L'esperada jornada gastronòmica de Truita amb Suc arriba a Ulldemolins

El diumenge 10 de març el municipi prioratí oferirà una degustació de cultura en totes les seves vessants

ulldemolins-truita-amb-suc
La plaça del Loreto d'Ulldemolins, l'escenari principal de la jornada de Truita amb Suc | Cedida

Ulldemolins es prepara per dur a terme la seva popular jornada gastronòmica de Truita amb Suc el pròxim 10 de març. Una jornada que ben bé s'allarga a dos dies farcits d'activitats populars i, sobretot, de grans plaers gastronòmics. No només els habitants del municipi són els que gaudeixen d'aquesta diada, cada any són més els veïns i veïnes que es desplacen fins a Ulldemolins per a poder gaudir de la seva gastronomia. 

La tradició que s'amaga rere aquesta popular jornada escau a segles passats, convertint així aquest plat en un dels emblemes més importants d'Ulldemolins. El 1982 es va decidir instaurar una festa en el seu honor, la qual recau sempre sobre el segon diumenge de març. Habitants del municipi van decidir que, aquell plat carregat d'història i de gustosos ingredients, havia de sortir de les llars i esdevenir tota una festa. Així doncs, es va instaurar el concurs de Truites amb Suc, que és el protagonista de la jornada. 

concurs-degustacio-truita-amb-suc-ulldemolins
Plats participants al concurs de Truita amb Suc d'Ulldemolins | Cedida

Una jornada repleta d'activitats

Els més matiners ompliran la seva panxa amb un esmorzar de pa torrat amb llonganissa i/o arengada, regat amb un rajolí d'oli i acompanyat de vins de la DO Montsant. Tot i això, hauran de guardar un forat perquè a les 11.00 hores del matí, tindrà lloc el tastet de truita i altres delicadeses, a càrrec dels restaurants d'Ulldemolins i de l'Associació de Dones del municipi. 

Com cada any, coneguts professionals faran un guiatge a través de l'acte. A més, com a tret diferencial, aquest any hi haurà un convidat sorpresa entès en gastronomia. Cal destacar, també, que durant tota la jornada s'instal·larà un espai de jocs tradicionals que faran memòria de les tradicions més antigues nascudes als pobles, del qual podran gaudir tant pares com fills.

plat-truita-amb-suc
Un dels plats de truita amb suc del concurs de degustació d'Ulldemolins | Cedida

 

Es podran comprar tiquets de degustació o 'Molins de Tast' per tastar els productes típics del municipi que es troben a la Vall del Silenci. Avellanes torrades, bunyols de vent, orelletes, embotits i paté cassola, entre molts altres productes. A més, també hi haurà begudes com cervesa artesana i els millors vins dels cellers d'Ulldemolins. Per poder gaudir plenament d'aquestes delícies, l'espai comptarà amb zones de terrassa amb taules i cadires.

El Mercat d'Artesania tampoc es trobarà a faltar en aquesta edició, en la qual hi haurà maridatges d'altres productes Km0, com els fesols de Santa Pau.

Cal dir que, tot i que el gran protagonisme el té el diumenge, dissabte també es duran a terme algunes activitats. La més destacable és la presentació d'un nou llibre per part del Dr. Emèrit de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Salvadó Rovida, el qual tracta sobre l'època del Renaixement a Ulldemolins.

La gastronomia de subsistència del segle XX

Encara que aparentment no tingui cap relació, la tradició de la Truita amb Suc es remunta a la collita i producció d'oli que es realitzava al municipi prioratí. Després d'estar tot el dia collint olives i suportant el fred propi de l'època, quan els pagesos arribaven a casa, volien sopar un plat calent. Ens hem de situar en una època en la qual els recursos eren escassos i la majoria de la població havia de lluitar per subsistir, alimentant-se en base de l'aprofitament de recursos. 

La collita de l'oliva coincideix amb l'època dels espinacs, fet pel qual gairebé totes les llars en disposaven. Una verdura fàcilment conreable i econòmica, capaç d'alimentar a la família. Així doncs, barrejades amb ous, era com es feia la truita que servia per alimentar als pagesos quan arribaven a casa. El problema era mantenir la temperatura de les truites elevada, ja que com es cuinava hores anteriors al fet que fos menjada, quedava freda. 

Va sorgir la idea de fer una salsa amb alls, oli, pebre i farina —inicialment—, en la qual es posava la truita i així es mantenia l'escalfor. Alguns van decidir combinar-lo amb bacallà, que també es posava dins de l'olla en la qual bullia tot junt. Una recepta «de subsistència» que ha esdevingut tot un referent cultural.

ingredients-salsa-truita-amb-suc
Ingredients de la salsa de la Truita amb Suc | Cedida
 

Programació

Dissabte 9 de març

— 18.30 hores, Centre Cívic. ^resentació del Llibre 'Ulldemolins siscentista' (La vida en una vila del comtat de les Muntanyes de Prades al segle XVII).

Diumenge 10 de març

— 08.00 hores, Poliesportiu. Esmorzar popular.

— Durant el matí. Tradició i cultura.

— 11.00 hores, Plaça del Loreto. Degustacions.

— 11.00 a 12.00 hores, Plaça del Loreto. Recepció de les cassoles de truita amb suc que es presenten a concurs.

— 12.00 hores, Plaça del Loreto. Castells de la colla Castellera dels BRIVALLS de Cornudella.

— 12.00 hores, Església Sant Jaume. Missa.

—  12.00 a 13.00 hores, Plaça del Loreto. 'Show cooking'.

— 13.00 hores, Plaça del Loreto. Jurat d'Honor.

— 14.00 hores, Plaça del Loreto. Veredicte del Jurat.

— 17.00 hores, Santuari del Loreto. Lluís Capdevila presentarà el seu darrer treball «Cinemàtic Radio».

 


Comentaris

envia el comentari