Podries ser un Takumi?

El nou documental de Lexus condensa les 60.000 hores de dedicació de 4 mestres artesans del segle XXI
Lexus es basa en la filosofia Takumi | prensa.lexusauto.es
 

La meticulositat, la rigorositat i la contínua cerca de la perfecció són alguns dels trets distintius de la cultura asiàtica i especialment dels seus mestres artesans. De fet, segons la filosofia oriental, es considera que si algú vol convertir-se en un expert en qualsevol matèria, necessitarà invertir 60.000 hores per arribar a ser-ho. Això equival a treballar 8 hores al dia, 250 dies per any, durant 30 anys.  Una vegada superat aquest llindar, es convertirà en un ‘Takumi’. 

I precisament aquest és el títol i la inspiració del documental que Lexus, la marca japonesa de vehicles Premium, ha presentat aquest any i que es distribueix a través d'Amazon Prime Video, però que també podreu veure enllaçat en aquest article. Aquest documental n'endinsa en la mentalitat Takumi i ens fa reflexionar sobre si els artesans i artesanes seran capaces de sobreviure en un món que avança, tecnològicament parlant, a passos de gegant.

Els protagonistes del documental són quatre artesans japonesos: un xef amb dues estrelles Michelin, una artista de calat de paper tradicional, un mestre artesà d'automoció i un fuster d'una de les empreses de construcció més antigues. En aquest es mostrarà l'essència de la filosofia Takumi i del seu per què. A més, també s'ha publicat una versió del documental de 60.000 hores, en la qual es poden veure diverses escenes en les quals els artesans desenvolupen les seves tasques quotidianes. Moltes d'aquestes es reprodueixen en bucle per tal de transmetre a tots els espectadors la sensació de treball continuat i d'especial esforç que es requereixen per a convertir-se en Takumi. 

El documental mostra el treball de quatre artesans i artesanes   | prensa.lexusauto.es

 

El fil conductor del documental conflueix en el missatge, narrat per Neil Macgregor, exdirector del Museu Britànic i de la National Gallery. En aquest hi trobem entrevistes a experts mundials en intel·ligència artificial, als quals se'ls planteja el mateix dubte: com preservar els oficis humans al mateix temps que dissenyem màquines que treballen a altes velocitats inabastables? 

El documental 'Takumi', creat per The&Partnership London, es pot visualitzar arreu del món des del passat 19 de març. Així doncs, si voleu gaudir de la immersió en el treball artesanal i la filosofia japonesa, podeu visualitzar el documental a continuació:

Els creadors del documental

— Clay Jeter: guionista i director nord-americà. També ha treballat en projectes com Chef's Table, la primera sèrie documental original de Netflix, que va ser nominada als premis Emmy.

— Dave Bedwood: guionista. Ha treballat en moltes agències publicitàries de Londes fins que, juntament a uns amics, va muntar la seva pròpia, amb la qual van guanyar el guardó a 'Agència de l'any' en els Premis internacionals de publicitat de Cannes. 

— Rupert Maconick: productor. El 1994 va fundar Saville Productions, amb la qual ha produït molts projectes amb directors de documentals i llargmetratges molt aclamats i guardonats. 

Es pot gaudir de dues versions diferents de documental   | prensa.lexusauto.es

 

Uns personatges que representen a la perfecció la filosofia Takumi

— Shigeo Kiuchi: carpinter. Va ser format pel seu pare en l'art de 'Miyadaiku', una antiga forma de fusteria originada a Japón. Kiuchi treballa en Kongō Gumi, a Osaka, una empresa constructora de temples, l'empresa en funcionament amb més antiguitat del món.

— Hisato Nakahigashi: xef al restaurant Miyamasou fundat pel seu besavi, amb dues estrelles Michelin. Cada matí, per aconseguir els ingredients per als seus distingits convidats, Hisato pesca al riu proper i recull herbes de la zona i verdures silvestres.

— Nahoko Kojima: artista de calat de paper. El procés de Kojima comença amb uns minuciosos esbossos. El seu treball és extremadament intens, utilitza unes fulles de bisturí que tenen la meitat de gruix que les normals, i que se substitueixen cada tres minuts.

— Katsuaki Suganuma: és un dels Takumis de Lexus. S'encarrega de l'última línia d'inspecció en Lexus, perfecciona a la màxima precisió i ha vist grans canvis en qüestions de tecnologia, amb la introducció de la intel·ligència artificial i els robots.

La constància en el treball és la principal característica d'un Takumi   | prensa.lexusauto.es

 

Lexus, el primer fabricant de vehicles Premium del món

Lexus és una marca de referència en cerca de la perfecció, llençada el 1989, que utilitza una tecnologia precisa, de qualitat i d'última generació. A més, se centra en la filosofia de disseny L-finesse, que representa el posicionament de Lexus com una marca global única i desitjable. Avui dia, segueix sent el primer —i únic— fabricant d'automòbils Premium del món en oferir una gamma completa de vehicles híbrids amb un ampli ventall de models. 

 

«El concepte Takumi es troba, tan física com filosòficament, al cor de la marca Lexus des del seu naixement, fa 30 anys» diu Spiros Fotinos, responsable de marca global de Lexus International. Per aquest motiu, la marca s'ha endinsat enguany en la nova aventura que suposa llençar un documental que mostri l'essència de les seves metodologies de treball.

La gamma de vehicles híbrids de Lexus representa el 100% de les vendes de la marca a Espanya | prensa.lexusauto.es

"😜El nou «escape room» que no et voldràs perdre a Reus!" "🚗‼US INTERESSA: Descomptes de fins a 9.000 euros durant tres dies a Tarraco Center!"