Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant

Llepa’t els dits amb la gastronomia de les Muntanyes de la Costa Daurada

L'oli d'oliva de Siurana, les avellanes de Reus o les patates de Prades son reconegudes amb segells de qualitat i Denominacions d’Origen

La natura i la cultura formen part dels grans atractius de les Muntanyes de la Costa Daurada, però la gastronomia és un dels eixos vertebradors del territori.

La majoria de pobles de l'interior del Baix Camp compten amb una oferta gastronòmica pròpia i tradicional amb un elevat component històric. Els productes locals traspassen fronteres i són reconeguts per la seva qualitat i tradició a tot arreu.

L'oli d'oliva, les avellanes de Reus o les patates de Prades són productes reconeguts amb segells de qualitat i Denominacions d'Origen i són un atractiu més per a tots els visitants de la zona.

No obstant el seu fort arrelament a la terra, la cuina de les Muntanyes de la Costa Daurada també se serveix del bo i millor dels nous productes i tendències presents actualment als fogons.

Tot plegat dona com a resultat plats excel·lents que donen prestigi als establiments de restauració de la zona. Els productes gastronòmics de qualitat també són presents en agrobotigues i altres punts de venda de molts dels municipis de la comarca.

L'avellana de Reus, amb D.O.P.

Pla detall d'un grapat d'avellanes
La D.O. Avellana de Reus va ser reconeguda en 1997 | cedida

L'avellana de Reus és un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per consumir a qualsevol hora del dia, sigui crua o torrada. També és un ingredient perfecte per a ser utilitzat en la cuina, en diversitat de plats o per a l'elaboració de salses i postres.

La Denominació d'Origen Protegida (D.O.P.) Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.

La patata de Prades, amb I.G.P.

La patata de Prades forma part del conreu tradicional del Baix Camp i és d'una gran qualitat gràcies al seu cultiu a més de 1.000 metres d'altitud i a les condicions climatològiques de la comarca.

Aquesta patata pertany a l'espècie Solanum tuberosum L., de la varietat Kennebec. Té la pell molt llisa, dura i consistent i la carn és blanquinosa i farinosa, amb un sabor dolç i persistent. Un cop cuita té un aroma que recorda a la castanya.

Primer pla d'una panera de patates de Prades amb un sac de patates darrere. Imatge del 18 de setembre de 2016
La patata de Prades es cultiva a més de 1.000 metres d'altitud | ACN

La patata, junt amb el blat, l'arròs i el blat de moro, és un dels aliments bàsics més importants del món, ja que és molt nutritiva i digestiva amb, només unes 80 calories per cada 100 grams També és rica en potassi i conté ferro, magnesi, fòsfor i sofre. La vitamina C que conté es destrueix durant la cocció.

L’oli d’oliva de Siurana, amb D.O.

És un dit popular que qui té una gerra d'oli té un tresor. La qualitat dels olis d'oliva verge extra D.O.P. Siurana ha estat destacada amb els principals guardons del sector oleícola mundial.

La petita Arbequina és la joia que regala a la Denominació d'Origen de Siurana la seva excel·lència singular. Una varietat d'oliva que aporta suavitat, fluïdesa, complexitat i elegància en la fragància, el detall picant al seu sabor. I que eleva a l'Oli amb D.O.P. Siurana a la categoria d'elixir daurat.

Imatge d'arxiu de la Fira de l'Oli de Reus
Les comarques que donen lloc a la Denominació d'Origen Siurana són privilegiades pel seu clima | Laia Solanellas

Tota mena de productes de qualitat

A la zona també tenen anomenada productes tan diversos com els bolets, les carns, els embotits, la caça, les castanyes, la mel, el formatge, el menjar blanc, les orelletes o el vi moscatell, així com especialitats de pastisseria i rebosteria.

En definitiva, les Muntanyes de la Costa Daurada són un espai únic i singular, que amaga un munt d’activitats, productes i sensacions per descobrir.

Si vols conèixer en profunditat la gastronomia que envolta aquesta terra, trobaràs tota la informació sobre els productes d'alta qualitat, activitats i visites al web oficial de Muntanyes Costa Daurada.