L'Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona és el llibre que commemora els 150 anys de la institució

Una obra de referència de Joan Carles Blanch que fa una mirada del passat al present en la història de Tarragona
Una obra de referència de Joan Carles Blanch | Cedida

El llibre institucional 'Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona' va veure la llum, per primera vegada, el passat mes de novembre en el primer gran acte per celebrar els 150 anys del Port de Tarragona. La presentació del llibre històric i d'il·lustracions es va dur a terme al Tinglado 1, a càrrec del president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset. La presentació també va comptar amb la participació de Montse Adán, directora del Servei d'Atenció al Client i Port-Ciutat, Coia Escoda, responsable de l'Arxiu del Port i l'autor de l'obra, Joan Carles Blanch.

  

L'Atles Històric i Il·lustrat del Port de Tarragona. Del passat al present, el llibre institucional del Port de Tarragona, és obra de l'il·lustrador i historiador Joan Carles Blanch i Torrebadell (la Riera de Gaià, 1973). L'obra ens explica la importància del Port en la història de la ciutat de Tarragona. A través d'un viatge que ens remunta al petit port de Tarrakon, a l'època Ibèria fins a arribar a les obres urbanístiques recents com ara la passarel·la del Port de 2018, passant per l'arribada de la petroquímica a Tarragona, les grans infraestructures de final del segle XX, la creació d'organismes gestors com ara la Junta d'Obres del Port el 1869, ara fa 150 anys, el naixement del barri del Serrallo o l'obertura del Moll de Costa a la ciutadania que va unir definitivament el Port amb la ciutat.

Els protagonistes de la presentació: Josep Maria Cruset, Joan Carles Blanch i Coia Escoda. | MqB

Una obra que combina la il·lustració al detall de l'evolució portuària amb el text històric i documental de manera gràfica i molt entenedora. Destaquen la gran bellesa plàstica i la gran qualitat de l'edició. Segons Cruset, "es converteix així en el suport principal per donar a conèixer els més de 2.000 anys d'història del Port, i dels 150 anys del naixement del port comercial modern, origen de l'actual".

150 anys de la institució portuària

L’efemèride que se celebra és de l’any 1869, data en què es constituïa la Junta d’Obres del Port de Tarragona, antecessora de l’actual Autoritat Portuària de Tarragona (APT). El 18 d’octubre de 1869 es va constituir la Junta d’Obres del Port de Tarragona, la primera entitat responsable de l’administració i gestió de la instal·lació catalana, que va impulsar el finançament i construcció de les obres del port modern. Tarragona va ser la segona entitat de l’Estat espanyol que es va constituir, després de Barcelona que es va reunir el febrer de 1869. Després de Tarragona, es van crear les de Sevilla, el 1870, la de Santander i Palma, el 1872, la de Màlaga, el 1874 o la de A Coruña, el 1877.

El llibre fa una mirada del passat al present en en la història de Tarragona. | Cedida

 

Sorteig de dos Atles Històrics i Il·lustrats del Port de Tarragona. 

Des de TarragonaDigital volem premiar els nostres lectors sortejant des del nostre perfil d'Instagram dos dels llibres de referència de la ciutat de Tarragona, L’Atles Històric i Il·lustrat. Del passat al present,  que commemoren aquests 150 anys del naixement del port comercial modern. Des del dimecres 18 de desembre, fins al pròxim dimarts 24 de desembre, teniu temps per participar a través del nostre perfil d'Instagram (@tarragonadigital). El sorteig s'activarà el dia 18 de desembre, a les 20.30 hores. Tots aquells interessats en participar-hi, només haureu de seguir els passos que us detallem a continuació:

— Us feu seguidors del perfil de TarragonaDigital a Instagram

— Mencioneu un amic o amiga perquè també coneguin l’Atles

— Feu like a la publicació.

— Per tenir més opcions, feu captura del post i pengeu-lo al vostre Stories mencionant a @tarragonadigital.

El sorteig es farà el dia 24 de desembre. Estigueu molt atents als vostres missatges directes a Instagram, ja que si sou un dels guanyadors, us contactarem per aquesta via i ens haureu de respondre ràpidament. Molta sort a tothom!

"📚T'INTERESSA: Una llibreria sorteja un aparador de la botiga entre els seus clients!" "💨T'INTERESSA: Descobreix si el teu cotxe podrà circular per BCN a partir del 2020"