VENDRELL CUINA

La Cuina dels Genis s'instal·la als fogons

Aquest estiu la Ruta del Paisatge dels Genis marida cultura i gastronomia amb La Cuina dels Genis

A través dels fogons i les experiències gastronòmiques, museus, productors i elaboradors participants a La Cuina dels Genis, aquest estiu ofereixen propostes per posar en valor la relació entre el paisatge, els genis universals Gaudí, Miró, Casals i Picasso, i el producte de la terra.

Com a punt de partida per descobrir el territori cultural i gastronòmic de Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, es realitzaran visites guiades, teatralitzades i tallers per a famílies als Museus i Centres Culturals del Paisatge dels Genis per a grups petits i amb reserva prèvia.

Experiències sensorials i creacions gastronòmiques de la mà de cuiners i productors en els entorns d’inspiració de grans artistes universals, activitats per conèixer el territori i tastar el paisatge amb mirada de Geni

La Ruta del Vermut de Reus, visites guiades i tastos

Vermut de Reus
Vermut de Reus | Adriana Abella

La Cuina dels Genis, la ruta per aquest patrimoni gastronòmic i cultural de la Ruta del Paisatge dels Genis, comença amb el Vermut de Reus

Reus va arribar a tenir, a finals del segle XIX i principis del XX, una trentena d’elaboradors de vermut fet que demostra la potència de la indústria vitivinícola de la ciutat i l’empenta dels seus comerciants, que es reflecteix en l'expressió «Reus, París, Londres» ciutats europees que marcaven el preu de l'aiguardent. 

Aquesta indústria encara es manté avui dia en plena producció gràcies als que conformen la marca ‘Vermut de Reus’, que mantenen la ciutat com l’autèntica capital del vermut.

La Ruta del Vermut de Reus permet gaudir de visites guiades amb tastos de vermut d’agents locals. Són imprescindibles la Casa del Vermut i del Vi de l’Estació Enològica, un edifici emblemàtic de la Ruta del Modernisme que explica la història del ‘Vermut de Reus’ i les marques que en formen part; les vermuteries amb història com el restaurant Museu del Vermut, que mostra 1.300 ampolles i 3.000 etiquetes recollides pel seu propietari, Joan Tàpias; o els antics cellers on s’elaborava el Vermut Rofes, que s’han convertit en un restaurant amb immenses tines. 

Reus gaudeix d’una oferta de restauració que s’abasteix dels productes típics de la zona com l’avellana DOP Avellana de Reus, l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana o el menjablanc. 

Aquest estiu el Restaurant Més que Tapes ha incorporat a la seva carta una versió dels plats ‘Dutxa freda’ i ‘Mar i horta passant pel bosc’, les dues creacions del seu xef Roger Murtró elaborades dins la Cuina dels Genis.

La visita es pot completar, els dissabtes, amb la Ruta del Modernisme “Reus 1900” per redescobrir la ciutat bressol de Gaudí i el seu Modernisme. I el 8 d’agost, amb les visites familiars al Gaudí Centre.

Oli, calçot i farina de garrofa a Mont-roig del Camp

Mas Miró
Mas Miró | Fundació Mas Miró

La ruta continua a Mont-roig del Camp, una terra fèrtil de la qual es va enamorar Joan Miró i en la que va passar molts estius de la seva vida al Mas Miró.

El Mas Miró es pot descobrir amb les visites teatralitzades de la mà del seu masover els dissabtes 8 i 22 d’agost o les visites guiades al Mas Miró els dissabtes 15 i 29 d’agost. 

Les famílies podran participar el diumenge 30 d’agost, al taller familiar ‘Descobreix el Mas Miró en família’ i gaudir per primer cop del nou Joc Familiar Digital, una proposta per visitar el Mas Miró en família de manera autònoma.

De dilluns a dissabte, Olis Solé ofereix la visita al seu museu de l’oli, ubicat al centre del poble a l’antic celler de la casa pairal de la família Solé i visites amb tastos d’oli guiat de dilluns a divendres.

La garrofa és la protagonista d’una de les creacions de l’Eva i el José del restaurant La Cuina de l’Ermita dins La Cuina dels Genis, el ‘Pastís de garrofa amb la seva crema’ i les ‘Galtes entre garrofes i oliveres’. 

El restaurant Fish, a la zona de costa a Miami Platja, ofereix ‘Kodai’ un plat tradicional del Japó que mostra l’atracció de Joan Miró per l’art japonès.
 

Turisme gastronòmic al Baix Penedès, l’Alt Penedès i Garraf

Seguint per la Ruta del Paisatge dels Genis, descobrim La Cuina dels Genis al Vendrell part de la Ruta del Xató

Es tracta d’una proposta de turisme gastronòmic de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Penedès i el Garraf que convida a descobrir el territori a partir d’escapades temàtiques: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia, amb el fil conductor d’un dels plats més coneguts del Vendrell, el xató.

Coca enramada, orelletes, bufats i resolis, així com l’oli d’oliva verge DOP Siurana acompanyen la gastronomia local, juntament amb els caves i els vins elaborats a la comarca que formen part de la DO Penedès, reconeguda internacionalment.

Xatonada El Vendrell
Ingredients de la xatonada del Vendrell | Adriana Abella

Molts d’aquests productes, vi, cava, oli d’oliva verge extra, vinagre, olives, avellanes, dolços o melmelades, entre altres, acosten a descobrir els sabors del Baix Penedès a la botiga en línia de Terra i Taula, un col·lectiu multidisciplinari que integra cuiners, restauradors, productors agroalimentaris, elaboradors, artistes i altres professionals del Baix Penedès. 

Terra i Taula ofereix tastos i degustacions dels seus productors cada cap de setmana d’estiu. També els cellers Avgvstsv, Mas Perdut i un Sol Cel, participants a La Cuina dels Genis, programen tastos de vins i vinagres, visites guiades amb tast, maridatges, aperitius i sopars a la fresca.

Durant tots els diumenges d'agost, el Museu Pau Casals ofereix la possibilitat de visites amb guies especialitzats per conèixer i aprofundir en la vida i l’obra de Pau Casals com a músic i home de pau. 

D’altra banda, els divendres 7, 21 i 28 d’agost, els visitants podran conèixer la història detallada de la casa de la mà d’en Ramon, pescador de la platja de Sant Salvador, en les visites teatralitzades. Dins la programació estiuenca no hi falta la música, amb el cicle Música als jardins, on el públic podrà escoltar joves músics sorgits de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). 

A partir de setembre, a la botiga del Museu Pau Casals hi haurà disponible el plat ‘Alcapúrries viatgeres’, un souvenir gastronòmic que transporta a fer un viatge per les ciutats on va viure Pau Casals i que està basat en la creació ‘Alcapurrias de gall negre del Penedès’ del xef Jordi Guillem dins La Cuina dels Genis

Els dissabtes, al Vendrell la Ruta Pau Casals proposa la descoberta dels espais vinculats al mestre al Vendrell, començant per la Visita a Casa Nadiua, la Casa-museu on va néixer i viure la seva infantesa el mestre. 
 

Agricultura i ramaderia de l’Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan, Roques d'en Benet i oliveres | Joaquím Ferràs

La ruta arriba a Horta de Sant Joan a les Terres de l'Ebre. Sempre vinculat al món culinari, ja a l'edat mitjana el poble era conegut pel cultiu del safrà, que s'exportava a l'Europa central. També era molt apreciada la destil·lació d'espígol i l'obtenció de l'aiguardent.

Actualment, cal destacar l'oli d'oliva verge extra, les carns i el vi, que es produeix sota l'empara de la DO Terra Alta i en el fet que la Garnatxa n'és la varietat més emblemàtica. A més, a qualsevol hora les pastes típiques del municipi són la millor elecció: panadons, ametllats i 'mantecats'.

Identitat Olive Oil, participant a La Cuina dels Genis, ofereix l'experiència de degustar la clotxa, un plat tradicional que preparaven els pagesos al camp i els ramaders que cuidaven els ramats, amb la voluntat de barrejar els ingredients que més a mà tenien.

Aquest productor també programa visites al seu molí d'oli al nucli antic d'Horta amb vista al Convent de Sant Salvador, així com tastos guiats per aprendre a diferenciar les qualitats d'oli.

Els restaurants d'Horta ofereixen carns de gran qualitat procedents de les ramaderies del poble alimentades de forma natural a les pastures de camps i muntanyes del terme.

D'altra banda, al celler Les Vinyes de Convent es troben activitats d'enoturisme amb la visita al celler i museu i tastos de vi.

Pastes típiques d'Horta de Sant Joan
Pastes típiques d'Horta de Sant Joan: panadons, ametllats i 'mantecats' | Facultat de Turisme i Geografia URV; J. Manel Raigal

«Mont-roig em dona la força d’un arbre», va dir Joan Miró, qui duia sempre una garrofa de Mont-roig a la maleta. Les avellanes d’Antoni Gaudí, les garrofes de Joan Miró, la sopa de farigola de Pau Casals i la sopa de safrà de Pablo Picasso perduren al territori de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, i conviuen en el temps amb el vermut de Reus, l’oli d’oliva verge extra de Mont-roig, el xató del Vendrell i el corder d’Horta de Sant Joan
 

Ermita de la Mare de Déu de la Roca
Ermita de la Mare de Déu de la Roca | Mont-roig Miami Turisme

 

 


Comentaris