollits, vam publicar una carta als mitjans de comunicació locals, mostrant el nostre enuig. En un tres i no res ja ens van trucar per informar-nos que també entraríem a formar d'aquest grup dels privilegiats. Òbviament, nosaltres vam refusar aquests avantatges, perquè no estàvem acostumats a tanta generositat d'aquesta empresa amb seu social fora de Catalunya. Això eren altres temps.

Avui en dia la cosa ha canviat totalment i estem a la part anterior a haver de pagar perquè et guardin els estalvis i t'ingressin la nòmina. El proper pas és abonar alguna taxa per tenir en bon esguard els diners. Potser a la propera recessió, que tenim a tocar, ho viurem de primera mà. La gràcia de la Caixa és que, amb el temps, van augmentant els caixers automàtics i van perdent empleats físics. Quan trobes un treballador de l'entitat, hi ha moltes probabilitats que estiguis davant d'un comercial que té algun as a la màniga que et voldria encolomar en còmodes terminis.

Quan un dia qualsevol vas a la Caixa i t'has d'entendre amb un caixer automàtic, si tens sort, et pots trobar amb un anunci que ocupa quasi tota la pantalla, on pots contractar un crèdit de 3.000 euros que et pot donar una part de la felicitat que ja aniràs tornant amb el temps. Tu, de moment, tens aquests diners sense gaire dificultat, per donar una nova oportunitat a la teva felicitat, si aquesta resulta que es basa en diners.

La Caixa, com la resta de bancs, també té una part miraculosa que a més d'un li ha donat un ensurt. Tu deixes una quantitat simbòlica de cinc euros en un número de compte corrent que no tingui cap ingrés ni tampoc cap càrrec, hi tornes al cap de mig any, i ja estàs en números vermells, perquè ells t'han cobrat la quota de manteniment de dotze euros i escaig anuals. La Caixa és un pou de sorpreses agradables quan estàs en alguns d'aquests caixers que van superar l'efecte 2000 i encara estan en peu en alguna oficina aguantant el tipus. A vegades et resten els diners del número de compte, però per algun misteri de la ciència no te'n donen cap. Només són il·lusions.

Altres vegades, per motius inexplicables, et prenen la llibreta o la targeta i fins que no obrin no hi tens res a fer. A les tardes caloroses d'estiu, quan pots aconseguir tancar els ulls, una trucada amable d'aquesta entitat et desperta per si vols comprar una televisió, un cotxe o fer un creuer ben lluny. Evidentment tractes el millor que pots a aquella veu amable, que ha trencat una pau que potser ha costat arribar-hi. Jo recordo el dia que vaig signar la hipoteca subrogada i em van dir que agafes l'Interès IRPH. Vaig tenir molt clar que no els havia de fer cas, un cop més, i la vaig encertar com molt més tard s'ha demostrat.

"Article d'opinió del diputat del PSOE Joan Ruiz: 'Ara sí!'"