Envolta’t de natura i territori amb les rutes a peu pels camins del Baix Camp

Descobreix 5 rutes a peu imprescindibles pels camins del Baix Camp

És un plaer caminar per l'aire lliure i apreciar els detalls de la naturalesa que ens envolta. Ara és el moment perfecte, per quedar-nos a prop de casa i envoltar-nos de les nostres muntanyes i del nostre territori. Sovint tenim curiositat per marxar lluny i descobrir món, oblidant que al costat de casa hi poden començar camins inesperats.

 

El Baix Camp interior, també conegut com les Muntanyes de la Costa Daurada, és una de les destinacions predilectes per als amants del senderisme. La zona acull nombroses rutes i camins que porten a descobrir autèntics tresors naturals. Mar i muntanya es fusionen en molts punts en l'horitzó, mostrant així la plenitud del paisatge mediterrani de les nostres comarques.

 

Un paisatge conreat i ple de sabor dels seus productes d’alta qualitat

La situació actual en què vivim ens apropa a coneixer en profunditat un paratge privilegiat que constitueix un plaer per als sentits, una experiència per a gaudir de la natura, del paisatge conreat i del sabor dels seus productes d’alta qualitat.

 

El teixit que conforma els camins del Baix Camp ens permet descobrir el nostre territori a un ritme tranquil, gaudint del paisatge, dels seus pobles i de la seva gent. Uns camins que fins a principis del segle XX eren com autèntiques autopistes de comunicació entre els pobles. Aquests camins de carro, que s’estrenyen en els camins de ferradura, sovint empedrats, per superar el desnivell a les zones muntanyoses, o en corriols estrets i costeruts, ens parlen de la nostra història, de pagesos i esforç, d’exèrcits i bandolers, de la memòria col·lectiva lligada a aquest territori i a la seva gent. 

 

Ara és el moment més indicat per descobrir la varietat dels paisatges del Baix Camp al ritme tranquil de les vostres passes. Així doncs, us proposem un itinerari per rutes i camins que no us podeu perdre.

Les 5 rutes imprescindibles pels camins del Baix Camp

Foto: Rafael López-Monné

Pel sud de la Baronia

Excursió apta per fer a peu o en bicicleta de muntanya (BTT) i que permet una descoberta dels territoris meridionals de la Baronia, de Riudecanyes fins al castell-monestir, i tornant per Vilanova d’Escornalbou i l’Arbocet. Un paisatge ple de contrastos, des del cim d’Escornalbou fins als poblets agrícoles que s’ajeuen als seus peus, on el treball de la terra continua ben present.

Temps: 5:40 h.

Dificultat: Mitjana

Distància total: 18 km

Pots consultar l'itinerari sencer aquí

Foto: Rafael López-Monné

Els paisatges de l'avellana

Us proposem una descoberta d’aquest paisatge tan nostrat, que ens portarà dels camps conreats a l’ermita de Puigcerver, miranda privilegiada on s’hi ubica l’ermita del segle XIII, rodejada d’imponents alzinars. La visita de Riudecols, Puigcerver i Alforja es pot allargar amb un tomb fins a Botarell, en un dia intens en el què les avellanes ens seran ben necessàries!

Temps: 6:20 h.

Dificultat: Mitjana

Distància total: 20 km

Pots consultar l'itinerari sencer aquí

Foto: Rafael López-Monné

La Mola de Colldejou: el cim

Excursió circular que ens portarà fins a la Mola de Colldejou, que custodia el poble situat als seus peus. Aquest cim emblemàtic constitueix una de les siluetes de referència que dominen el Camp de Tarragona. Des de dalt de La Mola veureu un extens territori, amb prats ufans agraïts pels ramats, i les restes d’una torre de defensa, el castell de la Mola, bastida en l’època de les guerres carlines (s. XIX).

Temps: 2:50 h.

Dificultat: Mitjana

Distància total: 8.8 km

Pots consultar l'itinerari sencer aquí

Foto: Rafael López-Monné

Travessa per les muntanyes del guerriller Carrasclet

Travessa per les imponents serres que tan bé es coneixia el guerriller Carrasclet, que ens permetrà gaudir d’esplèndides panoràmiques sobre els nuclis de població situats als seus peus, i endinsar-nos en raconades amagades i d’una bellesa corprenedora.

Temps: 4:00 h.

Dificultat: Baixa

Distància total: 12.5 km

Pots consultar l'itinerari sencer aquí

Foto: Rafael López-Monné

Del riu Brugent al cim de les muntanyes de Prades

El riu Brugent constitueix, juntament amb el riu Siurana i el Glorieta, una de les artèries principals de les Muntanyes de Prades. Un riu que fa sentir el seu brogit i que amb la seva força movia els engranatges d’una trentena de molins hidràulics. El poble de Capafonts, situat sota el naixement del riu, es troba rodejat de les imponents serres que conformen la seva capçalera, coronada pel Tossal de la Baltasana, cim de les Muntanyes de Prades i on s’hi localitza l’única comunitat de roure reboll de Catalunya. Tota una excursió per remuntar i gaudir del riu i des de les seves aigües fins al punt més alt de la seva capçalera.

Temps: 6:00 h.

Dificultat: Mitjana

Distància total: 17.5 km

Pots consultar l'itinerari sencer aquí

Si voleu conèixer més rutes a peu pels camins del Baix Camp i les seves característiques, podeu fer-ho a través del buscador del web de Muntanyes de la Costa Daurada, enviant un correu electrònic a: info@muntanyescostadaurada.cat o bé trucant al 977 327 155.