Els castellers durant la Diada de Santa Úrsula a Valls

Valls no es resigna: programa de màxims i ambient de castells en una Fira de Santa Úrsula insòlita

La ciutat no renuncia a la festa patronal i de la façana consistorial pengen dues lones amb les imatges dels dos tresos de nou sense folre carregats el 2019 per les dues colles

A Valls es respira ambient de castells, com en les grans ocasions. Així, malgrat la pandèmia de la Covid-19 i les mesures restrictives, dimarts passat dia 20 d’octubre es va encetar la programació de la Fira de Santa Úrsula 2020 que, malgrat tot, és presencial i de màxims. Enguany però, per raons evidents no es pot comptar amb la tradicional diada castellera després de l’ofici, ni tampoc s’ha dut a terme el Simposi Casteller i la Fira Castells a la plaça del Pati.

Emperò, la capital de l’Alt Camp fa dies que protagonitza diversos actes simbòlics per reivindicar la diada mare de totes les diades castelleres, i que serviran per tancar una temporada del tot atípica per la impossibilitat de dur a terme les construccions humanes de la manera habitual. També per donar el tret de sortida del 10è aniversari de la proclamació dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

«A Valls estem malalts i enguany està sent molt dur», lamenta l’Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. En aquest sentit, és un moment històric, ja que serà la primera Santa Úrsula en més de 80 anys que la plaça del Blat no veurà alçar castells durant la diada principal de l’any. Per la seva banda, Roger Estil·les, el president de la Colla Joves Xiquets de Valls, assenyala que tot i la tristesa de no poder fer castells en un dia com avui, «n’estem segurs que tornarem aviat i hem de preparar-nos per a la represa».

Un record a la façana consistorial

Malgrat l’impediment per fer castells, a la plaça del Blat plana el record de la històrica diada de Santa Úrsula de només fa un any i l'Ajuntament de Valls  ha volgut rememorar el moment inèdit de l'aleta al mític 3 de 9 sense folre per part de les dues colles locals, en la històrica diada de 2019.

Casa de la Vila de Valls
Casa de la Vila de Valls amb les dues pancartes  | Cedida

És per això que s'han desplegat unes gegantesques lones amb les imatges dels dos castells carregats per la Colla Vella i la Colla Joves sobre la façana del consistori. La descoberta es va dur a terme dimarts passat, en un acte simbòlic amb presència de l’alcaldessa i dels presidents i caps de colla de les dues entitats vallenques.

Mostra de cinema casteller a l’aire lliure

Les places i els cinemes vallencs s’han omplert d'imatges fotogràfiques i audiovisuals castelleres, amb l'eix conductor del tres de nou sense folre només assolit per les colles vallenques en tota la història dels castells. La Universitat Rovira i Virgili, per la seva banda, ha presentat una selecció de pel·lícules breus i antigues no sols amb accent vallenc sinó també de les altres places essencials del triangle casteller tradicional, preparades per la directora Maria Roig, i la Biennal de Castells de Tarragona amb el documental del Concurs de 1970.

La ciutat també ha estrenat noves visites guiades pels principals indrets castellers de la ciutat a càrrec de la presentadora i narradora Eli Carnicé, per redescobrir-los amb la mirada i la perspectiva de les construccions humanes.

Un homenatge a la canalla de les colles

De fet, la Fira de Santa Úrsula d’enguany pivota al voltant de la canalla de les dues colles dels Xiquets de Valls. L’organització ha volgut fer un homenatge a tots els xiquets i xiquetes que van suportar estoicament el confinament a les seves llars, amb diverses iniciatives gràfiques i un seguit d’actes programats durant el cap de setmana.

Un d’ells es durà a terme avui al migdia al claustre del Convent del Carme, i consistirà en l’homenatge institucional que el consistori vallenc farà als més petits de les dues entitats, ja que malauradament no podran actuar. També, al punt de les 13.00 h del migdia, la plaça del Blat acollirà un acte simbòlic i reivindicatiu, tot just quan s’hauria d’iniciar la tradicional diada castellera.

Assistents a la roda de premsa a la plaça del Blat
L'alcaldessa de la ciutat amb els representats de les dues colles | Albert Oliva

«Tenim una Santa Úrsula segura»

Dolors Farré, l’alcaldessa de la ciutat, ha fet una crida a la responsabilitat i a «no abandonar l’esperit casteller que normalment es respira a la ciutat per Santa Úrsula». També ha assegurat que tots els actes de la programació s’estan duent a terme sense incidències i amb mesures de seguretat pertinents a la Covid-19 i, en aquest sentit, «hem aconseguit fer una celebració totalment segura».


Comentaris