INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

La gastronomia tarragonina del segle XVIII, protagonista de 'Torredembarra 1713'

La fira de recreació històrica, pionera al país, arriba a la dotzena edició amb aquesta novetat gastronòmica
'Torredembarra 1713', abans Festa de la Batalla, arriba a Torredembarra aquest cap de setmana. | BaixGaiaDiari.cat

 

Torredembarra ja ho té tot a punt per tornar a fer una immersió a la Guerra de Successió, és a dir, a la segona dècada del segle XVIII. La vila rememora la batalla que, en el marc d'aquesta contesa, es va produir a la Torre l'any 1713 i ho fa amb una fira pionera a tot el país: és la primera que es va fer amb aquest conflicte bèl·lic com a eix temàtic.

 

«En les tres primeres edicions, vam haver de portar els grups de recreació d'Almansa, perquè de catalans encara no n'existien!», recorda el seu impulsor i responsable organitzatiu, Pere Tardà. L'esdeveniment va néixer com a Festa de la Batalla i des de l'any passat se celebra amb el nom de 'Torredembarra 1713'. Aquest 2019 se'n fa la dotzena edició i presenta una destacada novetat: un espai gastronòmic amb regust històric —com no podia ser de cap altra forma.

 

Els grups de recreació històrica tornaran a protagonitzar 'Torredembarra 1713'. | Aleix Figueras

 

Torredembarra posa tots els sentits en la fira... també el del gust

Sens dubte, doncs, la gran novetat de 'Torredembarra 1713' serà l'espai gastronòmic que acollirà la plaça de la Vila de la localitat. «La idea és que es puguin tastar els productes que en l'època de la Guerra de Successió es podien menjar a les comarques de Tarragona», ha explicat Tardà a BaixGaiàDiari.cat.

 

Coques de recapte, truita amb suc procedent d'Ulldemolins, bunyols de vent, ulladetes... tot de plats, dolços i salats, que s'acompanyaran de begudes com ara vins de la demarcació de Tarragona o també cerveses de producció artesana. Una oferta variada perquè torrencs i visitants puguin ambientar-se en l'època de principis del segle XVIII, també a través del paladar.

 

Per fer-ho, hi haurà l'opció de fer la degustació 'in situ'. Pere Tardà explica que «col·locarem al voltant d'una vintena de taules i un centenar de cadires a la mateixa plaça de la Vila», de manera que, qui ho vulgui, podrà gaudir de l'espai gastronòmic en aquest mateix punt del bell mig de la localitat. Ara bé, «també es podran comprar racions perquè tothom se les pugui endur a casa», ha advertit Tardà.

 

Dos torrencs compren productes gastronòmics a la fira 'Torredembarra 1713'. | Aleix Figueras

 

La dotzena edició d'una fira de recreació històrica del tot consolidada

«Moltes localitats d'arreu de Catalunya van fer fires de la Guerra de Successió coincidint amb el Tricentenari, l'any 2014, però Torredembarra va ser la primera en crear-ne una, ara fa dotze anys». Així de clar explica a aquest mitjà Pere Tardà com la Torre va ser pionera en la creació d'una fira que girés temàticament a l'entorn d'aquest esdeveniment bèl·lic.

 

Quan hi va haver el 'boom' al voltant del 2014, algunes de les fires creades han seguit i d'altres no s'han mantingut, però el cert és que la torrenca, amb trajectòria des de la dècada passada, ja és una fira marcada en vermell en el calendari a la vila, dotze anys després de la seva creació.

 

Una edició més, doncs, a la Torre aquest cap de setmana es podrà viure l'ambient de principis del segle XVIII. Hi haurà mercadets d'artesania, de demostracions d'antics oficis i recreadors que ambientaran els carrers del centre de la localitat. Destaquen també les recreacions històriques, que tindran el seu centre neuràlgic al campament militar instal·lat a la plaça del Castell, on diumenge a les dotze del migdia es recrearà la batalla de Torredembarra.

 

Durant tot el cap de setmana hi haurà temps per a la música, la cercavila i les visites guiades, a més de dues exposicions que ja estan en marxa al poble. El segle XVIII s'apodera, fins diumenge, de Torredembarra.

 

El programa de 'Torredembarra 1713', al complet

Aquest és el programa complet de 'Torredembarra 1713' per aquest cap de setmana:

 

Actes previs

De dilluns 13 a diumenge 19 de maig, al Pati del Castell: Exposició 'Barcelona 1714. Crònica de tinta i pólvora (Memorial 1714)'. De dilluns a divendres, de 9.00 a 20.00 hores. Dissabte i diumenge, d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 20.00 hores.

 

Per diversos establiments del carrer d’Antoni Roig i Joan Güell: Exposició 'Personatges i batalles de la Guerra de Successió 1705 – 1714'.

 

Dissabte 18 de maig

A les 11.00 hores i a les 18.00 hores, itinerant per l’eix comercial: Cercavila històrica, musical i festiva i espectacle d’animació i teatre: 'La crida dels jocs'.

A les 12.00 hores i a les 18.30 hores: Visita guiada al Castell. Cal inscripció prèvia al web de l'Ajuntament de Torredembarra.

 

Diumenge 19 de maig

A les 11.00 hores, a la plaça de la Vila: Romanços de Guerra, a càrrec de Fil i Canya.

A les 12.00 hores, a la Torre de la Vila: Desfilada de tropes, ofrena floral i salves d’honor.

A continuació, recreació de la Batalla de Torredembarra.

A les 18.00 hores: Visita guiada al Castell. Cal inscripció prèvia al web de l'Ajuntament de Torredembarra.

 

Durant tot el cap de setmana

 

Grup de recreació històrica i activitats al campament militar (Miquelets de Catalunya, Regiment d’Hússers Hongaresos de Moià, Sanguen Honoris), a la plaça del Castell i voltants.

Mercat del 1713 (dolços, embotits, artesania, etc. i demostració d’oficis antics), a la plaça del Castell i voltants.

Al carrer Ample:  Activitats infantils: espai d’experimentació i joc lliure.

A la plaça de la Vila: Espai gastronòmic 1714.

 

També et pot interessar

Més notícies de la categoria Baix Gaià